Arhiva » Martie 2011 » 25 Martie 2011

Toate stirile publicate in data de 25 Martie 2011 | 46 de inregistrari

  • Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de joi pe verde

    Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au inchis pe verde sedinta de tranzactionare de joi, cu cresteri cuprinse intre 0,43% si 0,98%, cea mai pronuntata evolutie fiind inregistrata de indicele compozit BET-C.

  • Parlamentul European a dezbatut noi masuri de protectie pentru cumparatorii online

    Parlamentul European a aprobat, joi, mai multe modificari ale legii care ii protejeaza pe cumparatorii online, dar a amanat luarea unei pozitii finale, pentru a ajunge la un acord cu statele membre ale Uniunii Europene. Noua legislatie UE se va aplica aproape tuturor vanzarilor, fie ca acestea sunt efectuate intr-un magazin, prin telefon, prin posta sau online, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

  • Datoria publica a Romaniei s-a redus in ianuarie cu 1,8%, la 190,38 miliarde lei

    Datoria publica totala a Romaniei a scazut la 31 ianuarie 2011 cu 1,8% fata de finalul lui 2010, la 190,381 miliarde lei, reprezentand echivalentul a 34,9% din produsul intern brut (PIB), estimat la 544,4 miliarde lei, a anuntat joi Ministerul Finantelor Publice (MFP).

  • Alexandrina Gatej, fost consilier prezidential, este noul presedinte al AmCham

    Membrii Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham) au ales-o in functia de presedinte pe Alexandrina Gatej, fost consilier prezidential pana in 31 decembrie 2010, cand si-a dat demisia pe fondul dezvaluirii de catre CNSAS a presupuselor sale relatii cu Securitatea.

  • ANRMAP a aplicat in 2010 amenzi in valoare de 1,3 mil. euro, pentru nereguli in achizitiile publice

    Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) a aplicat anul trecut amenzi in valoare de 5,205 milioane lei (1,3 mil. euro) si 279 de sanctiuni cu avertisment scris, potrivit raportului de activitate publicat joi.

  • Garda Financiara a aplicat in 2011 amenzi de 430.000 euro in domeniul transporturilor de marfuri

    Comisarii Garzii Financiare au aplicat, de la inceputul acestui an, circa 600 de amenzi de peste 430.000 euro in domeniul transporturilor de marfuri din achizitiile intracomunitare, iar valoarea bunurilor confiscate s-a ridicat la aproape un milion euro, se arata intr-un comunicat al institutiei.

  • BT vrea sa-si majoreze capitalul cu 295,7 milioane lei din rezervele constituite in anii precedenti

    Consiliul de Administratie al Bancii Tansilvania (BT) propune majorarea capitalului social cu 295,7 milioane lei, la 1,77 miliarde lei, prin capitalizarea rezervelor constituite din profitul net al anilor precedenti existente in sold la 31 decembrie 2010 si din castigul obtinut in 2010.

  • Activele Piraeus Bank in Romania au scazut anul trecut cu 4%, la 3,94 miliarde euro

    Activele Piraeus Bank in Romania au ajuns la 3,94 miliarde euro la finalul anului trecut, in scadere cu 4% fata de 2009, in conditiile reducerii cu 6% a portofoliului de credite, arata un raport publicat joi de Piraeus. Valoarea totala a creditelor a scazut cu 6%, la 3,198 miliarde euro, in timp ce portofoliul de depozite a crescut cu 2%, la 1,164 miliarde euro.

  • Proiectia pentru acest an a SIF4 franeaza momentan elanul BET-FI

    Tendinta pozitiva de la acest inceput de saptamana de la BVB s-a oprit temporar ieri. Cotatiile au avansat numai in prima ora de tranzactionare, dupa care piata a inceput sa coboare. Tonul deprecierilor a fost dat de indicele financiar BET-FI, care a intrat primul "pe rosu". Acesta a inchis la valoarea de 25.581,66 puncte, cu 0,46% sub referinta.

  • Unul din doi romani cheltuieste mai putin

    Trei sferturi dintre romani s-au declarat stresati anul trecut de datoriile pe care le au la banci, iar mai mult de jumatate au recunoscut ca sunt ne-voiti sa cumpere mai putine produ-se si sa le aleaga pe cele mai ieftine. Oamenii nu se mai gandesc sa achi-zi-tioneze case sau terenuri, ci sunt multumiti daca reusesc sa-si renoveze locuinta sau sa-si schimbe mobila.

  • Angajatii mai multor banci internationale, citati ca martori intr-o ancheta privind MANIPULAREA Libor, DOBANDA INTERBANCARA PENTRU DOLARI

    Autoritatile americane au cerut Citigroup, Deutsche Bank, Bank of America si JPMorgan Chase sa puna la dispozitia anchetatorilor britanici mai multi angajati, ca martori intr-o investigatie privind manipularea dobanzilor, au declarat pentru Bloomberg doua surse apropiate discutiilor.

  • Reteta exportului fictiv de grau

    Firme din Bulgaria "achizitioneaza" de pe piata romaneasca produse alimentare. Ulterior, doar in acte, se certifica livrarea acestor produse in Bulgaria pentru a se beneficia de scutirea de TVA aplicata livrarilor intracomunitare. Marfa nefiscalizata si incasarea de TVA pentru transporturi fictive sunt cele doua metode de evaziune fiscala practicata de unii comercianti de cereale, prin filiera bulgara.

  • Fiscul se face ca uita ca sa taxeze mai mult

    ANAF impune plata TVA jurnalistilor si artistilor de-abia dupa cinci ani, pentru a castiga din penalitati si pentru a evita deducerea cheltuielilor. Daca Fiscul i-ar fi somat pe "liberii profesionisti" ca trebuie sa achite TVA inca din 2006, acestia ar fi putut deduce unele cheltuieli. Acum, sunt slabe sanse ca ei sa mai aiba facturi.

  • Clientii Raiffeisen Bank pot plati factura Vodafone la ATM-uri

    Clientii Raiffeisen Bank, posesori de card de debit, pot efectua plata facturii Vodafone direct de la ATM-uri, fara nici un cost suplimentar, conform unui comunicat al operatorului telecom. Raiffesein Bank are in toata tara peste un milion de posesori de carduri de debit si o retea de peste 1.000 de ATM-uri.

  • Marius Petcu, unul dintre cei mai bogati sindicalisti, anchetat pentru luare de mita

    Liderul CNSLR Fratia, Marius Petcu, este subiectul unei investigatii in curs a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax. Anchetatorii anticoruptie l-ar fi prins in flagrant delict pe Marius Petcu in timp ce primea mita cateva zeci de mii de euro, au declarat sursele.

  • Cum arata bilantul Alpha Bank - Profitul a scazut cu 3% anul trecut

    Profitul inainte de plata taxelor al Alpha Bank in Romania a scazut cu 3% anul trecut, de la 50,7 milioane de euro la 49,2 milioane de euro, in timp ce provizioanele au avansat cu 5,9%, de la 74,3 milioane de euro la 78,7 milioane de euro, a anuntat grupul elen, potrivit Mediafax.

  • Ardaf estimeaza ca va trece pe pierderi in acest an

    Ardaf Bucuresti (ARDF) estimeaza ca subscrierile vor scadea cu 20,9% in acest an, la 171,6 milioane de lei, si va trece pe pierderi, care vor atinge 3,16 milioane de lei, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli al asiguratorului. Anul trecut, societatea a reusit sa obtina profit, de 266.579 lei.

  • 11.000 de garantii pentru IMM-uri in acest an

    Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) si-a propus sa acorde in acest an 11.000 de garantii firmelor mici si mijlocii, in crestere cu aproximativ 40% fata de anul trecut, cand au fost acordate 8.500 de garantii, a declarat Rodica Ionescu, consilier in cadrul FNGCIMM.

  • BCR Banca pentru Locuinte a simtit gustul profitului in 2010

    BCR Banca pentru Locuinte a inceput sa simta gustul profitului in 2010, cu doi ani mai devreme decat preconiza initial. Banca specializata pe contracte de economisire creditare a inregistrat anul trecut un profit net de 1,74 milioane de lui, dupa ce veniturile cu sporit cu peste 51%, iar cheltuielile au sporit cu doar 16%.

  • GfK: Numai 5% dintre romani au in plan achizitia unei masini in primele sase luni ale acestui an

    Numai 5% dintre romani au in plan achizitia unei masini in primele sase luni din 2011, iar mai mult de jumatate isi bazeaza alegerea in functie de consumul de combustibil, in timp ce trei sferturi vor sa faca plata cash, din resurse proprii, se arata intr-un studiu realizat de GfK.

  • Statul a incasat putin peste 1% din valoarea bunurilor sechestrate

    ANAF a obtinut, in primele doua luni ale anului, 5,5 mil. lei din valoarea totala a bunurilor sechestrate, de 409 mil. lei. Aproximativ 77.000 de firme au fost executate silit in ianuarie si februarie Fiscul a blocat, in acest an, 170.546 de conturi ale firmelor si persoanelor fizice, si a pus sechestru pe bunuri pentru datorii de aproximativ 2,41 mld. lei, potrivit datelor furnizate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

  • Romania a primit cea de-a patra transa de imprumut de la UE, de 1,2 miliarde euro

    Uniunea Europeana a acordat joi Romaniei cea de-a patra transa, in valoare de 1,2 mld. euro, din imprumutul agreat in anul 2009, de 5 miliarde euro, dupa ce Comisia Europeana a evaluat pozitiv implementarea, de catre autoritati,a conditiilor stabilite prin cel de-al treilea memorandum de intelegere.

  • Restantele la credite au crescut in februarie cu 4,9%, la 17,56 miliarde lei

    Restantele la credite ale populatiei si firmelor au crescut in februarie cu 4,9% fata de luna precedenta, pana la 17,56 miliarde lei, ponderea acestora in totalul imprumuturilor fiind de 8,4%, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR). La finalul lunii ianuarie, soldul restantelor ajunsese la 16,74 miliarde lei, iar ponderea lor in totalul imprumuturilor a fost de 8%. La sfarsitul anului trecut, ponderea restantelor in totalul imprumuturilor era de 7,7%.

  • Blocaj financiar pe piata tichetelor de masa

    Marile retele de retail nu mai pot primi banii pe bonurile emise de Euroticket, care a intrat in insolventa. Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) sustine ca emitentul de tichete valorice, Euroticket a adus prejudicii materiale grave magazinelor partenere, precum si altor companii si persoane fizice, care au utilizat tichetele emise de companie, dar nu le pot deconta.

  • ANRMAP: EximBank risca anularea contractelor de achizitii pentru ca nu a folosit SISTEMUL DE ACHIZITII PUBLICE

    Contractele de achizitii incheiate de EximBank ar putea fi declarate nule de catre Autoritatea Nationala de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP), pentru ca institutia nu a utilizat Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). In replica, oficialii institutiei financiare, contactati de gandul, sustin ca legea nu ii obliga sa utilizeze SEAP pentru ca banca, desi este controlata de stat, nu intra sub incidenta legislatiei achizitiilor publice.

  • Cat mai creste leul

    Moneda nationala incearca sa sparga pragul de 4,1 unitati pentru un euro. Leul s-a apreciat din nou ieri si a ajuns la o cotatie de doar 4,1 unitati pentru un euro, cu usoare oscilatii sub acest prag pe piata valutara interbancara. Acesta este cel mai scazut nivel de dupa 7 aprilie 2010, iar majoritatea economistilor se asteapta ca tendinta sa continue

  • Cum poti face cumparaturi cu cardul in rate fara dobanda

    Cardul de credit care permite plata in rate fara dobanda este un produs promovat intens de banci in ultimul an. Romanii pot cumpara o gama variata de produse fara a fi taxati de creditori, de la electrocasnice, mobila si asigurari la bijuterii, parfumuri si imbracaminte. Conditia este ca magazinul in care este folosit cardul sa fie partener al bancii emitente.

