Arhiva » Mai 2011 » 30 Mai 2011

Toate stirile publicate in data de 30 Mai 2011 | 57 de inregistrari

  • Esec al negocierilor intre liderii politici din Grecia pe tema noilor masuri de austeritate

    Liderii partidelor politice din Grecia nu au reusit sa cada de acord, vineri, asupra noului plan de austeritate al premierului socialist Georgios Papandreou, care incearca sa convinga FMI-ul sa continue acordarea urmatoarelor transe din imprumutul contractat anul trecut.

  • Elena Udrea: O eventuala remaniere guvernamentala poate avea loc in toamna; nu se mai discuta schimbarea premierului

    O eventuala remaniere guvernamentala ar putea avea loc in toamna, dupa ce pe durata verii premierul Emil Boc ar putea face o analiza a activitatii ministrilor din Cabinetul sau, iar problema schimbarii primului ministru nu mai este de actualitate, a declarat duminica ministrul democrat-liberal Elena Udrea.

  • Piata romaneasca de leasing va creste cu aproximativ 15% in 2011, estimeaza BCR Leasing

    Piata romaneasca de leasing va creste cu aproximativ 15% in acest an, de la un nivel de 1,12 miliarde euro in 2010, in conditiile in care vor demara unele proiecte de infrastructura, mediu, turism si agricultura, a declarat pentru NewsIn directorul general al BCR Leasing, Bogdan Speteanu.

  • Ce trebuie si ce nu trebuie sa faci pentru a scapa de faliment

    Concedierea imediata a majoritatii angajatilor este calea aproape sigura catre faliment in timp ce renegocierea contractelor cu furnizorii si cu bancile fara a afecta substantial activitatea productiva pot fi solutiile salvatoare. O buna parte a companiilor aflate in procedura de insolventa trec automat la concedierea angajatilor scazand astfel substantial sansele de redresare, arata mai multi practicieni in insolventa consultati de RL.

  • Ion Ariton, ministrul Economiei: Continuam crearea celor doi giganti energetici

    Ministrul Economiei, Ion Ariton, declara intr-un interviu acordat ziarului "Adevarul" ca institutia pe care o conduce nu a renuntat la intentia de a infiinta Electra si Hidroenergetica, cele doua companii energetice-gigant. Listarea la bursa a Hidroelectrica si Nuclearelectrica nu se afla in planul ministerului, sustine Ariton, desi FMI a anuntat ca Guvernul va vinde pe piata de capital cel putin 10% din aceste companii.

  • BCR si-a facut sucursala de private banking in zona Primaverii

    BCR, cea mai mare banca de pe piata, isi deserveste clientii de top cu averi lichide de peste 200.000 de euro printr-un sediu special amenajat in zona Aviatorilor - Primaverii din Bucuresti, recunoscuta drept un perimetru elitist al Capitalei.

  • Devenim din ce in ce mai verzi: productia de energie eoliana s-a dublat in februarie fata de ianuarie

    Energia eoliana a avut, in februarie, o pondere de 1,9% din totalul productiei de electricitate din Romania, potrivit unui raport al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Astfel ca, din totalul energiei produse, care s-a ridicat la 5,44 TWh, energia eoliana a insemnat 0,10336 TWh (103.360 MWh).

  • ANSVSA: Romania nu a importat castraveti bio infectati cu bacteria E.coli

    Conducerea ANSVSA a dispus operativ tuturor Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene sa monitorizeze in continuare lanturile de magazine, focusat pe legumele bio, crescute cu ingrasamant natural, cele de la care pot aparea infectiile cu E.coli, in cazul in care acestea nu sunt spalate bine sub jet de apa, potrivit unui comunicat emis duminica de ANSVSA.

  • Emil Boc: Fostul Guvern din 2008 a vandut BCR si a cheltuit banii

    Premierul Emil Boc a criticat, sambata, greselile fostului Guvern din 2008, care a lasat un deficit bugetar foarte mare, a privatizat BCR si apoi a cheltuit banii. Acestia au umflat aparatul bugetar, fara sustine financiara, dincolo de limita suportabilitatii, cu efect asupra deficitului bugetar, a aratat seful Executivului.

