Arhiva » Martie 2011 » 18 Martie 2011

Toate stirile publicate in data de 18 Martie 2011 | 42 de inregistrari

  • Bursa de la Bucuresti a inchis incert sedinta de joi

    Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au inchis incert sedinta de tranzactionare de joi, pe o lichiditate in urcare, toti indicii inregistrand cresteri, cu exceptia indicelui BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, care a scazut cu 0,1%.

  • Guvernul a aprobat normele metodologice privind metodele indirecte de control fiscal

    Executivul a adoptat joi hotararea de Guvern care va face posibila aplicarea efectiva a metodelor indirecte de verificare a situatiei fiscale a persoanelor fizice ale caror situatie materiala nu poate fi justificata prin prisma veniturilor obtinute in mod oficial.

  • Sondaj ZEW: Starea economiei romanesti se va imbunatati in urmatoarele sase luni

    Starea economiei romanesti se va imbunatati in urmatoarele sase luni, iar leul va castiga teren in fata euro, releva un sondaj al institutului german ZEW. Perceptia analistilor financiari chestionati de ZEW asupra starii actuale a economiei romanesti a inceput sa se imbunatateasca si ea: 11% dintre experti spun ca economia romaneasca se afla in prezent intr-o stare buna iar 49% dintre ei descriu situatia drept acceptabila.

  • Afacerile Aviva Asigurari de Viata au scazut anul trecut cu 12%, la 21,1 milioane euro

    Aviva Asigurari de Viata a inregistrat anul trecut un volum de prime brute subscrise de 21,1 milioane euro, in scadere cu 12% fata de 2009, pe fondul caderii segmentului de bancassurance si reducerii disponibilitatii populatiei de a se angaja in planuri financiare pe termen lung in aceasta perioada.

  • Ministerul de Finante a atras 317 milioane lei prin titluri de stat, la un randament mediu de 7,35%

    Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut joi obligatiuni de tip benchmark, scadente in 49 luni, in valoare de 317 milioane lei (76 milioane euro), la un randament mediu de 7,35% pe an, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 400 milioane lei. Bancile au depus cereri de cumparare de 547 milioane lei.

  • Principalele noua banci cu capital strain din tara noastra vor sa isi mentina expunerea pe Romania

    Bancile-mama ale principalelor noua institutii de credit cu capital strain care isi desfasoara activitatea in Romania si-au afirmat angajamentul pe termen lung fata de aceasta tara in cadrul unei reuniuni a Initiativei europene in domeniul coordonarii bancare, organizata pe 16 martie la Bruxelles.

  • Credit Europe: Vom incheia anul cu 360.000 de carduri de credit

    Credit Europe, o banca de talie medie dupa active dar care domina piata cardurilor de credit, si-a planificat sa isi majoreze portofoliul anul acesta cu 10% anul acesta, pana la 360.000 de unitati. "Este loc de crestere pe piata cardurilor de credit, pentru ca in continuare utilizarea ramane foarte scazuta", spune Omer Tetik, presedintele bancii.

  • Valentin Lazea, BNR: Sa nu ne amagim, modelul german al unei austeritati dure nu poate fi ocolit

    Nu exista alta cale rezonabila pentru Romania decat austeritatea dupa modelul german. Alternativa poate fi luata in considerare, insa cu niste costuri imense, in conditiile in care pietele financiare sunt neiertatoare cu risipitorii, afirma Valentin Lazea, economist sef al BNR.

  • Afacerile Aviva au scazut cu 12% anul trecut, la 21 mil. euro

    Aviva, una din primele cinci companii din piata asigurarilor de viata, a subcris anul trecut prime brute de aproape 89 milioane lei (21 mil. euro), cu 12% mai putin decat in 2009, principalele cauze fiind reducerea afacerilor pe segmentul bancassurance si scaderea capacitatii de economisire a clientilor.

  • Bursa de la Bucuresti are a patra crestere din lume de la inceputul anului

    Bursa de la Bucuresti se numara printre pietele care au fost cel mai putin lovite de scaderile care au cuprins pietele de capital din intreaga lume, dupa cutremurul de vineri din Japonia. Bursa de la Bucuresti (indicele BET) a inregistrat in ultima luna o crestere de 1,57%, fiind printre cele 17 piete (din peste 80) care sunt pe plus fata de 18 februarie 2011

  • Principalele banci cu capital strain din Romania vor mentine un nivel de solvabilitate de peste 10%

    Reprezentantii bancilor-mama ale principalelor noua banci cu capital strain care isi desfasoara activitatea in Romania si-au afirmat angajamentul pe termen lung fata de Romania, unde urmeaza sa mentina un nivel de solvabilitate cu mult peste 10%, au declarat bancherii prezenti la intalnirea cu FMI si CE desfasurata la Bruxelles, se arata intr-un comunicat publicat joi pe site-ul Biroului FMI pentru Romania.

