Arhiva » Aprilie 2011 » 12 Aprilie 2011

Toate stirile publicate in data de 12 Aprilie 2011 | 54 de inregistrari

  • Borbely a semnat doua contracte de 366,5 mil. lei pentru managementul deseurilor in Suceava si Bacau

    Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a semnat luni, la sediul ministerului, doua contracte de finantare in valoare totala de 366,5 milioane lei, fara TVA, pentru proiectele de management integrat al deseurilor in judetele Suceava si Bacau, potrivit unui comunicat emis luni de minister.

  • Ministerul de Finante a atras 2,29 miliarde lei prin titluri de stat, la un randament mediu de 6,84%

    Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut luni certificate de trezorerie cu discont scadente la 12 luni in valoare de 2,289 miliarde lei (557,1 milioane euro), la un randament mediu de 6,84% pe an, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

  • Afacerile Romsym Data au crescut anul trecut cu circa 7%, la 5,9 milioane euro

    "Profitul companiei s-a mentinut in limita de 10% din cifra de afaceri. In ceea ce priveste anul 2010, legat de zona de servicii si consultanta a companiei, aceasta zona a inregistrat o crestere de aproximativ 12%. La cresterea inregistrata in domeniul serviciilor, centrul ITtraining a avut o crestere semnificativa, ca o consecinta a mutatiilor produse pe piata muncii existand o cerere tot mai mare pentru astfel de servicii", a declarat directorul general Romsym Data, Razvan Balint.

  • Investitorii straini au retras aproape 44 mil. euro de la BVB in T1

    Evolutia foarte buna a cotatiilor actiunilor de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in luna martie a fost sustinuta de intrarea unui numar ridicat de investitori la tranzactionare, din dorinta de a beneficia de dividendele anuntate pentru acest an. Valoarea actiunilor cumparate de investitorii autohtoni a ajuns la 121,45 milioane de euro, in crestere cu 71,61% fata de situatia din februarie.

  • Inmatricularile de autoturisme noi au crescut cu 10% in primul trimestru, la 9.679 de unitati

    Numarul de autoturisme noi inmatriculate a crescut cu 10% in primul trimestru, la 9.679 de unitati, fata de acelasi interval din 2010, cand au fost inmatriculate 8.819 masini, potrivit datelor publicate de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

  • Randament de 14,7% la fondurile de pensii

    Fondurile de pensii aveau in martie o rata de rentabilitate anualizata medie de 14,7%. Randamentele variau intre 11,4% pentru fondul Vital al olandezilor de la Aegon si 15,2% in cazul fondului Aripi administrat de Generali. Aripi este singurul fond obligatoriu incadrat in categoria de risc ridicat, celelalte opt avand un profil de risc mediu.

  • Raiffeisen Leasing a revandut anul trecut 484 de bunuri, 75% dintre acestea in strainatate

    Raiffeisen Leasing a revandut anul trecut 484 de bunuri din cele 579 aflate in stoc, 75% dintre acestea fiind comercializate in strainatate, a declarat luni directorul general al companiei, Felix Daniliuc. "75% dintre bunurile revandute au mers in strainatate, in tari precum Olanda si Polonia", a mentionat Daniliuc.

  • Adrian Vasilescu: Inflatia reala este mai mica decat statistica

    Rata reala a inflatiei este mai coborata decat ce arata statistisca, este de parere Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. "Avem un efect statistic. Din punct de vedere statistic, avem inflatie de 8 la suta. In realitate, este mai mica", a declarat Vasilescu, la Realitatea TV.

  • FMI: Revenirea va fi lenta in statele emergente care au avut boom-uri nesustenabile, precum Romania

    Fondul Monetar International (FMI) apreciaza ca revenirea economica va fi mai lenta in unele state din Europa emergenta care au inregistrat boom-uri interne nesustenabile, precum Romania, potrivit raportului World Economic Outlook. Institutia financiara internationala a mentinut la 1,5% prognoza de crestere economica din acest an pentru Romania si la 4,4% pe cea referitoare la 2012. Anul trecut, Produsul Intern Brut (PIB) a scazut cu 1,3%.