  • Romania risca sanctiuni daca nu reduce si restituie taxa auto

    Romania risca sanctiuni financiare din partea Uniunii Europene, in urma declansarii unei posibile proceduri de infringement, si numeroase alte procese cu proprietarii de masini, inclusiv cu cei care au pierdut initial in instanta, daca nu modifica urgent taxa auto si nu restituie din sumele platite, sustin expertii juridici din Ministerul Justitiei.

  • Cei care platesc cu RBS Royal Black primesc inapoi 5% din nota de plata

    RBS Romania a anuntat ca posesorii de carduri de credit RBS Royal Black primesc inapoi 5% din nota de plata la restaurantele din tara sau din strainatate. Promotia este valabila pana la data de 31 iulie 2011. Cei 5% din nota de plata sunt returnati indiferent daca tranzactiile respective sunt efectuate de catre titularul contului de card sau de catre detinatorii cardurilor suplimentare, in limita a 500 de lei/luna

  • Actiunile FP s-au intors pe scadere, intr-o piata in crestere

    Bursa a avansat usor, cu 0,68%, intr-o piata in care actiunile Fondului Proprietatea (FP) s-au intors pe scadere, dupa o zi de crestere, si s-au apropiat din nou de nivelul minim de la listare, in timp ce titlurile Oltchim (OLT) si Azomures (AZO) au urcat cu peste 8% si, respectiv, cu 12%.

  • Inspectia Muncii: Numar record de noi contracte de munca

    La Inspectia Muncii au fost inregistrate, in perioada 1 - 26 mai, dupa intrarea in vigoare a noului Cod al Muncii, 285.886 de noi contracte de munca, iar in urma controalelor efectuate pentru reducerea incidentei muncii nedeclarate au fost aplicate amenzi in valoare de peste 12,5 milioane de lei, informeaza inspectorul general de stat Dantes Nicolae Bratu.

  • Fondurile de investitii ale Bank Gutmann aveau in Romania plasamente de 9 mil. de euro in T1

    Fondurile de investitii ale Bank Gutmann aveau la finalul primului trimestru plasamente in Romania de 9 milioane de euro, in special in titluri de stat, bonduri corporatiste si actiuni din domeniul energiei, au declarat pentru NewsIn reprezentantii bancii.

  • Digi Sport si GSP TV au ingropat ratingul Ligii I

    Audientele derby-urilor campionatului intern (editia 2010-2011) n-au depasit 800.000 de telespectatori la nivel urban din cauza difuzarii meciurilor pe canalele cu acoperire redusa. Partidele Steaua-Dinamo din Liga I au avut cele mai mici audiente din ultimii zece ani. Cel mai vizionat meci a fost CFR-Dinamo: 1,1 milioane de telespectatori.

  • Videanu: Reducerea CAS e posibila cu numai 3,4%; e necesara cresterea impozitelor pe proprietati

    Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a prezentat o analiza a Comisiei de Strategii a PDL asupra programului economic prezentat de USL, precizand ca reducerea CAS poate fi posibila cu doar 3,4% in paralel cu cresterea salariului minim, fiind necesara cresterea impozitarii proprietatii.

  • Cat costa sa inchiriezi un apartament la mare

    Dupa modelul de succes din Ibiza, Halkidiki sau Antalya, au aparut si la noi apartamentele de vacanta, pe care le puteti rezerva online. Asa ca va simtiti ca acasa, in conditii de hotel de 3 sau 4 stele, dar la preturi mai bune, se lauda cei implicati in aceasta afacere infloritoare. Formula a prins in Mamaia, in special daca blocurile sunt cu vedere spre lacul Siutghiol ori spre mare.

  • Hackerii romani i-au impresionat pe sefii de la Yahoo!

    Compania americana Yahoo! a organizat in Romania cel mai recent eveniment din seria Open Hack, unde hackerii dezvolta un produs in numai 24 de ore cu ajutorul platformelor puse la dispozitie. La acest "maraton" nu participa insa hackerii certati cu legea, caci, in acceptiunea Yahoo!, un hacker este un "high-end coder", adica un dezvoltator.

  • Ce salariu are romanul care-si cumpara acum o casa

    Clientii primelor trei faze ale programului "Prima casa" au accesat de regula imprumuturi de valori mici, de circa 38.000 - 40.000 de euro, potrivit datelor stranse de la banci.

  • Veniturile Agentiei Domeniilor Statului aproape s-au dublat in primul trimestru,la 30,9 milioane lei

    Veniturile Agentiei Domeniilor Statului (ADS) au crescut in primul trimestru cu 83%, la 30,9 milioane lei, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut cand institutia a avut incasari de 16,9 milioane lei, potrivit datelor furnizate de ADS la solicitarea agentiei NewsIn.

  • 2.000 de angajati ai Postei Romane vor fi afectati de restructurare. 1.500 de oficii vor fi inchise

    Posta Romana se restructureaza, iar asta inseamna noi concedieri. Aproimativ 2.000 de oameni vor fi dati afara sau vor avea salarii mai mici.

  • CSSPP: Inflatia si volatilitatea burselor, principalele probleme pentru pensiile private

    Cresterea preturilor, volatilitatea burselor si incertitudinile de pe piata muncii sunt principalii factori care ar putea influenta negativ cresterea activelor fondurilor de pensii private, potrivit unei analize a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

  • Cum sa te feresti de radarele mobile si cum scapi de amenda

    Politistii fac bani multi numai cu radarele de pe DN 1: circa 20.000 de euro intr-o singura zi, din amenzile date soferilor prea grabiti. Dar dincolo de radarele fixe, despre care ne ajuta destul de mult sa stim unde sunt localizate, mai exista si cele mobile, care se plimba nestingherite pe strazi, in plin trafic, si care te pot "prinde" foarte rapid! Stii cat de performante sunt?

  • Cu cat au crescut restantele romanilor la banci

    Aproape jumatate din imprumuturile bancare apartin bucurestenilor. Capitala este, prin urmare, cel mai mare datornic al institutiilor financiare. De la inceputul crizei pana acum, aici restantele la banci au crescut de 10 ori si ajung la 6,5 miliarde de lei.

  • Cel mai tare calculator

    Sistemele All-In-One, acele monitoare care integreaza in carcasa lor toate componentele unui calculator, sunt tot mai apreciate si cautate pe piata romaneasca. O dovedeste cifra vanzarilor, a caror crestere se scrie deja cu doua cifre.

  • Friendly Bank, in 115 agentii Raiffeisen

    Raiffeisen Bank a lansat o noua initiativa pentru clientii care intra in agentiile sale - Friendly Bank, prin care atmosfera devine mai prietenoasa decat pana acum. Potrivit unui studiu in care se cerea repondentilor sa descrie banca ideala, realizat de Raiffeisen Bank in 2009, oamenii isi doresc sa scape de senzatia de intimidare pe care-o incearca la intrarea intr-o institutie financiara.

  • Vesti proaste pentru clientii cu credite in franci: moneda elvetiana se apropie de un nou varf

    Francul elvetian a castigat 8,5% in fata leului in ultimele doua luni si se apropie din nou de varful de 3,42 lei/franc atins la inceputul acestui an, ceea ce pune o presiune suplimentara asupra clientilor cu credite in moneda elvetiana.

  • Care sunt factori de risc pentru castigurile fondurilor de pensii

    Petrolul, inflatia si riscul de tara sunt printre principalii factori macroeconomici care pot influenta evolutia sistemului national de pensii private , se arata intr-o analiza a pietei de profil realizat de Comisia de Supraveghere a sistemului de Pensii Private.

