Arhiva » Martie 2011 » 22 Martie 2011

Toate stirile publicate in data de 22 Martie 2011 | 54 de inregistrari

  • Programul Piste pentru bicliclisti va fi lansat in mai si are alocati 50 milioane lei

    Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a anuntat, luni, ca in mai va fi lansat Programul "Piste pentru bicliclisti", pentru care sunt alocati 50 de milioane de lei, iar autoritatile locale trebuie sa vina cu propuneri de proiecte in acest sens.

  • Emil Boc i-a cerut lui Tabara sa regandeasca Programul 'Primul Siloz'

    Primul-ministru Emil Boc a declarat luni ca a discutat cu ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, pentru a regandi Programul "Primul Siloz", despre care considera ca nu lucreaza la capacitatea pentru care a fost planificat. "Programul Primul Siloz nu lucreaza la capacitatea pentru care a fost creat, motiv pentru care am discutat cu ministrul agriculturii ca el sa fie regandit, astfel incat sa obtina o performanta suplimentara", a declarat Emil Boc.

  • Circa 1.000 de masini casate de la demararea programului 'Rabla' 2011

    Catre Remat- uri au fost distribuite 11.000 de vouchere, media fiind de 100 pentru fiecare Remat, a declarat luni ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely. Acesta a mentionat ca, la ora actuala, in Romania exista 1,8 milioane masini mai vechi de zece ani, subliniind ca program 'Rabla' din 20111 ar putea fi suplimentat 'cu cat este necesar'.

  • Western Union: Transferuri fara comision catre Japonia

    Programul este functional in locatiile agentilor parteneri din toata lumea, inclusiv din Romania, si permite clientilor sa trimita bani catre persoanele din Japonia. Campania Western Union se deruleaza pana la data de 17 aprilie 2011, sub rezerva disponibilitatii retelei, a serviciilor si a cursului valutar.

  • Grecia va elimina taxele de aeroport, in perioada 1 aprilie-31 decembrie

    Ministerul Elen al Transporturilor a decis sa elimine taxele pentru aterizare, decolare si stationare pentru toate tipurile de avioane, in perioada 1aprilie-31 decembrie, pe toate aeroporturile din aceasta tara, cu exceptia Aeroportului International Atena.

  • Reprezentantii CNCAN si NuclearElectrica vor fi audiati in comisiile Senatului

    "Biroul Permanent a apreciat ca este necesara audierea membrilor CNCAN si NuclearElectrica in privinta starii situatiei actuale a acestei centrale si a altor institutii care folosesc energie nucleara", a spus vicepresedintele Senatului, Ioan Chelaru, precizand ca unul dintre cei care au solicitat acest lucru a fost presedintele forului, Mircea Geoana.

  • Omniasig a raportat un profit in scadere cu 59% anul trecut, pana la 21,8 mil. lei

    Valoarea primelor brute subscrise de catre Omniasig a fost, in 2010, de 916,12 mil. lei, cu 17% mai putin decat in anul anterior. "Aceasta scadere este in aceeasi tendinta cu cea a intregii piete a asigurarilor din Romania si se datoreaza conexiunii directe care exista intre industria asigurarilor si celelalte segmente importante ale economiei, puternic afectate de criza, precum sectorul auto, leasing, bancar si imobiliar", se arata intr-un comunicat al companiei.

  • Boc, despre cazul Severin: Am o parere proasta, prin gestul sau, face un rau Romaniei

    "O parere proasta, din perspectiva imaginii Romaniei si cred ca aici deciziile ar trebui sa fie luate de partidul din care face parte. Problema este in curtea PSD-ului si PSD-ul sa-si rezolve problema. Eu spun doar ca, prin gestul sau, face un rau Romaniei si imaginii acestei tari. Noi am rezolvat problemele din partid cu domnul Giurgiu", a declarat Boc, intrebat ce parere are despre cazul Adrian Severin.