  • 24 medalii de aur pentru inventatorii romani la Salonul de la Geneva

    Participarea cercetarii romaneSti la editia de anul acesta a Salonului International de Inventii de la Geneva a fost rasplatita cu 24 medalii de aur, 18 medalii de argint Si sapte medalii de bronz, anunta Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS).

  • Viitorul director general al SIBEX, Patrick Young, se declara neincrezator in fuziunea cu BVB

    Viitorul director general al SIBEX, Patrick Young, a declarat ca nu crede in fuziunea SIBEX cu Bursa de Valori Bucuresti, considerand ca aceasta ar afecta potentialul de crestere al SIBEX si al pietei bursiere romanesti. "Nu cred in fuziune pentru ca inca nu am vazut ce beneficii ar aduce actionarilor mei. Ultima data cand Romania a avut o singura bursa nu a fost foarte bine. Cred ca putina competitie este buna", a spus Young.

  • Radu, UniCredit: In cel mai rau caz deschidem 10-15 unitati anul acesta

    "Deschidem unitati de dimensiuni mai mici, cu grad mare de automatizare si 6-7 angajati. Am inceput cu cateva si continuam cu identificarea de locatii. Am tot amanat extinderea din cauza prelungirii crizei, insa in prima parte a acestui an sunt ceva semne bune."

  • Peste 11.000 de romani pot cumpara vacante de 160-360 lei prin programul 'O saptamana la munte 2011'

    "In conditiile in care tot mai multi romani sunt afectati de criza economica, Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc si Asociatia Nationala a Agentiilor din Turism considera ca turistii romani trebuie sa fie incurajati sa-si petreaca vacantele in Romania in conditii cat mai avantajoase. Scopul nostru este facilitarea accesului la odihna a unui numar sporit de persoane si o utilizare mai eficienta a capacitatilor hoteliere din Romania", se arata intr-un comunicat transmis luni de cele doua organizatii

  • Parlamentul trebuie sa nominalizeze trei membri in Comisia de supraveghere a pensiilor

    Presedintele Comisiei de supraveghere a sistemului de pensii private, Mircea Oancea, solicita Parlamentului validarea a trei membri in aceasta structura a caror mandate vor expira la 28 iunie 2011.

  • Raiffeisen Leasing si-a sporit anul trecut afacerile de cinci ori, la 53 milioane euro

    Raiffeisen Leasing IFN SA a finantat anul trecut bunuri in valoare de 53 milioane euro, in crestere de cinci ori fata de 2009, cand compania finantase bunuri in valoare de 10,8 milioane euro, a declarat luni directorul general al companiei, Felix Daniliuc.

  • Bancile scot la vanzare hoteluri si pensiuni

    Investitorii in turism pot profita acum de preturile avantajoase ale unitatilor turistice executate silit de institutiile de credit. Dupa ce nu si-au mai putut rambursa creditele, zeci de hotelieri si patroni de pensiuni turistice au ajuns sa fie executati de bancile la care s-au imprumutat.

  • Aurul, la un nou pret record

    Pretul aurului a atins un nou maxim istoric, al cincilea in tot atatea zile, pe fondul deprecierii monedei americane. Luni, pretul a atins nivelul de 1.474,05 dolari/uncie, dupa ce, in timpul sedintei de tranzactionare, ajunsese la pretul de 1.476,21 dolari/uncie, relateaza Reuters.

  • Tot ce trebuie sa stii despre noile criterii de performanta din Codul Muncii

    Una dintre cele mai importante modificari aduse Codului Muncii se refera la introducerea obiectivelor de performanta individuala si a criteriilor de evaluare a activitatii angajatilor, in functie de care se poate decide concedierea unui salariat pe motiv de necorespundere profesionala.

  • Trezoreria a imprumutat 2,3 mld. lei pe un an la 6,84%

    Trezoreria a vandut astazi certificate pe un an in valoare de aproape 2,3 miliarde de lei (557 mil. euro), dublu fata de cat isi propusese, in conditiile in care cererea din partea investitorilor a fost din nou ridicata, depasind de trei ori volumul anuntat al emisiunii, de un miliard de lei.

  • Numarul domeniilor '.eu' s-a dublat in cinci ani

    Numarul site-urilor inregistrate pe domeniul ".eu" s-a dublat in ultimii cinci ani, ajungand la aproximativ 3,4 milioane, arata datele publicate de EURid (European Registry of Internet Domain Names), organizatia non profit desemnata de Comisia Europeana sa administreze acest domeniu

  • AMOFM Bucuresti: Angajatorii ofera aproape 4.000 de locuri de munca la Bursa de vineri

    Peste 170 de agenti economici din Capitala s-au inscris la Bursa generala a locurilor de munca, care va avea loc vineri, la Palatul Copiilor, pana in prezent fiind anuntate aproape 4.000 de locuri de munca disponibile, informeaza, luni, Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca Bucuresti.

  • Creditarea se va scumpi inainte de relansare. Euribor la 3 luni ar putea ajunge la 2,7% in decembrie

    Romanii care au contractat credite in valuta cu dobanda variabila raportata la indicele Euribor vor avea de rambursat rate din ce in ce mai mari, pe piata interbancara acestea incepand sa creasca vertiginos. Euribor la 3 luni a ajuns ieri la 1,311%, maximul ultimelor 23 de luni, iar Euribor la 6 luni a atins 1,612%, cel mai ridicat nivel din ultimele 24 de luni

  • Lukoil a scumpit din nou carburantii, cu 3 bani pe litru

    Compania Lukoil a scumpit, luni, carburantii cu trei bani pe litru. Majorarea vine in contextul in care si vineri Lukoil a scumpit benzina si motorina cu sase bani pe litru, ajungand astfel la o crestere cu noua bani, aplicata si de companiile OMV Petrom si Rompetrol.

  • UniCredit: Restrictiile la valuta vor omori creditul ipotecar

    Creditul ipotecar si, in general, imprumuturile pe termen lung acordate companiilor ar avea mult de suferit daca banca centrala va adopta norme prin care sa limiteze accesul la finantarile denominate in euro, apreciaza presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank, Rasvan Radu, potrivit Mediafax.

  • Topul celor mai mari salarii din Bucuresti. Cum ti se pare un castig de 400.000 de euro anual?

    Ne-am lamurit deja ca nu toata lumea o duce rau pe timp de criza. Dimpotriva, nu sunt putine cazurile in care oamenii prosepra. Si nu este vorba de antreprenori care au gasit nise de piata de unde sa scoata preofit, ci de slalariati care castiga pe an adevarate averi, de 100 de ori mai mult decat salariul mediu pe economie.

  • Dispar banci din Romania?

    Presedintele UniCredit Tiriac apreciaza ca mai multe banci locale se afla in situatia de a nu mai avea resursele necesare pentru a-si continua singure activitatea in Romania. Este evident ca va exista o consolidare in sistemul bancar din Romania si este doar o chestiune de timp", a declarat presedintele UniCredit Tiriac, Rasvan Radu, intr-o intalnire informala cu jurnalistii.

  • Radiatii ca la Cernobil in Japonia: Nivelul dezastrului de la Fukushima, ridicat la 7

    Dezastrul de la centrala nucleara Fukushima, similar cu cel de la Cernobil. Autoritatile japoneze au decis marti sa modifice clasificarea evenimentului de la Fukushima de la nivelul cinci la nivelul sapte pe scara internationala a evenimentelor radiologice. Este acelasi nivel ca al dezastrului de la Cernobil, din 1986. Un nou seism violent a lovit Japonia luni noapte. Sase persoane au murit.