  • Adriean Videanu: Guvernul lucreaza la reducerea CAS; se va discuta probabil la prima misiune a FMI

    Democrat-liberalul Adriean Videanu, fost ministru al economiei, a afirmat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca reducerea CAS este posibila pana la 3,1% si ca aceasta va fi discutata la prima misiune a FMI in Romania. El a precizat ca Guvernul lucreaza in prezent la reducerea contributiilor sociale.

  • Suprafata fondului forestier a crescut in 2010 cu 20.445 de hectare fata de 2009

    Suprafata fondului forestier a crescut in 2010 cu 20.445 de hectare (0,3%), fata de anul precedent, ajungand la 6.515.173 de hectare, de la 6.494.728 hectare in 2009, se arata intr-un comunicat transmis luni de Institutul National de Statistica (INS).

  • Cehia si Austria retrag de pe piata castraveti din Spania, ce ar putea fi contaminati cu E.coli

    Autoritatile din Cehia si Austria au retras de la vanzare castraveti importati din Spania, de teama ca ar putea fi contaminati cu bacteria E.coli, care a provocat cel putin 10 decese in Germania Alte sute de persoane s-au imbolnavit din cauza acestei bacterii.

  • Piraeus Bank Romania lanseaza un serviciu care permite plati internationale in peste 120 monede exotice printr-un cont de euro sau dolari

    Platforma multi-pay utilizata pentru transferurile/platile desfasurate prin GlobalPAY este realizata in parteneriat cu Deutsche Bank si permite operatiuni in monede precum dolarul taivanez, yuanul chinezesc, rubla ruseasca, realul brazilian, tengele kazakhstanez, rupia indoneziana sau rupia indiana.

  • Rata locurilor de munca vacante a crescut cu 0,18 puncte procentuale in T1 fata de T4 2010, la 0,69%

    Rata locurilor de munca vacante a crescut in perioada ianuarie-martie 2011 cu 0,18 puncte procentuale fata de trimestrul anterior, pana la 0,69%, in timp ce, comparativ cu aceeasi perioada din 2010, a scazut cu 0,01 puncte procentuale, a anuntat luni Institutul National de Statistica (INS).

  • Mamaia, prima statiune cu sistem de rezervari online

    Mamaia este prima statiune din Romania care va oferi turistilor si agentiilor de turism un sistem de rezervari online, cu verificarea disponibilitatii si confirmare pe loc.

  • BCR are o oferta speciala pentru pensionari

    Banca Comerciala Romana (BCR) a creat un un pachet special de servicii financiare pentru pensionari la costuri reduse cu 75% fata de oferta curenta a bancii. In plus, pachetul COMOD BCR cuprinde un cont curent cu card de debit atasat, comisioane zero la retragerile de numerar si pentru aflarea sumei disponibile pe card, precum si depozite cu dobanda preferentiala.

  • Numarul autorizatiilor de construire a scazut in primele patru luni cu 6,8%, la 10.541

    Numarul autorizatiilor de construire eliberate pentru cladiri rezidentiale a scazut in primele patru luni din 2011 cu 6,8%, la 10.541, fata de perioada corespunzatoare a anului precedent, potrivit datelor furnizate luni de Institutul National de Statistica (INS).

  • Cum a amendat piata asteptarile Guvernului

    La inceputul lunii aprilie, primul ministru Emil Boc spunea ca vrea sa incaseze minimum 600 mil. euro din oferta secundara la OMV Petrom. De atunci actiunile SNP au coborat in piata cu 11,34%, semn ca investitorii au alte asteptari. Daca statul ar vinde acum pachetul de 9,84% din titlurile companiei petroliere, ar obtine doar cu putin peste 530 mil. euro.

  • Managerii prevad o crestere a constructiilor pana in iulie

    Managerii firmelor romanesti anticipeaza o crestere a constructiilor in perioada mai-iulie si o crestere moderata in comertul cu amanuntul, servicii si industria prelucratoare comparativ cu cele trei luni anterioare, arata datele publicate luni de INS.