  • Top 5 pericole nucleare in lume. Cernavoda e pe lista

    Cutremurul din Japonia si urmarile lui au deschis Cutia Pandorei pe subiectul centralelor nucleare. Dezbaterea aduce in prim plan gradul de siguranta al reactoarelor nucleare avand in vedere experientele prin care am trecut cu centrala de la Cernobil si acum cu centrala Fukushima din Japonia.

  • Apartamentele vechi nu se vor mai scumpi

    Apartamentele vechi, din blocurile comuniste, aSa cum sunt ele numite, nu mai au Sanse sa inregistreze cresteri de preturi pentru ca ele devin din ce in ce mai vechi, a spus Ruxandra Cleciu, preSedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.

  • Pepsi a pierdut batalia cu Coca-Cola, pe piata bauturilor racoritoare

    Coca-Cola detine primele doua pozitii pe piata bauturilor carbonatate din Statele Unite, in functie de vanzari, moment istoric in rivalitatea cu Pepsi, care a pierdut locul al doilea in favoarea Diet Coke, relateaza Wall Street Journal. Cele doua companii s-au batut in ultimul deceniu pentru cota de piata, in conditiile unui declin general al vanzarilor de cola.

  • Dezastrul din Japonia scumpeste electronicele, asigurarile si energia electrica

    Dezastrul din Japonia a "inghetat" exporturile pentru multe produse fabricate in aceasta tara. Reducerea exporturillor japoneze duce insa la cresteri de preturi pentru produse ca telefoane mobile si computere, ale caror componente provin din Japonia. Analistii vorbesc si de scumpirea asigurarilor dupa ce facturile platite de asiguratori au depasit cateva zeci de miliarde

  • Lista joburilor vacante in ministere si ambasade

    Ambasada Turciei la Bucuresti angajeaza un economist poliglot, Ministerul Justitiei recruteaza un specialist IT cu supraspecializare in procedurile Bancii Mondiale si un asistent administrativ cu experienta in proiecte finantate de institutii financiare internationale. Citeste mai jos lista completa a pozitiilor disponibile in aceasta perioada la ministere si afla ce vor angajatorii de la candidati.

  • Top 10 investitii prioritare in Romania, in viziunea afaceristilor straini. Vezi lista

    Consiliul Investitorilor Straini (CIS) a facut o lista a principalelor 10 investitii care trebuie finalizate in Romania, apreciind ca este absolut necesara o prioritizare a celor 46.000 de proiecte de investitii incepute in acest moment de autoritati.

  • Refinantarea la promotie - vezi noua oferta a bancilor

    Pentru ca romanii nu se mai avanta sa isi faca imprumuturi noi, solutia pe care o ofera acum bancile este refinantarea - o metoda buna de a micsora rata, in conditii contractuale ceva mai avantajoase. In ultimele zile, mai multe banci au iesit pe piata cu oferte de refinantare, atat in lei cat si in euro, in speranta ca vor atrage clientii altor banci.

  • Noul trend: carduri de credit cu dobanda zero. Care sunt ofertele bancilor?

    Te uiti de ceva timp la ultimul model de telefon cu touchscreen aparut pe piata? Sau poate vrei sa-ti cumperi un frigider nou? Afla ca de acum poti sa-ti platesti in rate chiar si intretinerea. Cum anume? Cu un card de credit cu dobanda zero. Iata ce oferte au bancile din Romania la ora actuala.

  • Ion Ariton participa la Forumul de afaceri romano-polonez de la Varsovia

    Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, se afla in perioada 17-18 martie intr-o vizita oficiala in Polonia, la invitatia vicepremierului Waldemar Pawlak, care detine si portofoliul Economiei in Guvernul polonez. Cei doi demnitari au participat la deschiderea oficiala a Forumului de afaceri romano-polonez, organizat la Varsovia de Ministerul Economiei din Polonia, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri din Romania si de Ambasada Romaniei de la Varsovia.

  • Avertisment OCDE: Varsta de pensionare va creste

    Reformele recente vor fi in continuare insuficiente pentru a acoperi cresterea costurilor cu pensiile in viitor, in ciuda cresterii varstei de pensionare in jumatate din tarile OCDE, potrivit unui raport al Organizatiei. O analiza a pensiilor pe 2011 arata ca, pana in 2050, varsta medie de pensionare din tarile membre ale OCDE va ajunge la 65 de ani pentru ambele sexe.

  • Mai poate fi evitata scumpirea gazelor?