  • Consiliul Concurentei a sanctionat compania Asesoft Distribution cu 775.000 euro

    Consiliul Concurentei a sanctionat Asesoft Distribution cu 3,18 mil. lei (circa 775.000 euro) pentru punerea in practica a concentrarii economice realizate prin preluarea distributiei produselor IT de la Flamingo International inainte de obtinerea autorizarii din partea autoritatii de concurenta.

  • Aderarea Romaniei la Schengen discutata marti, in Parlamentul European

    Comisia UE pentru Afaceri Interne va discuta, marti, despre posibila aderare a Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen. Asta in conditiile in care, in urma cu doua luni, Comisia precizase ca abia pe 2 mai va anunta decizia privind pregatirea celor doua tari de a adera.

  • Oficial european: Gestionarea deseurilor in Romania, una dintre cele mai rele situatii din UE

    Situatia din Romania in privinta gestionarii deseurilor este una dintre cele mai rele din Uniunea Europeana /UE/, 99% din toate deseurile municipale fiind depozitate in gropi, in timp ce media europeana este de 38%, a declarat, marti, in cadrul unei conferinte de specialitate, Julio Garcia Burgues, seful Directiei de Management al Deseurilor a UE.

  • UniCredit Tiriac vrea sa devina prima banca de corporate, in 3-5 ani

    UniCredit Tiriac Bank tinteste sa devina, intr-un orizont de timp de 3-5 ani, prima banca de corporate de plan local, sustine Rasvan Radu, CEO al bancii. Banca se plaseaza, in prezent, pe locul trei in clasamentul bancilor care activeaza pe segmentul de corporate.

  • Romaqua Group Borsec estimeaza pentru acest an afaceri mai mari cu 12%, de 160 milioane euro

    Compania Romaqua Group Borsec, controlata de omul de afaceri Octavian Cretu, estimeaza pentru acest an afaceri in crestere cu peste 12%, de 160 milioane euro, fata de cifra de afaceri de anul trecut, de 142,5 milioane euro, a declarat vicepresedintele companiei, Nicolae Palfi.

  • Cand se va opri febra scumpirilor?

    Preturile cartofilor, fructelor, zaharului si combustibililor au explodat in martie urcand inflatia anuala la 8%. Prognoza BNR asupra inflatiei de 3,6% este departe de a fi atinsa, analistii estimand o revizuire a acesteia cu cel putin 1%. Chidesciuc: Acest trend crescator al preturilor se va opri undeva prin luna iunie-iulie, dar tot vom avea o inflatie ridicata.

  • Romanii si bulgarii vor obtine mai greu permise pentru slujbe sezoniere in Olanda

    Patronii olandezi care vor sa angajeze de la 1 iulie romani si bulgari pentru culesul capsunilor trebuie sa dovedeasca mai intai ca nu au gasit doritori pentru aceste slujbe in randul somerilor din Olanda sau al cetatenilor din tarile UE care au aderat inainte de 2007, relateaza NRC Handelsblad.

  • Protectia Consumatorilor a dispus controale privind modul de comercializare a produselor pascale

    Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a dispus actiuni de control in toata tara privind modul de comercializare a produselor specifice Sarbatorii pascale, avand in vedere ca perioada premergatoare sarbatorilor reprezinta un moment de varf pentru activitatea comerciala.

  • Noi modalitati de plata a facturii

    Intesa Sanpaolo Bank Romania largeste paleta serviciilor prin care abonatii Romtelecom pot achita facturile emise de companie. Astfel, pe langa serviciul Direct Debit lansat in cursul anului trecut, banca adauga noi modalitati de plata: in numerar si prin ordin de plata la sediile bancii sau prin intermediul formularului de plata predefinit din noua aplicatie Internet Banking - I-B@nk.

  • Astra asigura aeroportul Otopeni, pentru 0,9 mil. lei

    Astra va furniza Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti servicii de asigurare de raspundere civila aeroportuara aferente perioadei 2011-2012 pentru aeroportul Henri Coanda, prima de asigurare ridicandu-se la 932.000 de lei. Alaturi de Astra, la licitatie s-a inscris si un alt asigurator.

