Bursele europene au inchis pe rosu, la un minim istoric

Data publicarii: 03-03-2009 | Bursa

Actiunile europene s-au ieftinit marti, pana la un nivel ce nu a mai fost atins in intreaga evolutie a principalului indice bursier, in frunte cu titlurile companiilor din sectorul energetic, dupa ce pretul petrolului a coborat inspre 40 dolari/baril, relateaza Reuters.

Indicele FTSEurofirst 300 al principalelor actiuni europene a coborat cu 1,6%, la 671,51 puncte, cel mai mic nivel de la lansarea indicelui in iulie 1997.

"Investitorii sunt dezamagiti ca politicile interventioniste ale guvernelor nu se coreleaza suficient de rapid", a declarat strategul-sef al companiei Brewin Dolphin, Mike Lenhoff.

"Piata este impovarata de cereri masive de lichiditati si de emisiuni de titluri ale companiilor, precum si de titluri de stat", a spus Lenhoff.

Pretul petrolului, care a coborat cu 10% luni, nu a mai reusit sa urce. Astfel, titeiul s-a tranzactionat in jurul cotatiei de 40 dolari/baril, din cauza ingrijorarilor cu privire la cerere, in contextul crizei economice mondiale.

Actiunile BG Group s-au depreciat cu 5,3%, in conditiile apropierii unei concretizari a preluarii unei firme australiene, Pure Energy.

Titlurile BP s-au ieftinit cu 4,1%, dupa un anunt referitor la revizuirea tintei pentru productia pe termen scurt de petrol si de gaze naturale, deoarece ieftinirea petrolului i-a determinat pe reprezentantii companiei sa regandeasca planurile de investitii.

Actiunile Total, Eni, Royal Dutch Shell si Statoil au inregistrat deprecieri cuprinse intre 2,3% si 4,6%.

Actiunile bancilor, ale caror evolutii au fost afectate cel mai grav de scaderile ce insotesc criza pe pietele de capital, s-au depreciat, de asemenea.

Titlurile HSBC, care s-au ieftinit luni dupa ce banca a anuntat ca va face o emisiune de actiuni de 12,5 miliarde lire sterline, s-au depreciat cu inca 1%.

Titlurile Lloyds, Credit Suisse, UniCredit si Barclays au inregistrat scaderi cuprinse intre 2,5% si 7,9%.

Cat priveste evolutia de pe marile piete europene, indicele FTSE 100 al bursei londoneze a coborat masiv, cu 3,14%, la 3.512,09 puncte, indicele Dax al pietei germane de capital a scazut cu 0,52%, la 3.690,72 puncte, iar indicele CAC 40 al bursei pariziene, cu 1,04%, la 2.554,55 puncte.

Un studiu al analistilor grupului bancar UniCredit arata ca "nesiguranta cu privire la ramificatiile financiare ale masurilor de salvare pentru bugetele guvernelor si incertitudinea referitoare la modul in care vor fi gestionate diferitele transe de capital ale bancilor in cazul nationalizarii creeaza presiuni asupra pietei".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: