Arhiva » Mai 2011 » 10 Mai 2011

Toate stirile publicate in data de 10 Mai 2011 | 50 de inregistrari

  • Profitul net al Transelectrica a crescut in primul trimestru de trei ori, la 160,88 milioane lei

    Transportatorul national de electricitate Transelectrica a inregistrat in primul trimestru al acestui an un profit net de160,88 milioane lei, de peste trei ori mai mare fata de profitul net realizat in perioada similara a anului trecut, de 50,38 milioane lei, potrivit raportului transmis luni BVB.

  • Standard & Poor's a scazut ratingul Greciei, cu impact negativ asupra bonitatii a patru banci

    Standard & Poor's a scazut luni ratingul Greciei la "B/C" de la "BB-/B" si a apreciat ca aceasta retrogradare ar putea avea un impact negativ asupra bonitatii a patru banci elene, potrivit unui comunicat al agentiei de evaluare. Cele patru banci evaluate de Standard & Poor's sunt National Bank of Greece S.A, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank A.E si Piraeus Bank S.A, care au filiale si in Romania.

  • Ministerul de Finante a atras un miliard lei prin titluri de stat, la un randament mediu de 6,89%

    Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut luni certificate de trezorerie cu discont scadente la 12 luni in valoare de un miliard lei (244 milioane euro), la un randament mediu de 6,89% pe an, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Valoarea anuntata initial a licitatiei era de un miliard lei. Bancile au depus cereri de cumparare de 2,008 miliarde lei.

  • Volkswagen vrea preluarea MAN si fuzionarea ei cu Scania

    Volkwagen ar putea prelua in totalitate MAN, dupa ce tocmai a anuntat ca participatia sa a crescut la peste 30 de procente din producatorul de camioane. Dupa preluare, activitatile MAN vor fi fuzionate cu cele ale Scania a mai anuntat VW.

  • FMI:Oameni necalificati si cu conexiuni politice conduc unele companii de stat in beneficiul propriu

    "O parte din aceste companii pierd miliarde de lei. Acesti bani ies din buzunarele cetatenilor. Sunt bani foarte bine investiti daca se angajeaza un CEO care sa creeze profit si nu pierderi. Atat timp cat acest lucru se face transparent si independent, acest lucru nu ar trebui sa reprezinte un scandal, ci un lucru pozitiv. Scandalos este ca oameni care nu sunt calificati, dar au conexiuni politice, conduc aceste companii in beneficiul propriu, nu al poporului", a mentionat Franks.

  • Emil Boc: Nu merita sa angajati la negru, mai bine platiti legal si dormiti linistiti

    Premierul Emil Boc a avertizat angajatorii, in calitate de ministru interimar al Muncii, ca nu merita sa angajeze oameni la negru, avand in vedere ca, din 10.000 de lei, cat este amenda, ar putea plati un om timp de 12 luni, inclusiv toate darile la stat aferente.

  • Cresterea economica se va resimti in buzunare probabil la mijlocul anului 2012, spune Basescu

    Basescu a afirmat ca "romanilor trebuie sa li se spuna cinstit unde suntem", criticand politicienii care cresteau salarii si pensii fara a avea fondurile necesare de la buget. "Sunteti aici, stabilizati, reluam cresterea economica si nu se va simti in buzunare anul acesta, in veniturile populatiei. Probabil in 2012, la mijlocul anului, va incepe sa se simta cresterea economica si pentru fiecare salariat, in puterea de cumparare", a spus presedintele.

  • Senatul a aprobat OUG privind esalonarea datoriilor firmelor private catre stat

    In luna martie, primul ministru Emil Boc a precizat ca prin aceste esalonari va fi ajutat mediul de afaceri din Romania. In completarea premierului, ministrul Finantelor Gheorghe Ialomitianu, a sustinut ca aceasta Ordonanta de Urgenta a fost data dupa discutii cu mediul de afaceri, cu expertii fiscali, cu reprezentatii Fondului Monetar International si cei ai Comisiei Europene.

  • BNR pune in circulatie o moneda de aur la 130 de ani de la proclamarea Regatului Romaniei

    Banca Nationala a Romaniei (BNR) va pune in circulatie, in scop numismatic, incepand de marti, o moneda din aur dedicata aniversarii a 130 de ani de la proclamarea Regatului Romaniei, potrivit unui comunicat transmis de institutie. Moneda are o valoare nominala de 100 lei, are forma rotunda, cu margine zimtata, diametru de 21 milimetri, greutate de 6,452 grame si un tiraj de 500 de exemplare.

  • Sah la regii imobiliari

    Directorii unor companii multinationale de consultanta imobiliara si liderii unor asociatii patronale vor sa-i elimine pe "neprofesionistii care distrug imaginea pietei". Conflict in lumea intermedierilor imobiliare: un grup de specialisti afirma ca piata este dominata de "prea multi regi fara regat", fenomen ce trebuie stopat.

  • Franks: MFP ar putea iesi sa se imprumute de pe pietele internationale in urmatoarele doua luni

    "Ministerul Finantelor a dezvoltat un program de obligatiuni pe termen mediu (MTN - n.r), cu consultanta din partea bancilor internationale. Urmeaza sa aiba o prima emisiune intr-o luna sau in jur de o luna si aceasta va acorda acces pe o baza regulata, la rate foarte competitive, la bani de pe piata eurobondurilor.

  • Bancile asteapta avizul BNR pentru a da startul programului Prima casa 4

    "Ministerul Finantelor a dezvoltat un program de obligatiuni pe termen mediu (MTN - n.r), cu consultanta din partea bancilor internationale. Urmeaza sa aiba o prima emisiune intr-o luna sau in jur de o luna si aceasta va acorda acces pe o baza regulata, la rate foarte competitive, la bani de pe piata eurobondurilor.

  • Piata auto nu iese din criza in acest an

    Jerome de Haan, seful operatiunilor din Europa Centrala si de Sud-Est a producatorului de autoturisme Mazda, crede ca piata auto romaneasca nu-si va reveni in acest an. Intr-un interviu acordat "Adevarul", Jerome de Haan vorbeste despre provocarile din Romania si de planurile de viitor ale companiei japoneze.

  • Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de luni pe rosu

    Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au inchis pe rosu sedinta de tranzactionare de luni, cu pierderi cuprinse intre 0,04% si 0,78%, cel mai afectat fiind indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare. Rulajul actiunilor listate la BVB era de 26,11 milioane lei (6,36 milioane euro) la finalul sedintei. Cea mai mare lichiditate a fost atrasa de titlurile Fondul Proprietatea (FP), de 5,61 milioane lei, cotatia lor scazand cu 0,36%, la 0,5570 lei/actiune.

  • BCR a investit 225 mil. euro in bondurile Finantelor

    Cea mai mare banca de pe piata si-a mentinut pozitia de finantator local important al statului, investind in total 225 mil. euro la recenta emisiune de obligatiuni in euro pe trei ani lansata de Ministerul Finantelor. "200 mil. euro au fost in nume propriu, iar restul de la clienti", a precizat Dominic Bruynseels, CEO al BCR.

  • Topul ofertelor de inceput de sezon, de la O saptamana la mare in Romania la sejururi cadou in strainatate

    Romanii care vor sa plece in vacanta cu bani mai putini au la dispozitie o serie de oferte in aceasta perioada, atat in tara cat si in strainatate. Pe langa programele pregatite de patronatele din turism, agentiile vin si ele cu propriile oferte speciale, de inceput de sezon.

  • Banca Mondiala ar putea acorda Romaniei 400 de milioane de euro, in septembrie

    "Plata depinde de aprobarea in Parlament a legii privind coplata in sistemul de sanatate, de progresele Guvernului in implementarea legii salarizarii unitare si de aprobarea reformelor privind cheltuielile publice pentru urmatorii trei ani", a spus Pauna.

  • Posta Romana va vinde din iunie asigurari

    "Activitatea de intermediere va demara printr-un proiect pilot la sfarsitul primului semestru, urmand ca, in functie de rezultatele obtinute, sa fie extinsa la nivelul intregii retele de oficii postale informatizate atat din mediul urban cat si din cel rural", a anuntat compania, potrivit Mediafax.

  • Romania scumpeste alimentele. Vezi cum reusesc vecinii sa nu

    Faptul ca in Romania scumpirea alimentelor se produce fara nicio baza economica nu mai este o surpriza pentru nimeni. Atat producatorii cat si comerciantii si reprezentantii Ministerului Agriculturii previzioneaza cresteri de preturi pentru urmatoarea perioada, fara a se fi incercat in prealabil gasirea de solutii pentru a contracara aceste scumpiri.

  • Becali isi ia avion de 10 milioane de euro

    Gigi Becali intra in afaceri cu Ioan Niculae, proprietarul grupului InterAgro. Patronul clubului de fotbal Steaua Bucuresti va achizitiona o aeronava Challenger 604 pentru a fi operata in regim de taxi aerian alaturi de alte doua aparate de zbor cumparate deja de omul de afaceri Ioan Nicolae.

  • Seful BCR: Creditele ipotecare in euro sunt perfect OK, nu trebuie restrictionate

    Acordarea de credite ipotecare in euro nu ridica probleme de risc pentru ca in mod natural euro va fi "moneda de exit" pentru Romania, chiar daca data intrarii in zona euro este in prezent subiect de dezbatere, afirma Dominic Bruynseels, CEO al BCr.

  • Gigantul american Dell angajeaza romani. VEZI JOBURILE

    Producatorul american de computere Dell, numarul trei la nivel mondial, continua recrutarile de IT-isti romani. Peste 40 de oferte de angajare sunt active in momentul de fata pe site-ul companiei. Dell a ajuns la cateva sute de angajati in Romania, pe fondul dezvoltarii diviziei de servicii IT, iar trendul angajarilor continua in 2011.

  • Facebook te plateste ca sa vezi reclame

    Facebook va rasplati utilizatorii care privesc anumite reclame pe site. Acestia vor primi credite Facebook, care pot fi folosite pentru a cumpara bunuri prin intermediul Facebook Deals, serviciul companiei lansat pentru a contracara business-ul Groupon. Totusi, recompensa nu-i foarte mare, ci echivaleaza cu suma de 10 centi americani.

  • BRD a investit 200 mil. euro in bondurile Finantelor

    BRD-SocGen, doua mare banca de pe piata, a cumparat obligatiuni in euro pe trei ani in valoare de 200 de milioane de euro la licitatia organizata saptamana trecuta de Ministerul Finantelor, afirma Claudiu Cercel, vicepresedinte executiv responsabil cu pietele financiare.

  • Reinvie creditarea? BCR da 1.500 de credite de consum pe zi

    Ultima campanie publicitara a Bancii Comerciale Romane pe creditarea de consum pare sa dea rezultate. Numarul de credite acordate de banca s-a dublat in ultima perioada. Dupa ce in ultimii ani BCR s-a axat mai mult pe creditarea corporate, iar in zona persoanelor fizice pe creditele ipotecare.

  • Sistemul bancar revine pe castig in 2011

    Sistemul bancar este de asteptat sa incheie anul pe profit in acest an, conform standardelor locale de contabilitate, a spus astazi Dominic Bruynseels, CEO al Bancii Comerciale Romane, cea mai mare banca locala. In 2010, sistemul bancar a inregistrat o pierdere de 304 milioane de lei.

  • Basescu: Mai important decat trecerea la euro este sa avem un buget stabil, solid si predictibil

    "Eu am tinut sa mentinem obiectul euro in 2015 - ca la mijloc, ca la sfarsit - dar mai important decat trecerea la euro este sa avem un buget stabil, solid, cu alocari predictibile si venituri predictibile. De aceea, subliniez inca o data, ati ridicat foarte corect problema eficientei ANAF", a spus Basescu, intr-un interviu la TVR1.

  • ANCOM: Parametrii de calitate aferenti serviciului de acces la internet vor fi inclusi in contracte

    ANCOM a anuntat marti ca, pana la 20 ianuarie 2012, toti furnizorii de servicii de acces la internet au obligatia de a include in contractele incheiate cu utilizatorii finali un set de indicatori de calitate pentru serviciul de acces la internet. De asemenea, potrivit Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), pana la 1 ianuarie 2012, furnizorii au obligatia de a publica o procedura privind masurarea parametrilor de calitate.

  • Exporturile au crescut cu 35% in martie, deficitul comercial al Romaniei s-a redus cu 13,2%

    Deficitul comercial al Romaniei a scazut in martie cu 13,2% fata de luna similara din 2010, la 806 milioane euro (3,39 miliarde lei), pe fondul cresterii exporturilor cu 35%, la 4,08 miliarde euro (17,12 miliarde lei), potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS)

  • Franks (FMI): Sunt ingrijorat in privinta inflatiei si a deficitului bugetar

    Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat pentru The Money Channel ca atat inflatia, cat Si deficitul bugetar reprezinta o problema pentru Romania, fiind nevoie de "politici fiscale bune" pentru a tine inflatia sub control. "Sunt ingrijorat atat in privinta inflatiei, cat si in cea a deficitului bugetar. Riscurile asupra inflatiei au fost mari in ultimele luni, deci, sigur, trebuie sa aveti politici fiscale bune pentru a tine inflatia sub control, in mod sustenabil", a spus Franks.

  • Banca Italo Romena a incheiat anul 2010 cu un profit net de 10 milioane de euro, in scadere cu 18%

    Volumul depozitelor a depasit valoarea de 525 milioane de euro, reprezentand fata de exercitiul precedent o crestere de 207,8 milioane de euro (65,4%) dintre care 71 de milioane de euro reprezentand fonduri atrase de la clientela si 136 milioane de euro reprezentand obligatiuni emise.

  • Mai exista interes pentru casele de brokeraj romanesti

    Euro Invest Bank Viena a primit aprobarea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru a prelua 99% din actiunile firmei de brokeraj Transilvania Capital din Miercurea Ciuc, astfel ca banca austriaca de investitii revine pe piata de capital din Romania dupa o absenta de cinci ani.

  • Potentialul de crestere economica al Romaniei din urmatorii 4-5 ani este de 3%, spune Franks

    Va fi o oarecare crestere generata in viitor, insa provocarea pentru care suntem aici este cum sa imbunatatim aceasta crestere. Previziunile FMI sunt ca anul acesta cresterea va fi de 1,5%, anul urmator intre 3,5 si 4%, iar in 2013 va fi de 4%. Progresele sunt bune in ceea ce priveste cresterea, insa vreau sa evidentiez faptul ca noi economistii calculam cresterea potentiala a rezultatelor.

  • Targ international de energii regenerabile la Bucuresti

    Conform Grupului de lucru pentru Energie al Consiliului Investitorilor Straini (CIS), din intentiile concrete exprimate de companiile care doresc sa-si dezvolte afaceri in domeniul energiilor regenerabile, rezulta ca in Romania exista un potential de minim 5 miliarde de euro, bani care ar putea fi investiti in tara noastra in urmatorii 3 ani.

  • Rata anuala a inflatiei s-a accentuat in aprilie la 8,34%

    Rata anuala a inflatiei a ajuns in aprilie la 8,34%, pe fondul scumpirii produselor alimentare cu 10,91%, a celor nealimentare cu 7,74% si a cresterii tarifelor la servicii cu 4,76%, arata datele publicate marti de Institutul National de Statistica (INS). Fata de luna precedenta, preturile de consum au crescut in aprilie cu 0,66%, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 0,92%, cele nealimentare cu 0,87%, in timp ce tarifele la servicii au scazut cu 0,42%, potrivit Statisticii.

  • Televiziunile Telesport si Vox News, primele canale de sport si de stiri care se desfiinteaza

    Consiliul National al Audiovizualului a retras licentele audiovizuale pentru mai multe televiziuni, printre care si Telesport si Vox News. Cele doua televiziuni sunt astfel primele canale de sport, respectiv stiri din audiovizualului romanesc care nu vor mai emite, potrivit Mediafax.

  • BCR a strans 75.000 de cereri de credit de consum in 6 saptamani

    BCR, cea mai mare banca de pe piata, a inregistrat o dublare a solicitarilor zilnice de credite de consum in cele sase saptamani de cand a lansat o campanie de promovare a finantarilor in lei cu dobanda fixa de 12,5% pe an si scadenta maxima de 10 ani, pana la 2.000 - 2.500 de cereri, totalizand circa 75.000, afirma Dominic Bruynseels, presedintele executiv al bancii.

  • A crescut numarul de tranzactii pe piata birourilor

    In primul trimestru din 2011, activitatea de tranzactionare pe segmentul de birouri dni Capitala a cunoscut o revitalizare, avand in vedere ca aproape 50.000 de metri patrati au fost tranzactionati, ceea ce reprezinta o crestere cu 66,5% fata de trimestrul patru din 2010 si o crestere de 5,5% fata de trimestrul 1 din 2010.

  • Moneda nationala se apreciaza marti pana la un curs de referinta de 4,0885 lei/euro

    Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat marti un curs de referinta de 4,0885 lei/euro, cu 0,38% mai mic fata de sedinta precedenta, in vreme ce dolarul american a castigat teren in raport cu moneda nationala, ajungand la 2,8504 lei/dolar. Cursul BNR de luni a fost de 4,1039 lei/euro.

  • FMI: Zeci de companii de stat vor avea sefi privati

    Cele mai mari 30-40 de companii cu capital de stat vor avea management privat, iar Guvernul va angaja o firma independenta de resurse umane, cunoscuta pe plan international, care sa asigure o selectie cat mai buna a personalului, a declarat pentru Mediafax seful misiunii FMI, Jeffrey Franks.

  • Afacerile Kiwi Finance au crescut cu 132% in primul trimestru din 2011

    Afacerile brokerului de credite Kiwi Finance, lider pe piata de brokeraj din Romania, au depasit in primul trimestru din 2011 cifra de afaceri inregistrata pe intreg anul 2009. Cifra de afaceri a Kiwi Finance din primul trimestru din 2011 este mai mare cu 53% fata de afacerile din 2010 si in crestere cu 132% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivt datelor publicate de brokerul de credite.