  • Vrei sa petreci Pastele in Bucovina? Vezi cat te costa un sejur

    Sub aspect turistic, zona este renumita pentru bisericile cu fresce exterioare-patrimoniu UNESCO (Moldovita, Sucevita, Voronet, Humor) asa ca agentii de turism mizeaza tocmai pe inclinatia catre religie a romanilor, mai ales de Paste, asa ca vin cu oferte extrem de tentante pentru aceasta perioada.

  • Moneda nationala se depreciaza marti pana la un curs de referinta de 4,1152 lei/euro

    Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat marti un curs de referinta de 4,1152 lei/euro, cu 0,17% mai mare fata de sedinta precedenta, in vreme ce dolarul american a castigat teren in raport cu moneda nationala, ajungand la 2,8468 lei/dolar. Cursul BNR de luni a fost de 4,1084 lei/euro.

  • Financial Times: Romania, dovada ca Uniunea Europeana se confrunta cu pericolul stagflatiei

    In luna martie, rata anuala a inflatiei a crescut la 8%, cel mai ridicat nivel de dupa luna august 2008, in vreme ce economia se chinuie sa revina pe crestere, dupa doi ani de recesiune. Cresterea preturilor de consum a fost determinata in principal de majorarea preturilor la alimente, in special la fructe si legume.

  • Italo-Romena plateste 6,5% la depozitele in lei pe patru luni

    Banca Italo-Romena, sucursala locala a grupului italian Veneto Banca, plateste o dobanda de 6,5% pe an la depozitele Quattro, cu o maturitate de patru luni. Suma minima necesara pentru constituirea unui astfel de depozit este de 4.000 de lei.

  • La un pas de incapacitate de plata: 30 de orase mici au imprumutat 1,2 mld. lei

    Orasele mici din Romania au datorii directe care depasesc, de multe ori, veniturile pe un an intreg, iar valoarea creditelor contractate creste de la o luna la alta. Peste 600 de localitati cu popu-atie sub 100 de mii de locuitori au acumulat, anul trecut, datorii de 2,07 miliarde de lei, reprezentand 19% din totalul datoriei publice locale directe si respectiv 17,95 din totalul datoriei publice locale.

  • Millennium Bank ofera credite ipotecare in conditii comparabile cu Prima Casa

    Millennium Bank ofera un credit ipotecar cu beneficii comparabile cu cele ale creditului Prima Casa. Avansul minim este de numai 10%, iar marja aplicata peste Euribor/Robor la trei luni incepe de la 5%, in functie de valoarea finantata si de optiunea clientului de a-si transfera venitul la banca. In plus, pentru Creditul Ipotecar standard, clientul nu trebuie sa constituie un depozit colateral si nu plateste un comision anual, cum este cel datorat Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

  • Cele mai bune functionalitati pe care le va avea Firefox 5

    O veste buna pentru iubitorii de Mozilla, care nici n-au temrinat bine de explorat in totalitate functionalitatile Firefox 4: Mozilla pregateste lansarea Firefox 5, care va avea loc pe 21 iunie. Una dintre noile functii pe care le va avea noua versiune a browserului va fi posibilitatea adaugarii site-urilor favorite direct in taskbar Si deschiderea acestora fara o lansare in prealabil a browserului.

  • Raiffeisen Leasing: Firmele cer acum finantare de active productive, nu de masini noi

    Companiile din Romania si-au schimbat comportamentul ca urmare a crizei financiare, solicitand firmelor de leasing finantari in special pentru active care influenteaza activitatea desfasu-rata, in detrimentul achizitiei de autoturisme pentru uz personal, potrivit Raiffeisen Leasing.