    Romanii platesc cel mai ieftin gaz din UE, pretul este la nivelul din 2007, iar distribuitorii interni pun presiune pe autoritati. Majorarea pretului gazelor naturale cumparate de consumatorii casnici pare inevitabila. Un cumul de factori ne conduc spre aceasta concluzie. Principalii distribuitori de gaze naturale din Romania au cerut, sustine senatorul PSD Iulian Iancu, majorarea graduala a pretului cu 5, 7 si, respectiv 9%.

  • Japonia isi va muta in Mexic o parte a productiei hi-tech, in urma dezastrului

    Mai multe companii nipone de electronice, afectate de seismul devastator si de tsunami, vor sa-si mute o parte a liniilor de productie in Mexic, a anuntat presedintele Camerei nationale a industriei electronice, Fernando Sierra Ortiz, relateaza RIA Novosti.

  • Numarul asigurarilor de locuinte din Romania s-a triplat, pe fondul evenimentelor din Japonia

    Dezastrul din Japonia, care a avut loc pe 11 martie 2011, a determinat ca numarul de locuinte din Romania asigurate printr-o polita obligatorie sa creasca, dupa aceasta data, de aproape trei ori, de la 300-400 de polite emise pe zi, de la inceputul anului, la 1.000-1.200 de polite in prezent, a precizat Marius Bulugea, directorul general al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

  • Harghita, Covasna si Mures s-au prezentat la Targul International de Turism cu 'Tinutul Secuiesc'

    Judetele Harghita, Covasna si Mures isi vor promova turismul prin standul Tinutului Secuiesc, la cea de-a doua editie a Targului International de Turism Holiday Market, organizat in perioada de 17-20 martie de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) din Romania.

  • Bursa se reflecta, de luni, intr-o noua oglinda

    Incepand de luni, structura principalilor indici de la Bursa de Valori Bucuresti se va modifica prin incorporarea titlurilor Fondului Proprietatea si ale operatorului de piata BVB in componenta unora dintre acestia. Astfel, actiunea FP va intra deopotriva - cu ponderi importante - in structura indicilor BET, BET-FI, BET-C si BET-XT, in timp ce titlurile Bursei vor fi masurate in indicii BET si BET-C.

  • Plafonul BRD pentru Prima Casa, aproape de epuizare

    BRD- Groupe Societe Generale, a doua banca din sistem, are peste 700 de dosare Prima Casa aflate in diferite stadii de analiza si aprobare, la nivelul FNGCIMM si in reteaua de unitati a bancii. Banca a utilizat, potrivit calculelor realizate de Wall-Street.ro, aproximativ 28 milioane de euro din plafonul de garantii de 32 de milioane de euro primit in a treia etapa a programului Prima Casa.

  • Uzina de la Mioveni a produs pana in prezent patru milioane de vehicule Dacia

    Uzina de la Mioveni a produs pana in prezent patru milioane de autovehicule Dacia, perioada in care realizeaza un milion de unitati fiind redusa de la 17 ani (pentru primul milion) la trei ani si cinci luni in prezent, a anuntat vineri compania Automobile Dacia.

  • Romania a avut un deficit comercial de 9,5 miliarde de euro in 2010 - Eurostat

    Romania s-a clasat in 2010 pe locul 20 intre statele Uniunii Europene dupa nivelul deficitului comercial, cu un dezechilibru de 9,5 miliarde euro, potrivit datelor publicate, vineri, de biroul european de statistica, Eurostat. Deficitul comercial al Romaniei s-a redus in 2010 cu 400 de milioane de euro fata de 2009, in conditiile in care, anul trecut, importurile au crescut cu 20%, iar exporturile au urcat cu 28% fata de nivelul din 2009, arata Eurostat.

  • New York Times introduce plata pe site de la sfarsitul lunii

    Abonatii editiei tiparite vor continua sa aiba acces gratuit la site si la aplicatii, potrivit cnnmoney.com. Pentru ceilalti exista trei variante de abonamente online: 15 dolari pe luna pentru acces web si de pe smartphone; 20 de dolari pentru acces web plus editiile New York Times pentru iPad; 35 de dolari pentru acces web, smartphone si iPad.

  • Atac de tip phishing la adresa clientilor Credit Europe Bank

    In cursul serii de 16 martie 2011 Credit Europe Bank (Romania) SA a fost tinta unui atac informatic de tip phishing in care erau solicitate clientilor bancii date confidentiale aferente cardurilor detinute de acestia.

  • G7 intervine pe piata valutara internationala pentru a salva yenul

    Grupul celor sapte state puternic industrializate (G7) a hotarat vineri sa intervina pe piata valutara internationala, pentru prima data in ultimii zece ani, in incercarea de a salva moneda japoneza in urma cutremurului din 11 martie, relateaza Bloomberg. Fiecare dintre membrii G7, care cuprinde Statele Unite, Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Canada si Japonia, va vinde masiv yeni pe pietele sale, a declarat ministrul nipon de finante, Yoshihiko Noda.

