Arhiva » Mai 2011 » 20 Mai 2011

Toate stirile publicate in data de 20 Mai 2011 | 48 de inregistrari

  • MTI: Directiva CE privind siguranta feroviara, transpusa in legislatia nationala prin Legea 65/2011

    Directiva Comisiei Europene privind siguranta feroviara a fost transpusa in legislatia nationala prin adoptarea Legii 65/2011 pentru modificarea si completarea Legii 55/2006 privind siguranta feroviara, publicata in Monitorul Oficial pe 16 mai, masuri notificate in aceeazi zi la CE, precizeaza MTI.

  • Draghici(ACOR):Nu cred ca vreun primar va amenda proprietarii de locuinte fara asigurare obligatorie

    Presedintele Asociatiei Comunelor din Romania (ACOR), Emil Draghici, a declarat joi ca prefera sa transmita avertisment scris locuitorilor comunei Vulcana-Bai, unde este primar, daca nu au incheiat o asigurare obligatorie a locuintelor, in detrimentul sanctiunii cuprinse intre 100 si 500 lei.

  • Cum va fi afectata Romania de incalzirea globala

    Incalzirea globala aduce schimbari si climei din Romania, unde vor exista in continuare patru anotimpuri, dar temperaturile vor creste si vom avea mai multe perioade de canicula in sud. Totusi, se putea si mai rau, avand in vedere ca suntem feriti de fenomene extreme cum apar in alte zone de pe glob.

  • Hidroelectrica va lista pe bursa 15% din actiuni, spune consilierul personal al lui Ion Ariton

    Tudor Serban, consilierul personal al ministrului Economiei, Ion Ariton, a declarat joi ca pachetul de actiuni Hidroelectrica ce va fi listat inca se negociaza, dar ca cel mai probabil se vor scoate pe bursa 15% din ele. "Eu am propus 10%. Se pare ca se merge pe 15%, cel mai probabil din 2012", a spus Tudor Serban, in cadrul unei conferinte de presa.

  • Ministerul de Finante a atras 500 mil. lei prin titluri de stat, la un randament mediu de 7,34%

    Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut joi obligatiuni de tip benchmark, scadente in 59 luni, in valoare de 500 milioane lei (121,3 milioane euro), la un randament mediu de 7,34% pe an, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 500 milioane lei. Bancile au depus cereri de cumparare de 1,273 miliarde lei.

  • Basescu, la TVR: Avem guvern, avem premier, mergem mai departe!

    Seful statului a abordat o serie de probleme de actualitate, cum ar fi inlocuirea premierului Emil Boc, scaderea taxelor, reorganizarea administrativa a tarii, revizuirea Constitutiei, adoptarea statutului minoritatilor sau relatia cu Rusia dupa decizia de amplasare a unor elemente ale scutului antiracheta american pe teritoriul tarii noastre.

  • A fost atins fundul sacului la concedieri?

    Dupa 28 de luni de scaderi consecutive, numarul salariatilor din Romania a inceput sa creasca din nou in februarie 2011, potrivit celui mai recent buletin statistic lunar al INS. Cresterea din februarie, de 1.300 angajati, este mai degraba simbolica, raportat la scaderea de 740.000 de salariati in doi ani si jumatate de criza economica.

  • Ferrari lanseaza modelul one-off Superamerica 45

    Stilul acestui model unic apartine echipei Ferrari Design, masina fiind produsa in spatiile special amenajate de Ferrari, pentru colectionarul newyorkez Peter Kalikow, cu ocazia celei de-a 45 aniversari de fidelitate a acestui client fata de celebra casa producatoare de automobile, relateaza ANSA.

  • OTP Bank Romania a incheiat primul trimestru cu un profit de 543.000 euro

    Profitul operational al bancii se situa in primele trei luni la 1,43 miliarde forinti (5,26 milioane euro), in scadere cu 21% fata de cel inregistrat in primul trimestru din 2010. De asemenea, veniturile bancii erau de 4,72 miliarde forinti (17,31 milioane euro), mai mici cu 4% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

  • Revine interesul pe piata imobiliara

    Notarii publici din Romania au autentificat in luna martie cele mai multe contracte de vanzare-cumparare de imobile din ultimele opt luni. Numarul tranzactiilor imobiliare perfectate in Romania in luna martie a acestui an a ajuns la 33.450, fata de doar 23.560 in prima luna din 2011.