  • O decizie CNVM baga brokerii in ceata cu doar cateva luni inaintea celei mai mari oferte din istoria Bursei

    O decizie emisa recent de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a starnit confuzie in randul brokerilor pentru ca nu ar mai permite investitorilor sa subscrie la oferte publice de vanzare prin banci decat daca acestea isi autorizeaza angajatii de la ghisee ca brokeri.

  • Cum pot firmele cu datorii la stat sa-si esaloneze restantele pe cinci ani

    Firmele care intampina dificultati financiare pot sa solicite Fiscului esalonarea datoriilor la buget pe o perioada de cel mult cinci ani, potrivit unei ordonante de urgenta aprobate de Guvern in ultima sedinta. In jur de 20.000 de companii ar putea sa solicite aceasta facilitate, dupa cum au estimat reprezentantii Ministerului Finantelor.

  • Dezastrele din Japonia amplifica incertitudinile pentru perspectivele economiei mondiale

    Dezastrele in cascada din Japonia au provocat pierderi in toate colturile lumii, de la Sendai, de pe coasta japoneza devastata de tsunami, si pana la Paris si Marion, Arkansas, amplificand incertitudinile privind perspectivele economiei mondiale, relateaza International Herald Tribune (IHT).

  • Ministerul de Finante a atras 1,298 miliarde lei prin titluri de stat,la un randament mediu de 6,97%

    Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut luni certificate de trezorerie cu discont scadente la 12 luni in valoare de 1,298 miliarde de lei (311,3 milioane euro), la un randament mediu de 6,97% pe an, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

  • Metrorex si CFR Calatori ar putea sa aplice in viitor o politica tarifara proprie

    Metrorex si CFR Calatori ar putea sa practice in viitor o politica tarifara proprie, flexibila, in concordanta cu practica europeana, tarifele practicate de cele doua companii urmand sa fie exceptate de la prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 36/2001 privind regimul preturilor si tarifelor reglementate, care se stabilesc cu avizul Oficiului Concurentei, conform unui proiect de ordonanta publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor.

  • BRD lanseaza creditele de refinantare ReStart

    In contextul recalibrarii ofertei de credite adresate persoanelor fizice, prin reducerea dobanzilor cu pana la 3 puncte procentuale la creditele de consum cu si fara ipoteca, precum si la creditele imobiliare si ipotecare, BRD a lansat gama de credite ReStart.

  • Noua conducere a Garanti Leasing reorienteaza strategia de afaceri

    Noul director general al Garanti Leasing, Okan Yurtsever, intentioneaza sa extinda activitatea companiei si sa implementeze instrumente moderne de leasing printr-o noua viziune asupra afacerii. "Ne vom indrepta atentia dinspre zona auto spre cea a leasingului de echipamente si spre industrii mai diversificate, precum industria alimentara, de ambalaje, de echipamente medicale, agricultura, infrastructura, transport si imobiliare.

  • Basescu cere Parlamentului respingerea OUG din 2000 referitoare la privatizarea Petromidia

    Presedintia a transmis luni Parlamentului cererea de reexaminare a legii privind aprobarea OUG 248/2000 pentru modificarea OUG 64/1998 privind acordarea unor facilitati la plata pretului actiunilor si la plata unor obligatii bugetare, in scopul privatizarii SC 'Petromidia' - S.A. Constanta.

  • Facebook cumpara o companie pentru a usura accesul la retea de pe telefoane non-smartphone

    Facebook a achizitionat Snaptu, o companie americano-israeliana ce permite accesarea retelelor sociale mai usor pe telefoane non-smartphone. Tranzactia este estimata intre 40 si 70 milioane de dolari, scrie presa internationala. Compania, cu sediul in Londra, ofera un serviciu ce face ca retele sociale precum Twitter si Facebook sa fie usor accesibile pe telefoane non-smartphone, care acopera 80% din piata globala in prezent.

  • Firmele nu au putut onora plati de 127 mil. euro in februarie

    Bancile au fost nevoite in februarie sa refuze cecuri, cambii si bilete la ordin insumand 533 milioane lei (127 mil. euro), deoarece nu au gasit suficiente lichiditati in conturile clientilor care au initiat platile, arata datele BNR. Volumul refuzurilor la plata a scazut cu 26% fata de aceeasi luna din 2010, dar se mentine in continuare de trei-patru ori peste media lunara inregistrata inainte de criza.

  • Unde gasim cele mai ieftine locuinte noi?

    In Bucuresti, sudul ramane zona cu cele mai mici preturi ale apartamentelor noi. In nord, considerat pana nu de mult exclusivist, preturile au scazut simtitor. Pretul este criteriul cel mai important cand vine vorba despre achizitionarea unui apartament. Renumele dezvoltatorului este urmatorul factor care conteaza.

  • Romanii prefera vacantele in afara granitelor tarii

    Aproximativ 70% din turistii care au cumparat vacante la targul Holiday Market, care s-a desfasurat in perioada 17-20 martie, au preferat destinatiile externe, potrivit datelor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

  • Cum arata un mall la vecinii bulgari

    Initial, spatiul pe care s-a construit actualul mall a fost detinut de un investitor local care l-a vandut pentru suma de 130 milioane euro unui scotian, in 1998. La inceputul acestui an, Aspius Immobilien Holding International, o companie a grupului financiar Raiffeisen Bank International, a cumparat mall-ul pentru o suma care nu a fost facuta publica.

  • Boc: Romania paseste si in primavara economica

    "Guvernul trebuie sa faca tot ce ii sta in putinta sa ajute mediul de afaceri, sa ajute economia sa mearga pe aceasta linie. Programul Rabla este o prima componenta a ceea ce inseamna sustinerea activitatii economice. [...] Guvernul este acum concentrat sa vina cu masuri suplimentare de sustinere a acestei primaveri economice. Programul Rabla, Programul Prima Casa merg in continuare", a mai spus Boc.

  • Finantele asteapta momentul optim pentru emisiunea de eurobonduri

    "Asteptam momentul optim pentru a minimiza costurile aferente emisiunii. Monitorizam in continuare pietele si valoarea CDS-urilor", a explicat Dragoi. Potrivit acestuia, MFP nu a ales inca dealerii pentru emisiunea de eurobon-duri anuntata, initial, pentru primul trimestru din acest an.

  • Francul Elvetian atinge niveluri record. Ratele la credite cresc si ele

    Dupa catastrofa din Japonia, panica a dus la cresterea puternica a cererii pentru monedele "refugiu". Francul Elvetian a atins maxime istorice in fata dolarului. Ratele la creditele in Franci Elvetieni ar putea creSte mai mult daca situatiile din Japonia si din Libia nu se calmeaza cat mai rapid.

  • Preturile apartamentelor vechi vor scadea cu inca 30% in urmatorul an

    Preturile apartamentelor din blocurile construite inainte de 1989 in Bucuresti vor scadea cu peste 30% pana in primavara anului viitor, mai mult decat in cazul apartamentelor noi, unde reducerile vor fi de mai mica amploare, a declarat pentru MEDIAFAX Stefan Dumitrascu, arhitect sef al Sectorului 3.

  • Cea mai mare banca din Rusia a facut un profit de 6,4 miliarde de dolari in 2010

    Sberbank, banca controlata de statul rus, a realizat in 2010 un profit net de 181,6 miliarde ruble (6,4 miliarde dolari), dupa ce in 2009 a realizat un profit net de 24,4 miliarde ruble. Directorul general de la Sberbank, German Gref, a precizat ca 12 procente din profitul net al bancii vor fi alocate pentru plata dividendelor.

