Arhiva » Martie 2011 » 08 Martie 2011

Toate stirile publicate in data de 08 Martie 2011 | 37 de inregistrari

  • Ministerul de Finante a atras 600 mil. lei prin titluri de stat, la un randament mediu de 6,92%

    Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut luni certificate de trezorerie cu discont scadente la 12 luni, in valoare de 600 milioane lei (143 milioane euro), la un randament mediu de 6,92% pe an, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 600 milioane lei. Bancile au depus cereri de cumparare de 1,22 miliarde lei.

  • Directorul Rosia Montana: Nu e normal ca o investitie sa fie evaluata cinci ani

    Considerat ca fiind unul dintre cele mai controversate proiecte miniere din Romania, dar catalogat, in acelasi timp, de catre specialistii straini drept unul dintre cele mai sigure si viabile din lume, mina de aur de la Rosia Montana continua sa suscite interesul opiniei publice.

  • Vinul alb sec de Recas - Marele premiu la concursul 'Vinalies Internationales' de la Paris

    Vinul Solo Quinta, un sec alb produs de Cramele Recas, a castigat Marele premiu al celei de-a XVII-a editii a Concursului 'Vinalies Internationales', desfasurat la Paris, in perioada 25 februarie - 1 martie. Oenologul Marius Pasca a declarat luni, intr-o conferinta de presa, ca vinul are in componenta cinci soiuri.

  • Cum poate scapa Vodafone de amenda Consiliului Concurentei?

    Insusi seful Vodafone, Vittorio Colao, a venit in Romania pentru a discuta cu premierul Emil Boc. Premierul i-a vorbit despre posibilitatea de-a accesa fonduri europene blocate. 500 de milioane de euro in investitii in urmatorii cinci ani, care ar transforma Romania intr-un centru regional de suport tehnic.

  • Biletul de avion, din ce in ce mai scump

    Marii operatori aerieni ar putea vinde polite de asigurare pentru vreme si iau in calcul aplicarea unor noi taxe pe scaunele care se inclina sau pe prioritatea la imbarcare. Dupa ce au obtinut sume importante din taxa pentru bagaje, operatorii aerieni vor sa taxeze acum si alte servicii care pana acum erau gratuite.

  • Tnuva isi inchide singura ferma de vaci din Romania

    Ferma adapostea 1200 de vaci de lapte, care asigurau un sfert din productia necesara fabricii de lactate. Potrivit lui Arik Schor, compania dispune de suficient lapte din surse externe. "Ferma si cresterea vacilor nu sunt activitatea principala a Tnuva, asa ca ne-am intrebat daca mai are rost sa investim in asa ceva.

  • Actiunile FP vor intra, din 21 martie, in componenta a patru indici ai BVB

    Actiunile Fondului Proprietatea (FP) vor intra, din 21 martie, in componenta a patru indici ai Bursei de Valori Bucuresti (BVB), respectiv BET, BET-XT, BET-FI si BET-C, informeaza The Money Channel. Astfel, actiunile Fondului Proprietatea si cele emise de BVB vor inlocui Dafora si Condmag in BET, indicele celor mai lichide 10 actiuni din piata.

  • Banca Transilvania acorda credite garantate pentru fermieri

    Creditul acordat de Banca Transilvania este de pana la 250.000 de lei, pe o perioada de maximum 12 luni, iar Fondul de Garantare a Creditului Rural garanteaza pana la 80% din valoarea imprumutului. Banca mai accepta ca si garantii gajul pe cultura finantata sau pe utilaje, ipoteca asupra sediului companiei, spatiilor comerciale ori a celor locative, respective terenuri.

  • Louis Vuitton cumpara Bulgari pentru 3,7 miliarde de euro

    Bulgari are peste 4.000 de angajati si o valoare de piata de aproximativ 2,3 miliarde de dolari. Bulgari a semnat in 2001 cu lantul hotelier Marriot pentru un nou brand de lux, Bulgari Hotel. Hotelurile Ritz folosesc si ele serviciile Bulgari. Bulgari a deschis primul hotel in Milano, in 2004.

  • Afacerile BCR Leasing au scazut de peste sapte ori in 2010, la circa 18 milioane euro

    BCR Leasing IFN a afisat pentru anul trecut o valoare a bunurilor finantate de circa 18 milioane euro, in scadere de peste sapte ori fata de 2009, pe fondul optimizarii portofoliului, a declarat luni directorul general al companiei, Bogdan Speteanu. In 2009, BCR Leasing IFN inregistrase o valoare a bunurilor finantate de aproximativ 140 milioane euro.

  • Restantele firmelor aflate in lichidare si reorganizare: 270 mil. euro

    Bancile se confrunta cu tot mai multi clienti corporate care intra in reorganizare si in lichidare, volumul total al datoriilor acestora urcand in ianuarie 2011 la 1,55 miliarde de lei (364 mil. euro), de doua ori mai mare fata de luna similara a anului trecut. In acelasi timp, volumul cumulat al restantelor a depasit un miliard de lei (270 mil. euro), in crestere cu 126% fata de ianuarie 2010, ponderea in totalul imprumuturilor plasandu-se la 77%.

  • Rekkers(Banca Transilvania):Anul acesta vrem sa mai deschidem inca 15 unitati, unele in mediul rural

    Directorul general al Bancii Transilvania, Robert Rekkers a declarat luni ca anul acesta banca intentioneaza sa deschida inca 15 unitati la nivel national, dintre care unele in zonele rurale, unde exista posibilitatea de a vinde credite destinate infiintarii culturilor vegetale.

  • JP Morgan continua sa fie cea mai profitabila banca de investitii de la venirea crizei

    Banca americana JP Morgan continua sa castige cel mai bine din comisioane intr-un top Bloomberg Markets al celor mai profitabile grupuri financiare de investitii, cu venituri de 4,14 miliarde de dolari pe acest segment, institutia fiind lider pentru al treilea an consecutiv.

  • Analistii financiar-bancari estimeaza, in medie, o rata anuala a inflatiei de 7,3% in februarie

    "Conform opiniilor exprimate de catre membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) in cadrul unui sondaj intern, rata lunara a inflatiei din luna februarie 2011 s-a situat probabil la 0,5% (estimarile variaza intre 0,3% si 0,7%), in timp ce rata anuala a fost de 7,3% (estimarile variaza intre 6,5% si 7,5%)", se arata intr-un comunicat transmis luni de asociatie.

  • Ministerul Economiei va beneficia de un sistem informatic integrat in valoare de 16,5 milioane lei

    Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, si ministrul Economiei, Ion Ariton, au semnat luni un contract de finantare din fonduri structurale pentru proiectul "Ministerul Economiei - Servicii Electronice - Sistem Informatic Integrat", in valoare de 16,5 milioane lei.

  • Patru firme de asigurare prezinta polite facultative pentru locuinta ca fiind obligatorii

    Politele au acelasi pret si aceeasi suma asigurata ca si asigurarile obligatorii pentru locuinte, fiind insotite de bonusuri pentru bunurile din casa. "Nu e nimic ilegal. Se bazeaza pe faptul ca omul nu citeste niciodata contractul", avertizeaza seful PAID, care reuneste 13 firme de asigurare

  • 83% din banci vor sa-si vanda creantele cu intarzieri la plata

    Aproximativ 80% din bancile din Europa Centrala si de Est (ECE) si 83% din Romania vand sau urmeaza sa vanda din creantele lor restante, cu toate ca volumele implicate in astfel de tranzactii raman inca scazute, releva studiul "Retail Banking in ECE: Gestiunea creantelor", realizat de Roland Berger, in parteneriat cu European Financial Management and Marketing Association.

  • Ford B-Max de Craiova: cat va costa si unde va fi vandut

    Patru oficiali Ford au explicat pentru Capital cui se adreseaza si ce trebuie asteptat de la viitorul monovolum B-Max. Productia de serie va demara la inceputul anului viitor. Multi romani se asteptau ca vehiculul produs de Ford la Craiova sa fie unul cu pret redus, destinat in special pietelor emergente.

  • Doar 7 institutii de credit din 42 isi asuma deschis riscurile in finantarea agriculturii

    Cu o pondere anul trecut de numai 6% din Produsul Intern Brut (PIB), agricultura reprezinta un segment de nisa pentru finantarea bancara, in acest sector activand cu precadere bancile mari precum BCR, BRD, CEC Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania. Alaturi de acestea, au mai dezvoltat o oferta de produse specifice pentru fermieri ProCredit Bank si Banca Carpatica.

  • Cum poti folosi cardul pentru donatii fara sa cheltuiesti bani

    La fiecare tranzactie cu cardul de afinitate, un anumit procent ajunge in contul unei asociatii umanitare sau de protectie a mediului. Practic, utilizatorul cardului nu renunta la niste bani, ci banca doneaza din veniturile proprii

  • Paradoxul romanesc: economia e sleita, dar imobiliarele se scumpesc

    Intr-o tara cu scaderi economice cumulate pe ultimii doi ani de aproape 10%, cu scaderi ale salariilor in sectorul bugetar de 25%, cu majorare de TVA de la 19% la 24%, cu sute de mii de firme tragand obloanele si cu o bula imobiliara la activ inainte de sosirea crizei, preturile locuintelor ar trebui sa fie ultimele care sa creasca dupa revenirea economiei.

  • Cat te costa minivacanta de Paste anul acesta

    Cele mai ieftine oferte sunt pentru Romania, Bulgaria si Ungaria, iar cele mai scumpe - pentru Israel. Pastele in Maramures costa mai putin de 100 de euro, iar la Ierusalim - peste 800 de euro. Focul invierii lui Iisus Hristos apare in Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim.

  • Cum castigi in instanta o dobanda de 2,5 procente

    Contractul dintre client si banca este legea partilor sau este supus revizuirii judiciare? Tribunalul Neamt sustine prima varianta, dar Curtea de Apel din Bacau a rasturnat decizia si a mers pe varianta a doua in cazul deschis de Marius Ioan Culbece impotriva uneia dintre cele mai mari banci din Romania.

  • Bursa de la Bucuresti a deschis indecis sedinta de marti

    Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au deschis incert sedinta de tranzactionare de marti, iar dupa primul sfert de ora , toti indicii inregistrau scaderi, cu exceptia indicelui BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF). Rulajul actiunilor listate la BVB era de 379.286 lei (90.166 euro) dupa primul sfert de ora de tranzactionare.

  • Afacerile din industrie au scazut cu 11% in ianuarie fata de luna precedenta

    Cifra de afaceri din industrie a scazut in ianuarie cu 11% fata de luna precedenta, datorita scaderilor din industria prelucratoare (-11,1%) si industria extractiva (-9,0%), potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS). Pe marile grupe industriale, scaderi ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria bunurilor de uz curent (-18,1%), industria bunurilor de folosinta indelungata (-17,5%)

  • Comenzile noi din industrie au crescut in ianuarie cu 41,1% fata de aceeasi luna din 2010

    Comenzile noi din industrie au avansat in ianuarie cu 41,1% fata de luna similara din 2010, datorita cresterilor inregistrate la toate grupele industriale, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).

  • Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor are un program de reasigurare de 200 milioane euro

    Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) beneficiaza de un program de reasigurare de 200 de milioane euro, iar retinerea proprie pentru un eveniment este de 250.000 de euro, a declarat marti presedintele societatii, Marius Bulugea.

  • Garanti Bank: Ne propunem pentru 2011 cresterea creditelor cu 30% si a depozitelor cu 25%

    Directorul general al Grupului Garanti, Murat Atay, a declarat marti ca, pe langa profitabilitate, Garanti Bank isi mai propune pentru 2011 cresterea creditelor cu 30%, dezvoltarea nivelului activelor cu 20% si majorarea depozitelor cu 25%. La sfarsitul anului 2010, nivelul activelor totale ale Garanti Bank a inregistrat o crestere de peste 70% fata de 2009, depasind valoarea de 1,4 miliarde euro.