  • Bursa de la Bucuresti a deschis indecis sedinta de vineri

    Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au deschis incert sedinta de tranzactionare de vineri, iar dupa primul sfert de ora toti indicii inregistrau cresteri cuprinse intre 0,87% si 1,52%, cea mai buna evolutie inregistrand-o indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare.

  • Rata locurilor de munca vacante s-a redus cu 0,29 puncte procentuale in 2010, la 0,59%

    Rata medie anuala a locurilor de munca vacante a fost de 0,59% in 2010, in scadere cu 0,29 puncte procentuale fata de anul precedent, acesta fiind cel mai scazut nivel din 2005 pana in prezent, a anuntat vineri Institutul National de Statistica (INS).

  • Ialomitianu: Daca reducem TVA-ul la alimente punem in pericol cheltuielile cu salariile

    Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe ialomitianu, a declarat vineri ca va avea o discutie cu deputatii pentru a se lua o decizie corecta in ceea ce priveste aplicarea cotei reduse la TVA-ul pentru alimente, deoarece o scadere majora a acestei taxe ar pune in pericol cheltuielile cu salariile.

  • Romania va beneficia de fonduri nerambursabile de 181 milioane franci elvetieni

    Romania va beneficia de fonduri nerambursabile de 181 milioane franci elvetieni printr-un program de cooperare elvetiano-roman, care are ca scop reducerea diferentelor economice si sociale.

  • Boardul FMI va analiza vineri solicitarea Romaniei pentru un nou acord, de tip preventiv

    Conducerea executiva a Fondului Monetar International (FMI) va discuta vineri raportul privind ultima evaluare a acordului stand-by cu Romania, precum si solicitarea tarii noastre de a incheia un nou acord cu Fondul, de tip preventiv.

  • Actiuni de urmarit vineri pe bursa

    Actiunile Argus Constanta (UARG), dupa ce conducerea companiei a propus acordarea catre actionari a unui dividend de 0,1343 lei/unitate. Joi, actiunile producatorului de ulei s-au tranzactionat la inchidere la un pret de 2,18 lei/titlu.

  • Mai multe fonduri de investitii s-au coalizat pentru dividende mai mari la SIF Transilvania

    Un grup de fonduri de investitii care detin actiuni la SIF Transilvania au cerut societatii majorarea dividendului care va fi propus actionarilor la 0,055 lei/actiune, fata de 0,03lei/actiune, cat a propus consiliul de administratie.

  • Cu mai multi clienti, dar credite in scadere, Piraeus si-a conservat castigul

    Piraeus Bank, filiala locala a unuia dintre grupurile financiare elene de top, a obtinut anul trecut un profit brut de 25 mil. euro, nivel similar cu cel inregistrat in 2009. Grecii au reusit sa isi conserve castigul prin majorarea nu-marului de clienti - o strategie anuntata inca din 2009

  • Provizioanele au muscat din profitul grecilor de la Banca Romaneasca

    Grupul financiar elen National Bank of Greece, actionarul majoritar la Banca Romaneasca, a raportat pentru operatiunile din Romania un profit de 12 milioane de euro pe 2010, in scadere cu 37% fata de castigul realizat in anul 2009. Rezultatul a fost afectat in principal de cheltuielile in crestere cu provizioanele, care au urcat cu 14%, la 49 de milioane de euro.