  • G8 o sprijina pe Christine Lagarde pentru sefia FMI

    Toti liderii tarilor din G8 (grupul celor mai dezvoltate opt state din lume) sustin candidatura ministrului de Finante francez, Christine Lagarde, pentru postul de director general al Fondului Monetar International, a declarat ministrul de Externe al Frantei, Alain Juppe.

  • City Mall, scos din nou la licitatie, la un pret de 23,58 milioane euro

    Centrul comercial City Mall din Bucuresti, aflat in faliment, va fi scos din nou la licitatie pe 10 iunie, la un pret de 23,58 milioane de euro, cu aproape 30% sub nivelul initial de 33 milioane de euro, aceasta fiind a patra incercare de vanzare a mall-ului.

  • Cardul RSB Royal Black iti returneaza 5% din nota de plata de la orice restaurant din lume

    Cea mai recenta surpriza pe care RBS Romania a pregatit-o posesorilor de carduri de credit Royal Black este returnarea a 5% din nota de plata de la restaurantele din tara sau din strainatate.

  • Romanul care stapaneste o jumatate de tara africana. Ce face cu ea

    O limba de pamant in interiorul Senegalului cu o mica iesire in vest la Atlantic. Aceasta este Gambia, cea mai mica tara africana, ca suprafata, si doar cu 1,7 milioane de locuitori. Din cei 10.500 de km patrati cat are tara, 5.000 i-au fost concesionate unui roman. Ovidiu Tender, caci despre el e vorba, a castigat de la Guvernul de la Banjul dreptul de explorare si exploatare a unui perimetru petrolifer egal cu jumatate din suprafata Gambiei.

  • Moneda nationala se apreciaza luni pana la un curs de referinta de 4,1207 lei/euro

    Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat luni un curs de referinta de 4,1207 lei/euro, cu 0,26% mai mic fata de sedinta precedenta, in vreme ce dolarul american a pierdut teren in raport cu moneda nationala, ajungand la 2,8845 lei/dolar. Cursul BNR de vineri a fost de 4,1315 lei/euro.

  • Statutul orelor suplimentare

    Conform unui studiu realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie in anul 2010, 66% din romani afirmau ca sunt nevoiti sa lucreze ore suplimentare. Regimul juridic al orelor suplimentare este stabilit prin Codul Muncii, care a fost actualizat de Legea nr.40/2011, incepand cu luna mai.

  • Suspiciuni de evaziune fiscala la tranzactii cu actiuni Fondul Proprietatea

    Brokerii au intrat la banuieli dupa ce unii dintre clientii lor ar fi declarat, pe proprie raspundere, ca au cumparat actiuni FP, prin Depozitarul Central, la preturi chiar si de cateva ori mai mari fata de cel la care si-au vandut actiunile pe bursa, raportand pierderi si nemaifiind nevoiti sa plateasca impozit.

  • EximBank a oferit in primele patru luni facilitati de 200 mil. lei firmelor cu proiecte europene

    EximBank a acordat in primele patru luni ale acestui an facilitati totale de peste 200 de milioane de lei companiilor care deruleaza proiecte cu finantare europeana, valoarea fiind dubla fata de cea inregistrata pe ansamblul anului 2010, a anuntat luni banca.

  • Internetul mobil creste de cinci ori mai repede decat cel fix

    Numarul de abonati la serviciile de internet mobil de mare viteza a crescut in ultimul semestru din 2010 cu 380.000 de utilizatori, la 2,23 mil. clienti - fata de o crestere de 70.000 de abonati pentru serviciile de internet prin linii fixe, arata datele publicate de autoritatea de reglementare in comunicatii.

  • Coalitia a decis: Taxa auto se va aplica si masinilor inmatriculate pana in 2007

    Cei care vor cumpara masini inmatriculate in Romania pana la 1 ianuarie 2007 vor plati taxa auto. Decizia a fost luata astazi de membrii Coalitiei, iar masura va fi parafata cel mai probabil in cadrul sedintei de Guvern din aceasta saptamana. Coalitia a decis, luni, in sedinta de la Palatul Victoria ca taxa auto sa fie extinsa. Astfel, ea se va aplica si masinilor inmatriculate pana in 2007 si care vor fi vandute pentru prima data pe teritoriul Romaniei.