  • OMV Petrom a scumpit carburantii cu 9 bani/litru, de marti

    Compania OMV Petrom, controlata de Grupul OMV din Austria, a majorat de marti preturile de referinta la benzina si motorina cu 9 bani/litru, potrivit datelor publicate pe site-ul companiei. Astfel, litrul de benzina Premium fara plumb 95 costa 5,16 lei, benzina Top Premium fara plumb 99+ este 5,54 lei/litru, in timp ce sortimentul de benzina OMV Carrera 95 costa 5,30 lei, iar cel de OMV Carrera 100 este 5,96 lei/litru.

  • Care sunt cele mai atractive destinatii turistice din lume

    Elvetia, Germania si Franta sunt cele mai atractive tari din lume in ce priveste dezvoltarea turismului, apreciaza un studiu publicat luni de Forumul ecomomic mondial (WEF), care confirma o crestere a sectorului turistic, dupa o perioada marcata de criza economica.

  • Scaderea somajului, un motiv real de optimism?

    Numarul somerilor a ajuns la un nivel comparabil cu cel inregistrat in august 2008. In ce masura indica aceste cifre revenirea pietei muncii si iesirea din recesiunea economica? Cele mai recente date, din ianuarie 2011, arata ca in Romania sunt 615 mii de someri, cu 126 de mii mai putini decat in aceeasi luna din 2010.

  • Restantele la credite au urcat la 3,7 mld. euro in ianuarie

    Restantele la creditele populatiei si companiilor au crescut cu 3,5% in ianuarie si au ajuns la aproape 15,6 miliarde lei (circa 3,7 mld. euro), adica 6,6% din totalul sumelor datorate, arata datele BNR. Cresterea restantelor a fost reluata in prima luna a anului dupa ce in decembrie se inregistrase o scadere cu peste 200 de milioane lei a sumelor restante.

  • McDonald's nu mai este cel mai mare lant fast food din lume

    Grupul american McDonald's a fost detronat, in 2010, din pozitia de cel mai mare lant mondial de restaurante, de rivalul Subway, specializat in sandwichuri. La data de 1 ianuarie 2011, Subway avea 33.479 de restaurante la nivel mondial, a declarat luni purtatorul de cuvant al Subway,

  • Euribor s-a dublat in sase luni. Vine scumpirea creditelor

    Creditele in euro, care reprezinta aproape doua treimi din finantarile acordate de banci companiilor si populatiei, se vor scumpi pe masura ce Banca Centrala Europeana (BCE) va majora dobanda-cheie pentru a raspunde presiunilor inflationiste aduse de scumpirea exploziva a petrolului.

  • Guvernul si-a angajat raspunderea pe Codul muncii

    Guvernul si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului, pentru proiectul noului Cod al muncii. Modificarea Codului Muncii va conduce la cresterea numarului contractelor de munca, la acest moment rata de ocupare a locurilor de munca in Romania fiind de 58-59%, a declarat, marti, primul ministru Emil Boc, in sedinta plenului reunit al Camerei Deputatilor si Senatului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea pe Codul Muncii.

  • Isarescu face angajari. Vezi de ce are nevoie

    Banca Nationala Romana a inceput cu un val masiv de angajari. astfel, cea mai de incredere institutie de stat are nevoie de noi angajati de la secretara pana la manager de online. Pe site-ul BNR se gasesc ultimele posturi scoase la concurs. De la inceputul anului si pana acum, Banca Centrala a scos la concurs aproape 20 de posturi.

  • 85% dintre banci lasa rau-platnicii pe mana recuperatorilor

    Majoritatea covarsitoare a bancilor aleg sa externalizeze serviciile de recuperare a creantelor de la clientii care intarzie cu plata ratelor si chiar sa vanda aceste credite, arata un studiu la nivel regional al companiei de consultanta Roland Berger. Primele etape de recuperare a creantelor sunt gestionate in cadrul bancii - numai 35% dintre banci (33% in Romania) recurg sau intentioneaza sa recurga la recuperatori de creante pentru acest segment.