  • Moneda nationala se apreciaza vineri pana la un curs de referinta de 4,1683 lei/euro

    Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat vineri un curs de referinta de 4,1683 lei/euro, cu 0,25% mai mic fata de sedinta precedenta, in vreme ce dolarul american a pierdut teren in raport cu moneda nationala, ajungand la 2,9553 lei/dolar. Cursul BNR de joi a fost de 4,1788 lei/euro.

  • NATO anunta ca este pregatita sa lanseze atacuri asupra fortelor loiale lui Gaddafi

    Rezolutia ONU a fost adoptata joi, la New York, cu zece voturi pentru si cinci abtineri, de catre membrii Consiliului de Securitate al ONU. Printre statele care s-au abtinut de la vot s-au numarat Rusia, China, India, Brazilia, dar si Germania. Dintre acestea, numai Rusia si China aveau drept de veto, in calitatea lor de membri permanenti ai Consiliului de Securitate.

  • Preturile chiriilor au scazut cu 12%, fata de anul trecut VEZI ZONELE CELE MAI IEFTINE

    Proprietarii de apartamente asteapta vremuri mai bune si tot mai putini se grabesc sa-si vanda imobilele. In consecinta, chiriile au ajuns si cu 12% mai mici fata de inceputul toameni trecute. Pe primul loc in topul ieftirilor este Constanta, urmata de Timisoara, iar locul trei l-a ocupat Cluj-Napoca.

  • Incep testele de stres pentru jucatorii de pe piata bancara

    Autoritatea bancara europeana (EBA) a publicat astazi scenariile si metodologia care stau la baza testelor de stres care vor fi aplicate bancilor din UE. Exercitiul de testare va avea loc in perioada martie-iunie 2011 iar rezultatele ar putea fi comunicate la finele lunii iunie.

  • Ofertele de refinantare cu rate lunare mai mici au in spate costuri totale mai mari

    Refinantarea clientilor cu credite in derulare este anul acesta "tortul" pe care se bat toate bancile cu ambitii de crestere pe retail, iar in lupta au fost aruncate reclame prezentand economiile care se pot obtine la rata lunara, chiar si de 70%. O asemenea scadere poate fi insa obtinuta doar cand termenul de rambursare creste semnificativ, ceea ce inseamna insa ca, la finalul contractului, clientul ajunge sa plateasca bancii dobanzi mai mari decat daca ar fi suportat ratele initiale.

  • Ministerul Muncii: fiecare salariat va avea la patron un dosar personal

    Angajatorii vor fi obligati sa faca dosare pentru fiecare angajat in parte si sa elibereze copii ale documentelor in 15 zile de la solicitarea angajatului. Prevederile sunt cuprinse in proiectul de Hotarare privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale

  • Bancile straine, libere sa aduca sau sa scoata bani din piata

    Cele 9 banci straine mari care controleaza 70% din piata locala - Erste Group, Societe Generale, Raiffeisen Group, UniCredit Group, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Alpha Bank, Volksbank International si Piraeus - nu mai sunt obligate sa mentina un anumit nivel al expunerilor pe piata locala, odata ce expira acordul convenit la Viena in urma cu doi ani in paralel cu acordul stand-by semnat de Romania cu FMI.

  • Vrei sa lucrezi in strainatate -cat sunt salariile in Suedia, Elvetia sau Portugalia

    SUEDIA este una dintre cele mai scumpe tari ale Europei, alaturi de celelalte state nordice. Ne puteam da seama de asta daca ne gandim ca salariul minim ajunge undeva aproape de 4.000 de euro, in sectorul privat si putin sub 3.000 de euro, in sectorul public.

  • Din august 2010 dobanda la depozite este real negativa

    De mai bine de doi ani, randamentele depozitelor constiuite de populatie au scazut continuu, dupa ce in februarie 2009 valoarea maxima a dobanzilor atinsese 16,36% la economiile in lei depuse pe termen de 12 luni. In plus, odata cu majorarea TVA, castigurile ,,s-au topit", dobanzile devenind real negative, pe fondul cresterii inflatiei. Numai in doua luni si jumatate 18 banci au taiat puternic din randamente si numai sase au oferit dobanzi promotionale.

  • Vi se pare ca in Romania sunt prea multe banci - inca nu ati vazut totul

    Incurajate de primii muguri de crestere economica de dupa criza, bancile din Vest isi redeschid seifurile cu bani pentru Romania. UniCredit, cea mai mare banca italiana, da tonul investitiilor: 300 de sucursale noi pana in 2015, scrie revista Money Express in editia curenta.