  • Activele Volksbank au scazut cu 500 mil. euro intr-un an

    Activele Volksbank Romania, o banca de top zece controlata de grupul austriac Volksbank, au scazut cu 2% in primul trimestru si au ajuns la 4,7 miliarde euro la sfarsitul lunii martie, continuand astfel declinul inregistrat pe parcursul anului trecut, potrivit raportului trimestrial publicat la Viena.

  • Conditii fara precedent impuse Greciei: controlul asupra colectarii taxelor si asupra privatizarilor va fi preluat de autoritati internationale

    Lideri europeni negociaza in cazul Greciei masuri fara precent de interventie externa in economia unui stat, inclusiv implicarea internationala in colectarea taxelor si in procesul de privatizare. La schimb, Atena va primii banii necesari pentru evitarea falimentului, informeaza Financial Times.

  • Franklin Templeton cumpara masiv actiuni Petrom pentru alte fonduri decat Proprietatea. De ce

    Valoarea achizitiilor de actiuni OMV Petrom (SNP) ale administratorului Fondului Proprietatea (FP) , pentru alte fonduri decat FP, se ridica la peste 3,7 milioane de lei (peste 900.000 de euro) numai in aceasta luna si la un milion de lei saptamana trecuta. Fondul Proprietatea a ajuns la limita maxima de detinere de SNP.

  • MKB Romexterra si-a dublat anul trecut pierderea la 247 mil. lei

    MKB Romexterra Bank, controlata de ungurii de la MKB (la randul lor parte a grupului german Bayern LB), au inregistrat in 2010 o pierdere neta de 247 mil. lei (circa 59 mil. euro) dupa standardele internationale, mai mult decat dubla fata de rezultatul negativ din 2009, potrivit datelor publicate de banca-mama.

  • Sistemul financiar al lumii sta mai prost ca inainte de criza. VEZI raportul FMI

    Problema institutiilor financiare "prea mari ca sa fie lasate sa cada" (too big to fail - n.r.), care au cauzat la inceputul crizei falimentul unui mare numar de banci interdependente, nu numai ca nu a fost rezolvata, ci s-a agravat de la inceputul crizei pana in prezent, arata un raport elaborat de expertii Fondului Monetar International (FMI).

  • Presedinte Templeton: O noua criza financiara este iminenta

    Mark Mobius, presedintele executiv pentru piete emergente la Templeton Asset Management, a declarat ca o noua criza financiara este iminenta, deoarece problemele care au cauzat turbulentele din ultimii ani nu au fost rezolvate, transmite Bloomberg.

  • Vezi pe ce loc se afla Romania in topul datornicilor la FMI

    Romania are a doua cea mai mare povara financiara in fata Fondului Monetar International: 16,7 miliarde de dolari. Ne depaseste doar Grecia cu 20,1 miliarde de dolari. Situatia pare a fi ceva mai buna daca ne uitam la nivelul datoriei pe cap de locuitor.

  • Grupul OTE nu va cumpara actiunile statului roman la Romtelecom

    Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a declarat ca grupul elen OTE nu doreste sa cumpere pachetul de actiuni detinut de statul roman la Romtelecom, de 45,99% din capitalul social. Grecii apreciaza acest moment ca fiind inoportun.

  • Basescu pierde procesul cu deputatul PSD Mugurel Surupaceanu

    Presedintele Traian Basescu a pierdut procesul deschis impotriva deputatului PSD Mugurul Surupaceanu, in care ii cerea daune pentru afirmatiile facute de acesta in legatura cu etnobotanicele, dupa ce Judecatoria Sectorului 5 a respins ca neintemeiata actiunea sefului statului. Decizia poate fi atacata cu recurs.