  • Ce poate ascunde un anunt foarte interesant pentru achizitia unei masini? Topul celor mai tari tepe!

    O teapa poti sa iei oricand, spun cei mai patiti dintre noi. Trebuie doar sa fii putin neatent si sa ai prea mare incredere in oameni. Acestea sunt "ingredientele", iar valoarea pagubei poate fi oricat de mare pentru ca cei care si-au facut un mod de viata din a trai din ignoranta altora nu au niciun fel de limita. Unele dintre cele mai tari tepe se dau insa la achizitia de masini. Le stii?

  • Firmele vor adanci gaura neagra a bancilor

    Bruynseels: Rata creditelor neperformante pe retail s-a stabilizat, dar situatia pe partea de companii va continua sa se inrautateasca . Seful BCR se asteapta la o revenire graduala a pietei, insa numai cand cresterea economica se va accelera.

  • Romania are cele mai mici tarife la cablu tv

    Una dintre marile probleme ale Romaniei este impartirea intre urban si rural. Puterea de cumparare a romanilor a facut ca industria sa arate asa cum arata astazi. Acest lucru se vede nu numai in audio-vizual, ci si in orice industrie care cere bani, precum telecom. Pretul mediu al pietei pe care operatorii romani de cablu l-au impus pentru castigarea cotei de piata este de 5 euro pentru 70 de posturi. Am ajuns sa spunem ca piata din Romania este suprasaturata pe segmentul radio-TV

  • Italianul Emanuele Butta a preluat oficial conducerea retailului UniCredit

    Emanuele Butta (foto), 44 de ani, a primit aprobarea BNR pentru a prelua functia de vicepresedinte executiv responsabil cu retailul la UniCredit Tiriac Bank. El a venit la Bucuresti la 1 noiembrie anul trecut, cand l-a inlocuit pe Zoltan Major, care a plecat la Viena.

  • Cea mai mare vanare de utilizatori BitTorrent: 23.000 sunt dati in judecata

    Nu mai putin de 23.000 de utilizatori ai platformei BitTorrent vor fi notificati in curand ca sunt dati in judecata pentru ca au descarcat de pe BitTorrent filmul The Expendables, aceasta fiind cea mai mare urmarire in instanta din istoria Statelor Unite intr-un caz de download ilegal, spun cei de la wired.com.

  • Soferii au depus mii de reclamatii pentru roviniete

    Judecatoriile sunt asaltate de plangerile soferilor dupa introducerea camerelor de monitorizare pe drumurile nationale. Ei sunt nemultumiti pentru ca au fost amendati pe nedrept pentru lipsa rovinietei. Spre exemplu, in Deva sunt in lucru peste 1.000 de dosare. Recordul il detine un sofer care a depus zeci de reclamatii, dupa ce a primit amenzi de 20.000 de lei, potrivit Realitatea TV.

  • Facturile la caldura cresc cu pana la 60%. Guvernul a convenit cu FMI eliminarea subventiei

    Guvernul s-a angajat in ultimele discutii cu FMI sa elimine subventia la energia termica in perioada imediata astfel ca factura populatiei pentru incalzire si apa calda ar putea creste cu pana la 60% pana la finele anului, in functie de capacitatea primarilor de a acoperi diferenta din surse proprii. Si pretul gazelor ar putea creste. ANRE anunta ca cererea distribuitorilor si furnizorilor privind majorarea tarifelor este justificata.

  • Ce banca ofera cel mai bun depozit bancar pentru copilul tau

    In unele cazuri, dobanzile sunt mai avantajoase decat cele "generale" pentru persoanele fizice, in altele banca iti ofera si un mic cadou la deschiderea unui astfel de depozit. Acest lucru este valabil si pentru BRD. La deschiderea contului de economii AtuStart, copilul tau va primi in cont din partea bancii 20 lei sau 5 euro/dolari, anunta banca pe propriul site.

  • Scandal fara precedent. BNR respinge la CEC doi vicepresedinti fara experienta bancara, propusi de PDL. Unul dintre ei este fiul prefectului de Cluj

    Banca Nationala a respins nominalizarile Ministerului Finantelor, care reprezinta statul ca actionar al CEC Bank, privind instalarea lui Andrei Stamatian, fiul prefectului de Cluj, in functia de prim-vicepresedinte cu atributii pe financiar, si a lui Razvan-Andrei Micu, consilier al ministrului Gheorghe Ialomitianu, ca vicepresedinte pe retail, afirma surse bancare.