  • Google, cel mai valoros brand din lume

    Google a fost ales brandul cel mai valoros din lume, dupa ce a urcat pe prima pozitie cu o cota de 44,3 miliarde de dolari. Microsoft valoreaza doar 42,8 miliarde dolari si este urmat pe pozitia a treia de unul dintre retailerii de top ai Americii, cu o valoare de 36,2 miliarde dolari.

  • Proiectul hibridului DACIA HAMSTER, prezentat la Monaco la finele acestei luni.

    Proiectul Dacia Hamster, un hibrid diesel-electric, va fi prezentat in aprilie la Monte Carlo in cadrul unei conferinte internationale pe tema automobilelor ecologice. "Automobilul nu va fi prezentat fizic. Estimam ca masina va fi gata in 2012. Este o masina de laborator. La Monte Carlo va fi prezentata doar lucrarea stiintifica".

  • Boc: TVA si cota unica nu se modifica in 2011

    "Astazi avem o stabilitate macroeconomica pe care mergem in baza acordului cu Comisia Europeana si FMI. In acest moment, bugetul este croit pe o cota unica de 16% si TVA de 24% si pe aceasta constructie mergem anul asta. Vom vedea in viitor ce vom face", a declarat Emil Boc, raspunzand la intrebarile jurnalistilor prezenti la lansarea unui nou program "Rabla".

  • Bancile nu vor mai putea acorda credite in monede exotice

    Initiativa Viena: Institutiile ar trebui sa intrerupa creditarea in valuta, mai ales in franci elvetieni si yeni, clientilor care nu-si asigura riscurile. Consumatorii trebuie obligatoriu informati de riscurile imprumuturilor in moneda straina pentru a fi mai bine protejati

  • Ce banci va tin banii in depozite, pe 24 de luni

    Siguranta financiara a zilei de maine a inceput sa devina pentru romani un lux, in conditiile in care economia locala a ramas impotmolita intr-o criza care a inceput acum mai bine de doi ani. Pentru cei care inca mai pot economisi pe termen lung, bancile ofera si depozite pe mai mult de un an.

  • Piata berii din Romania a scazut in 2010 cu 3,5%, ajungand la 17 mil. hectolitri

    Pieta berii a scazut in 2010 cu 3,5% fata de anul precedent, atingand un volum total de 17 milioane de hectolitri, ca urmare a contextului economic instabil, arata datele prezentate marti de Asociatia "Berarii Romaniei". In ultimii doi ani, piata berii a inregistrat o contractie de 16% fata de anul 2008, an in care volumul vanzarilor de bere a atins o cota maxima de 20,2 milioane hectolitri.

  • Piata de brokeraj in asigurari a scazut cu 0,5% anul trecut, la 3,19 miliarde lei

    Brokerii de asigurari au intermediat anul trecut prime brute subscrise de circa 3,195 miliarde lei, cu 0,5% mai putin decat in 2009, in conditiile in care piata romaneasca de asigurari a scazut cu 5,7%, la 8,36 mld. lei, a declarat marti presedintele Comisiei de Supraverghere a Asigurarilor (CSA).

  • Japonia crede ca interventia G7 privind yenul aduce stabilitate pe piata

    Vinerea trecuta, Japonia si partenerii sai din G7 au decis o operatiune comuna de vanzare de yeni pentru a deprecia moneda nipona in raport cu dolarul si a impulsiona astfel recuperarea tarii asiatice dupa devastatorul cutremur, urmat de tsunami, din data de 11 martie.

  • Petrom a castigat un miliard de euro pe Bursa de la inceputul anului

    Actiunile celei mai mari companii romanesti, OMV Petrom (SNP), au castigat 23% de la inceputul anului, atingand ieri un maxim de 0,4149 lei, iar valoarea de piata a urcat la aproape 5,64 miliarde de euro, adica un plus de 1,1 miliarde de euro fata de decembrie 2010.