  • CEC Bank si-a majorat capitalul, la 1,05 mil. lei

    CEC Bank si-a majorat capitalul social cu 52,6 milioane de lei, la 1,05 miliarde de lei. Cea mai mare parte a finantarii provine din profitul obtinut de banca anul trecut, precizeaza banca.

  • Rompetrol a ieftinit benzina cu 9 bani/litru si motorina cu 3 bani/litru, de joi

    Compania Rompetrol Downstream, care face parte din Grupul Rompetrol, a scazut joi preturile de referinta la benzina cu 9 bani/litru si la motorina cu 3 bani/litru, potrivit site-ului companiei, downstream.ro. Astfel, litrul de benzina Efix 95 costa 5,33 lei/litru, iar benzina Alto 101 este 6 lei/litru. Motorina Efix Diesel costa 5,23 lei/litru, iar motorina Diesel Alto 55 este 5,54 lei/litru.

  • Romanii vor avea si in lumea virtuala o identitate

    Fiecare roman va avea si in lumea virtuala o identitate, pentru aplicatiile dezvoltate de institutiile statului, cu ajutorul unui soft care va fi operational intr-un an, a anuntat ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, Valerian Vreme. Acest lucru se va intampla pentru ca Romania trebuie sa respecte "Agenda Digitala Europa 2020" la care a aderat.

  • Vasilescu (BNR): Romania are Sanse la zona euro in 2015 daca se renunta la discursurile populiste

    Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat, joi, ca daca se va renunta, in campania electorala din 2012, la "discursurile populiste" Si se va pune accent pe aderarea Romaniei la zona euro, exista Sanse de atingere a acestei tinte in 2015.

  • Mai este posibila scaderea TVA?

    Seful statului afirma ca marirea TVA a fost o greseala si ca ea a dat inapoi economia cu 6 luni. Ingenunchiate de marirea TVA de anul trecut cu 5% marile retele comerciale vin acum cu o promisiune soc: sa reduca preturile daca si statul va da inapoi si va micsora taxa.

  • Jumatate din companiile listate au un grad de indatorare peste limita normala

    Perioada raportarilor financiare trimestriale pentru companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost caracterizata in acest an de o stare de asteptare a limpezirii situatiilor pe plan extern, precum si a confirmarii revenirii economice. Prin prisma rezultatelor financiare din T1, companiile listate si-au imbunatatit activitatea in acest an, chiar daca jumatate au inca datorii peste un nivel care sa asigure o crestere "sanatoasa" a afacerilor.

  • Ce risti daca nu inchei asigurarea obligatorie a locuintei

    In loc sa se ocupe cu educarea locuitorilor in privinta pericolului de inundatii si cutremure, primarii de comune ar vrea sa se transforme in brokeri de asigurari si sa ia un comision de 10% la fiecare polita obligatorie vanduta. Intre timp, persoanele neasigurate risca sa plateasca o amenda de pana la 500 de lei in viitorul apropiat

  • Noul presedinte al APAPR este sefa Consiliului de Administratie ING Pensii, Cornelia Coman

    Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) anunta ca, in urma alegerilor care au avut loc joi, in cadrul Adunarii Generale a membrilor asociatiei, noul presedinte APAPR este Cornelia Coman, sefa Consiliului de Administratie ING Pensii.

  • Radu Gratian Ghetea: Programul Prima Casa 4 ar putea incepe in trei-patru saptamani

    "Comunitatea bancara asteapta sa primeasca proiectul de conventie bilaterala de la Fondul de Garantare, care va fi semnat de bancile din program. Din discutiile neoficiale cu diversi colegi de la Ministerul Finantelor si Fondul de Garantare, sunt patru-cinci banci interesate.

  • Tara noastra, singura din regiune care va ramane in criza si in 2012

    Interesul Austriei este deosebit de mare, ca urmare a expunerilor bancilor sale in statele Europei Centrale, de Est si de Sud-Est Pentru 2011, avansul PIB in cazul tarii noastre este estimat la 1,7%, iar pentru 2012, la 3,9%. Se vor mentine conditiile severe de creditare si nivelurile modeste ale investitiilor straine directe. Niciunul dintre statele analizate nu va putea depasi performantele Poloniei, a carei economie va creste in 2012 cu 4,4%

  • Studiu: Angajatii de la stat castiga mai bine decat cei de la privat

    Angajatii de la stat castiga mai bine decat cei de la privat! Poate pare greu de crezut, dar asa arata statisticile. Adunate, calculate si postate pe site-ul businessday.ro. In octombrie anul trecut, regiile autonome aveau 76.000 de angajati cu norma intreaga. Salariul mediu de baza era de 1.800 de lei, insa cu prime si bonusuri depasea 2.200.

  • Bancile continua sa se imprumute de afara, dar se reorienteaza spre scadente lungi

    Bancile au continuat sa se imprumute din strainatate in primul trimestru, in conditiile in care pe plan intern capacitatea de economisire - atat a firmelor, cat si a populatiei - da semne de oboseala, tendinta fiind de reorientare de la scadente scurte la termene mai lungi.

  • Basescu asigura ca Executivul nu ia in calcul suprataxarea bancilor

    "Daca Guvernul si-ar fi pus problema taxarii bancilor, o facea cand era in cea mai dificila situatie. Daca nu a facut-o atunci, fiti sigur ca nu o va face nimic acum. Am discutat cu premierul, cu ministrul de Finante, niciodata nu au luat in calcul venituri realizate prin taxarea suplimentara a bancilor", a spus Basescu, intrebat daca urmeaza sa fie implementata aceasta masura.

  • Cum a evoluat PIB-ul Romaniei fata de 1989

    In ultimul an al regimului comunist, produsul intern brut pe cap de locuitor inregistrat de Romania era de 1.790 de dolari. Doua decenii mai tarziu, in 2010, acest indicator a ajuns la 7.540 de dolari. Desi aparent a crescut de peste patru ori, luand in calcul rata inflatiei pentru dolarul american, PIB-ul per capita s-a majorat in termeni reali de 2,4 ori in perioada 1989-2010.

  • Care sectoare vor merge bine si care merg prost in 2011 pe bursa

    Companiile din chimie sunt vulnerabile la pretul gazelor, pentru cele farmaceutice imbatranirea populatiei este o veste buna, iar firmele de componente auto ar putea suferi daca depind prea mult de cererea pentru modelele fabricate in Romania - sunt cateva din concluziile unui raport emis astazi de casa de brokeraj Tradeville

  • Infringement impotriva Romaniei, VEZI din ce cauza

    Comisia Europeana a lansat joi procedura de incalcare a tratatelor (infringement) impotriva Romaniei din cauza unui acord bilateral incheiat cu Rusia,CE fiind ingrijorata ca documentul nu respecta obligatia tratamentului egal aplicat liniilor aeriene din UE si ca afecteaza concurenta dintre acestea.

  • Aseara DSK: acuzare ofociala; stabilire cautiune, monitorizare electronica la domiciulu; inca o noapte in arest

    Dominique Strauss-Kahn, care si-a dat demisia miercuri din postul de director general al FMI, a fost pus oficial sub acuzare, joi, de o curte din New York, informeaza CNN. Punerea sub acuzare, decisa de o curte cu juri (grand jury), echivaleaza cu trimiterea in judecata, daca Dominique Strauss-Kahn pledeaza nevinovat.

  • Gabriels (RBS): Mai multe banci s-au aratat interesate de RBS Romania, nu am vazut o oferta

    "OTP face parte din piata. Pot sa spun ca au fost mai multe banci interesate de RBS, iar motivul a fost rezultatul obtinut in 2010. Obiectivul meu este sa pastrez aceasta afacere si sa o cresc, iar ce se poate intampla la un anumit punct nu stiu... Sunt speculatii. Eu nu decid, este o decizie a actionarilor.

  • Blue Air va avea din 1 iulie noi rute directe spre si dinspre Cluj-Napoca - Dublin si Roma

    Compania de smart flying Blue Air anunta vineri ca incepand cu 1 iulie pune la dispozitia pasagerilor zboruri directe pe rutele Cluj-Napoca - Dublin cu doua frecvente saptamanale si Cluj-Napoca - Roma cu trei frecvente saptamanale. Astfel, in zilele de vineri si duminica se poate calatori pe ruta Cluj-Napoca - Dublin - Cluj-Napoca, iar pe ruta Cluj-Napoca - Roma - Cluj-Napoca pasagerii vor avea zboruri in fiecare miercuri, vineri si duminica.

  • Juratii au retinut toate cele sapte capete de acuzare formulate impotriva lui DSK

    Dominique Strauss-Kahn a fost pus oficial sub acuzare, joi, de o curte cu juri din New York pentru toate cele sapte capete de acuzare formulate de procurori in legatura cu infractiunea de natura sexuala pentru care trebuie sa raspunda in fata justitiei, a anuntat procurorul Cyrus Vance.

  • Asiguratorii mizeaza, dupa primul an, pe 830.000 de polite pentru locuinte

    Romanii au incheiat, in perioada 15 iulie 2010-16 mai 2011, aproximativ 500.000 de asigurari obligatorii de locuinte, ceea ce reprezinta un grad de cuprindere de 6% din fondul total de locuinte. Marius Bulugea, presedintele Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), estimeaza ca in urmatoarele doua luni alte 330.000 de locuinte (grad de cuprindere de 10%) vor fi asigurate impotriva riscurilor de cutremur, inundatii si alunecari de teren.

  • Tarile puternice ies din criza cu datorii mai mari decat in 2008. De unde poate veni o noua criza

    Nivelul datoriilor guvernamentale in unele economii avansate de la periferia Europei, dar si in SUA si Japonia, era cu 25%-30% mai mare la finele lui 2010 decat cel atins inaintea declansarii crizei economice, a spus directorul general interimar al Fondului Monetar International, John Lipsky, intr-un discurs in fata membrilor Comitetului Bretton Woods.

  • Primul fond de investitii din lume bazat pe Twitter

    Derwent Capital Markets, o firma londoneza de investitii, a lansat un fond de hedging in valoare de 40 de milioane de dolari, fond care va folosi Twitter pentru a se orienta in plasarea investitiilor. Fondul, primul pe plan mondial care se bazeaza pe social media, va monitoriza o selectie de pagini, in timp real, pentru a "simti" sentimentele pietei, inainte de a manevra banii, potrivit businessmagazin.ro.

  • FP - multe intentii de achizitii, putin cash

    Conducerea Fondului si-a exprimat intentia de a-si majora participatia la Alro, cumparand in oferta publica derulata de producatorul de aluminiu. Dupa ce a realizat achizitii de 473,1 mil. lei in primul trimestru, FP mai dispune de numai 120 mil. lei. Din acestia trebuie insa sa sustina si programul de rascumparari pe care l-a inceput saptamana trecuta cand a cheltuit 3,8 mil. lei.

  • Moneda nationala se apreciaza vineri pana la un curs de referinta de 4,1091 lei/euro

    Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat vineri un curs de referinta de 4,1091 lei/euro, cu 0,40% mai mic fata de sedinta precedenta, in vreme ce dolarul american a pierdut teren in raport cu moneda nationala, ajungand la 2,8746 lei/dolar. Cursul BNR de joi a fost de 4,1254 lei/euro.

  • Enel Distributie Banat si Dobrogea vor distribui dividende de 32,5 mil. euro, aferente anului 2010

    Adunarea Generala a Actionarilor Enel Distributie Banat si cea a companiei Enel Distributie Dobrogea au aprobat recent acordarea de dividende in valoare de 32,5 milioane euro, echivalente cu 60% din rezultatul net inregistrat in 2010, a anuntat vineri compania.

  • Millennium mizeaza pe internet ca sa-si dubleze clientela

    Portughezii de la Millennium Bank, care au lansat operatiuni de la zero pe plan local la sfarsitul lui 2007, tintesc sa ajunga la cel putin 100.000 de clienti, ceea ce ar insemna totusi mai mult decat o dublare a portofoliului creat in cei peste trei ani de activitate.

  • A dat lovitura. Vrajitorul de la Linkedln a facut 2 mld de dolari intr-o zi

    Reid Hoffman, tatal retelei sociale LinkedIn, are motive suficiente sa fie bucuros. La 43 de ani, specialistii estimeaza ca ar putea incasa aproape 2 miliarde de dolari din listarea companiei la bursa. LinkedIn, reteaua sociala care reuneste oameni de cariera din intreaga lume, si-a facut un debut rasunator la bursa din New York. Pretul unei actiuni a crescut de la 45 de dolari la 100, intr-o singura zi.