  • De ce nu se angajeaza somerii calificati de stat? Solutiile patronilor pentru formarea profesionala

    Cursurile de calificare pentru someri organizate de stat sunt de ani de zile subiect de discutie intre reprezentatii Ministerului Muncii si patroni, care sustin ca meseriile in care sunt pregatite cele mai multe persoane nu au cautare pe piata muncii. Desi agentia de stat nu are o evidenta clara a numarului celor care se angajeaza dupa ce urmeaza aceste cursuri,

  • Criza de locuri de munca in Romania: posturile vacante, la minimul ultimilor 5 ani

    Numarul locurilor de munca vacante in Romania anul trecut a fost de 24.200, cel mai mic nivel din 2005 pana in prezent, conform datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica. In anul 2010, rata medie anuala a locurilor de munca vacante a fost de 0,59%, in scadere cu 0,29 puncte procentuale fata de anul precedent, de asemenea, un minim al ultimilor cinci ani, conform datelor INS.

  • Financial Times: Era produselor chinezesti ieftine se apropie de sfarsit

    Era produselor chinezesti ieftine se apropie de sfarsit, a avertizat, joi, unul dintre cei mai importanti furnizori din China ai marilor retaileri occidentali, relateaza Financial Times. Li&Fung, care aprovizioneaza companii precum Walmart si Gap din Statele Unite si Debenhams din Marea Britanie, a aratat ca "a inceput o noua era, cu preturi mai ridicate, in conditiile in care producatorii transfera

  • Euro de 4 lei, doar o problema de timp

    Un euro de patru lei, nivel care parea de neimaginat nu mai departe de inceputul anului, cand cursul statea inca in apropierea pragului de 4,3 lei pentru un euro, este deja in vizorul tuturor analistilor dupa ce scaderea cotatiilor a accelerat saptamana aceasta.

  • Cum ar putea ramane mici dobanzile la 'Prima casa'

    Unele banci care vor sa participe la relansarea programului spun ca garantia oferita de stat si ipoteca asupra imobilului cumparat sunt suficiente pentru ca dobanzile sa ramana neschimbate.

  • La ce se uita romanii cand isi aleg masina

    Doua treimi dintre romanii care achizitioneaza un automobil aleg masina in functie de consumul acesteia, urmatoarele criterii fiind marca, pretul, performanta motorului si confortul, potrivit unui studiu al companiei de cercetare GfK Romania, realizat in 2010.

  • Litoralul bulgar e si in 2011 de doua ori mai ieftin decat al nostru. Vezi tarifele

    Vacantele pe litoralul bulgar sunt si in 2011 mai ieftine decat la noi. Concret, un sejur de 7 zile la Albena in luna iulie e aproape de 2 ori mai ieftin decat o vacanta la Mamaia sau la Eforie Nord. Un sejur la Balcic in iulie e mai ieftin decat la Neptun, la Mamaia sau la Eforie Nord.

  • Vezi aici orasele cu cele mai mari salarii din Romania

    Remuneratie mica, dupa buget, spunea un personaj al lui Caragiale. Pe vreme de criza am putea adauga varianta remuneratie mare, dupa oras. In teorie, meseriile care necesita studii superioare si care sunt in Capitala, inseamna salarii mari. In practica, nu este intotdeauna asa.

  • Ce casa poti sa-ti iei cu o rata de 200 de euro pe luna

    Vrei sa-ti iei o casa si intentionezi sa nu contractezi un credit care sa te lase cu buzunarele goale de fiecare data cand platesti rata adica, sa zicem, ca te-ai gandit ca ti-ai permite sa platesti in jur de 200 de euro pe luna? Sunt mai multe banci care au oferte bune in acest moment chiar daca si-au terminat banii pentru Prima Casa!

  • H&M s-a deschis in Romania. Vezi aici cum s-au imbulzit clientii. Primii cumparatori au aparut la 6 dimineata

    Cateva sute de persoane, de toate varstele, s-au strans vineri in fata primului magazin H&M din Romania, deschis in AFI Palace Cotroceni, unii venind inca de la ora 06:00 pentru a beneficia de cupoanele cadou oferite de retailer primilor cumparatori.