  • Fabrica de componente Airbus, de la Ghimbav, cauta 100 de muncitori

    Compania Premium Aerotec, care a deschis in acest an o fabrica la Ghimbav, a inceput sa recruteze 100 de oameni prin intermediul firmelor de recrutare a fortei de munca. Compania cauta personal din mai multe specializari - de la electricieni si mecanici de intretinere pana la ingineri si contabili seniori - toti trebuind sa cunoasca limba germana.

  • CEC Bank reduce dobanda de baza aplicata creditelor pentru persoane juridice si creditelor pentru accesarea fondurilor europene

    Incepand cu data de 21 martie 2011, CEC Bank reduce cu un punct procentual Dobanda de Baza - Prime Rate (PR) - la creditele acordate clientilor persoane juridice in lei. Astfel, Dobanda de Baza a CEC Bank la creditele in lei pentru persoane juridice se reduce de la 8,90% p.a. la 7,90% p.a.

  • Fiscul a vandut de trei ori mai multe marfuri confiscate in ianuarie, fata de anul trecut

    Statul a vandut, in prima luna a acestui an, bunuri confiscate in valoare de aproximativ o jumatate de milion de euro. Mai exact, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a incasat, in luna ianuarie, peste 564 de mii de euro din valorificarea produselor confiscate.

  • Siguranta centralelor nucleare din UE va fi evaluata anul acesta, potrivit Comisiei Europene

    Ministrii energiei din tarile UE au hotarat, luni, evaluarea tuturor centralelor nucleare de pe teritoriul Uniunii Europene, din perspectiva riscurilor seismice, de producere a inundatiilor, dar si de producere a unor atentate, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

  • 270.000 de angajati nu au niciun ban in contul de pensie

    Aproximativ 270.000 de participanti la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) nu au niciun ban in conturile individuale deoarece angajatorii nu le-au virat nicio contributie de la startul acestui sistem, in mai 2008, pana in prezent, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

  • 73.000 de tulpini noi malware au fost create in 2011, cu 10.000 mai mult decat media anului 2010

    Laboratorul anti-malware al Panda Security a identificat, in primele trei luni ale anului 2011, o medie de 73.000 de tulpini noi malware, dintre care cele mai multe au fost troieni. Troienii raman cea mai populara forma de amenintare la adresa sistemelor informatice si acum reprezinta 70% din totalul malware-ului nou. Acest lucru nu este surprinzator avand in vedere profitabilitatea acestora pentru infractorii cibernetici.

  • Basescu: Ford nu poate reclama lipsa de suport, Romania va continua sa sustina investitiile

    Presedintele Traian Basescu l-a primit marti la Palatul Cotroceni pe presedintele Ford Europa, Stephen Odell, in cursul intrevederii seful statului asigurandu-l pe reprezentantul companiei ca Romania va continua sa sustina investitia americana de la Craiova.

  • Euro a coborat pe palierul de 4,14 lei pe piata interbancara

    Euro se tranzactioneaza la 4,1460/4,1490 lei pe piata valutara interbancara de la Bucuresti, cu circa un ban sub inchiderea de ieri, scaderea cotatiilor fiind determinata de vanzarile de valuta ale jucatorilor straini. Acestea sunt cele mai scazute niveluri inregistrate din mai anul trecut.

  • bauMax a deschis in Chitila cel de-al 14-lea magazin din tara, printr-o investitie de 15 mil. euro

    "O astfel de investitie se ridica la circa 15 milioane euro. De asemenea, in urmatoarele 12 luni vrem sa mai deschidem alte trei magazine bauMax, in functie de cum va evolua piata constructiilor, locate in Bucuresti, Oradea si Cluj, dar nu neaparat in aceasta ordine. Am achizitionat deja terenul pentru doua din ele", a precizat directorul geneneral al bauMax pe Romania si Bulgaria, Nicola Szekely, intr-o conferinta de presa.