  • Directorul interimar al FMI sugereaza ca Lagarde ar putea prelua conducerea organizatiei

    Directorul interimar al Fondului Monetar International (FMI), John Lipsky, a sugerat ca ministrul francez de finante, Christine Lagarde, ar putea prelua conducerea organizatiei, dar a dat asigurari ca procesul de selectie va fi deschis si bazat pe merite. Lipsky conduce temporar FMI dupa ce Dominique Strauss-Kahn a demisionat joi, in urma acuzatiilor de tentativa de viol si sechestrare de persoane.

  • Harta concedierilor din Romania

    In ultimi doi ani, brasovenii au stat cel mai tare cu frica in san ca si-ar putea pierde locul de munca. Rezultatele unei statistici au scos la iveala ca Brasovul este judetul care a pierdut cei mai multi angajati. Aici, criza a tranformat 6.800 de salariati in someri. La polul opus gasim judetul Giurgiu.

  • Olteanu (BNR): Ma astept ca intr-un an sa avem facebook banking in Romania

    Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Bogdan Olteanu, a declarat vineri ca se asteapta ca intr-un an sa apara aplicatii de facebook banking si in Romania, pentru ca exista piata pentru aceasta. "Suntem pe drum spre lucruri foarte interesante. Deja bancile sunt pe internet, deja internet bankingul este un lucru de domeniul trecutului si discutam de facebook banking.

  • Conturile goale de pensie privata au ajuns la 38%

    Conturile a peste doua milioane de clienti ai fondurilor de pensii administrate privat (pilonul II) nu au fost alimentate de catre angajatori in luna aprilie, ponderea acestora in numarul total de participanti fiind de circa 38%, potrivit Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

  • Basescu vrea impartirea Romaniei pe regiuni pana in 2012. Cum ar arata harta tarii conform proiectului UDMR

    Desfiintarea judetelor si impartirea administrativa a Romaniei pe regiuni revin in discursul lui Traian Basescu, seful statului anuntand ca va demara discutiile cu partidele politice, astfel incat teritoriul sa fie restructurat pana in anul 2012. "Tara, asa cum este organizata, nu poate stimula dezvoltarea.

  • FNGCIMM: 11 banci vor sa participe la Programul Prima Casa 4

    Unsprezece banci si-au aratat intentia de a participa la Programul Prima Casa 4, acestea reprezentand 80% din volumul portofoliului de garantii, a anuntat, vineri, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).

  • Ce banci mai fac angajari

    Cele mai multe joburi pentru candidatii care vor sa lucreze in banci sunt in Capitala. Printre angajatorii din piata care fac angajari acum in Bucuresti se numara Raiffeisen Bank, BCR, Romanian International Bank. MKB Romexterra Bank recruteaza in Arad 2 ofiteri bancari la departamentul de colectare debite retail si in Sibiu un executor bancar.

  • S&P a retras ratingurile BNR, perspectiva negativa a fost o 'eroare administrativa'

    Standard & Poor's a anuntat vineri ca, din cauza unei erori administrative, perspectiva ratingului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care este cuplat cu ratingul de tara (BB+/stabil/B pentru valuta straina si BBB-/stabil/A-3 pentru moneda locala) a fost incorect listata ca negativa.

  • Depozitul sau contul de economii? Afla care sunt avantajele si dezavantajele

    Nu de putine ori, romanii s-au plans ca si-au pus economiile la banca si, apoi, cand au dorit sa scoata banii, au ridicat mai putin decat suma initiala depusa. Majoritatea acestor cazuri se intampla atunci cand constituiti un depozit si retrageti banii inainte de termenul fixat.

  • Esti rau-platnic? Recuperatorul iti ia un sfert din ce datorezi in primele trei luni de cand a dat de tine

    Chiar daca invoca motive precum "am uitat de datoriile" sau "nu mai am serviciu" romanii rau - platnici se decid, totusi, sa inceapa sa plateasca din datorii odata ce recuperatorul le explica ca, potrivit contractului de imprumut, leasing ori utilitati, nu prea au cum sa scape fara sa dea banii inapoi.