  • Viitorul sef al Sibex, despre fuziune: Bursa de la Sibiu se poate dezvolta foarte bine si singura

    Irlandezul Patrick L. Young, care ar urma sa preia conducerea executiva a Sibex, compania care opereaza principala piata de derivate a Romaniei, spune ca istoria a aratat de-a lungul timpului ca fuziunile burselor din aceeasi tara nu au fost foarte bune pentru pietele de derivate, deoarece acestea tind sa fie subevaluate in cadrul proceselor de fuziune. Bursele de la Bucuresti si, respectiv, Sibiu au reluat in acest an negocierile privind fuziunea

  • Parlamentarii deschid investigatia asupra Petrom

    Parlamentarii au infiintat o comisie de ancheta asupra Petrom, pentru a investiga modul in care formeaza pretul pentru carburanti, precum si perioada post-privatizare, a declarat, marti, presedintele Comisiei de industrii si servicii a Camerei Deputatilor, Iulian Iancu

  • Bancile britanice vor fi obligate sa-si separe partea de retail de segmentul de investitii

    Bancile britanice trebuie sa-si separe activitatile de retail si cele de investitii, potrivit unui raport al unei comisii independente, insarcinata cu analizarea pietei bancare din Marea Britanie. In urma analizei, inceputa in urma cu un an, comisia recomanda si majorari de capital, in timp ce banca Lloyds Banking Group, salvata de stat de la faliment, ar trebui sa-si vanda mai multe active, relateaza AFP.

  • Aurul e tot mai pretios. (Cum) cumpara romanii?

    Comparand evolutia aurului cu cel mai important indice de actiuni de pe piata americana - Standard and Poor's 500 - constatam ca aurul a urcat in 2010 de trei ori mai mult. Indicele S&P a crescut anul trecut cu 9,5%, in timp ce pretul aurului s‑a apreciat cu 27%. Numai anul acesta pretul metalului pretios a crescut cu circa 10%.

  • Vrei salariu de mii de euro - iata ofertele de joburi in strainatate

    Piata muncii din Romania este relativ blocata, fiind putine joburi disponibile, in timp ce salariile oferite au scazut in ultimul an. In schimb, oferte de angajari in tari dezvoltate, care nu prea au fost afectate de criza, gen Finlanda sau Norvegia, dar si in tari in plina ascensiune, cum ar fi India, sunt din abundenta pe site-urile de recrutare.

  • Cat de usor poti sa schimbi locuinta veche pe una noua

    Schimbul de locuinte era destul de frecvent intalnit in vremea regimului comunist, atunci cand familiile care-si mareau numarul de membri ofereau o locuinta mai mica si o diferenta de bani pentru una mai mare. Astazi, insa, aceasta practica nu se mai bucura de acelasi succes.

  • Industria fondurilor mutuale a ajuns la 1,5 miliarde euro

    Fondurile deschise de investitii au atras in martie subscrieri nete de 195 milioane lei, astfel incat activele nete ale acestora au ajuns sa depaseasca pragul de 6 miliarde lei, atingand 6,153 miliarde lei (1,5 miliarde euro), potrivit datelor AAF. Afla ce fonduri au performat mai bine in ultimele 12 luni.

  • Investigatiile Concurentei pe piata bancara si cea a combustibililor, gata pana in vara

    "Ne asteptam ca investigatia privind piata combustibililor sa fie finalizata pana la jumatatea anului, dupa ce va trece si pe la Comisia Europeana, vom avea reactia lor si apoi vom asculta si partile implicate. Dupa aceea vom lua o decizie. Si investigatia privind piata bancara intentionam sa o finalizam pana la jumatatea anului. Intentionam sa finalizam investigatiile mai mari de trei ani", a spus Chiritoiu la conferinta de prezentare a raportului anual.

  • Iod radioactiv in Romania in apa de ploaie si in laptele de oaie

    Masuratorile facute in zona Slanic au relevat o concentratie de iod radioactiv in apa de ploaie si laptele de oaie mai mica decat limita maxima admisa. Oamenii de stiinta romani spun ca aceste date confirma ca efectele unui accident nuclear pot fi evidentiate si la distante mai mari de 10.000 de kilometri si ca norul radioactiv provenit de la Fukushima s-a raspandit practic asupra intregii emisfere nordice.