  • Statul a imprumutat de la banci 1,29 mld. lei. Iulie, varf de plata

    Bancile au suprasubscris cu 290 mil. lei emisiunea de certificate a statului, peste programul anuntat, la un randament mediu de 6,97% pe an, in crestere fata de cel platit in licitatia anterioara, de 6,92%. Valoarea indicativa a operatiunii era de 1 miliard de lei

  • Vanzarile Metro Group in Romania au scazut cu 3,5% in 2010, la 1,83 miliarde euro

    Astfel, vanzarile Metro Cash & Carry in Romania au scazut cu 7,3% in 2010, la 1,137 miliarde euro, fata de 1,226 miliarde euro in 2009. In schimb, vanzarile lantului de hypermarketuri Real au crescut cu 3,4%, la 694 milioane de euro, fata de 671 milioane euro in 2009.

  • Ce-ar face romanul daca ar ajunge Sef

    Sondajele reflecta o crestere a tolerantei angajatilor fata de feedbackul si actiunile managerului, precum si dorinta acestora ca in companiile in care activeaza sa existe o politica mai flexibila in privinta mobilitatii angajatului intre departamente precum si o politica mai buna de avansare in cadrul structurii. De altfel, o mare parte din ei ar schimba pozitia cu managerul direct in cazul in care ar primi aceasta propunere.

  • Actionarii Generali Asigurari si Ardaf au aprobat intentia celor doua companii de a fuziona

    "Echipele de management ale Generali Asigurari si Ardaf au primit din partea actionarilor imputernicirea de a demara planurile pentru fuziune, in concordanta cu toate reglementarile locale. Managementul celor doua companii a transmis actionarilor intentia de a forma o noua entitate combinata, Generali Romania, orientata catre operatiuni profitabile, eficienta sporita, precum si catre produse si servicii de calitate superioara", se arata intr-un comunicat.

  • Banca Transilvania a finalizat procedurile de majorare a capitalul social cu 120 milioane lei

    Banca Transilvania a finalizat procedurile de majorare a capitalului social cu suma de 120 milioane lei prin aporturi in numerar, aprobata de Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor bancii din 28 aprilie 2010, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucuresti.

  • Premierul se intalneste cu bancile pentru a discuta despre Prima Casa. Fondurile s-au terminat

    Premierul Emil Boc discuta la sediul Ministerului Finantelor Publice cu reprezentantii bancilor comerciale despre programul Prima Casa. Bancile cauta variante proprii la "Prima casa" dupa ce epuizarea garantiilor de la stat

  • Dinu Patriciu: Pretul benzinei ar putea ajunge la 7 - 8 lei pe litru

    Pretul benzinei ar putea creste, din cauza conflictului din Libia. Declaratia ii apartine omului de afaceri Dinu Patriciu.

  • Moneda nationala se apreciaza marti pana la 4,1439 lei/euro, cel mai mic nivel din mai 2010

    Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat marti un curs de referinta de 4,1439 lei/euro, cu 0,59% mai mic fata de sedinta precedenta, atingand cel mai redus nivel de la inceputul lunii mai 2010, in vreme ce dolarul american a pierdut teren in raport cu moneda nationala, ajungand la 2,9093 lei/dolar.

  • Arma impotriva hotilor: asigurarea pentru telefonul mobil. Cat costa cea mai ieftina asigurare?

    Daca esti abonat Orange si ti-ai cumparat un mobil, un modem sau un card de date, le poti asigura platind o anumita suma lunar. Spre exemplu, daca ai orice model de telefon sau modem cu exceptia iPhone, HTC sau RIM, nou sau cu o vechime de cel mult 12 luni, asigurarea costa 1,95 euro/luna (este scutita de TVA).

  • Angajatori de TOP - vezi oferta de joburi

    Cea de a zecea editie a targului de cariere "Angajatori de Top", care va avea loc pe 8 si 9 aprilie la Sala Palatului din Bucuresti, scoate la bataie peste 2.250 de joburi. Consultanta, audit, IT&C, outsourcing, FMCG, financiar-bancar inginerie si media sunt cele mai bine reprezentate industrii.