Arhiva » Martie 2011 » 15 Martie 2011

Toate stirile publicate in data de 15 Martie 2011 | 39 de inregistrari

  • CE ia masuri impotriva Ungariei, Frantei si Spaniei din cauza taxelor speciale din telecomunicatii

    Comisia Europeana a declansat luni procedura de infringement impotriva Ungariei, din cauza "taxei speciale" impuse de Budapesta sectorului de telecomunicatii si a decis trimiterea Spaniei si Frantei in fata Curtii de Justitie a UE, tot ca urmare a taxelor impuse operatorilor de telecomunicatii.

  • Investitiile straine directe au crescut de 7,7 ori in ianuarie, la 240 milioane euro

    Investitiile straine directe in Romania au crescut de 7,7 ori in prima luna din acest an, la 240 milioane euro, fata de ianuarie 2010, deficitul de cont curent fiind finantat integral prin investitii directe ale nerezidentilor in Romania, potrivit datelor BNR. In ianuarie 2010, investitiile straine directe au fost de 31 milioane euro.

  • Deficitul de cont curent s-a redus cu 86,5% in ianuarie, la 15 milioane euro

    Deficitul balantei de plati a Romaniei s-a redus in prima luna a acestui an cu 86,5%, la 15 milioane euro, fata de ianuarie 2010, datorita transformarii deficitului balantei comerciale in excedent, a anuntat luni Banca Nationala a Romaniei (BNR). In ianuarie 2010, deficitul de cont curent insumase 111 milioane euro.

  • O noua statiune balneara de lux in Turda. Investitia este estimata la 50 milioane euro

    Romanii s-ar putea bucura in cinci ani de o noua statiune balneara de lux in apropierea orasului Turda, investitia fiind estimata la 47,5 milioane euro. Pe langa hoteluri de trei, patru si cinci stele, statiunea va dispune si de patinoar, hipodrom, teren de golf, in zona urmand sa fie reabilitate si renovate in total patru foste mine de sare.

  • Ministerul de Finante a atras un miliard de lei prin titluri de stat, la un randament mediu de 6,82%

    Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut luni certificate de trezorerie cu discont scadente la 6 luni in valoare de un miliard de lei (239 milioane euro), la un randament mediu de 6,82% pe an, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Valoarea anuntata initial a licitatiei era de un miliard de lei. Bancile au depus cereri de cumparare de 2,25 miliarde lei.

  • Fitch mentine ratingul Marii Britanii la 'AAA'

    Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat luni ratingul 'AAA', cu perspectiva stabila, atribuit Marii Britanii, salutand masurile rapide luate de premierul David Cameron in vederea reducerii deficitului, transmite Reuters.

  • X-Trade Brokers ataca piata tranzactionarii de actiuni cu 70 de noi instrumente

    X-Trade Brokers, societate care s-a evidetiat in ultima perioada prin intermedierea de tranzactii de tip Forex, pune la dispozitia clientilor titluri ale unor companii importante de pe plan mondial, cum ar fi cele ale producatorului american Ford, sau Fiat din Italia, actiunile companiei americane Research and Motion, producatorul BlackBerry sau cele ale rivalului Google din China, compania Baibu.

  • Piata IT din Romania va creste in 2011-2012 in medie cu 7% - studiu PMR

    Piata IT din Romania va creste in 2011-2012 in medie cu 7%, dupa un declin de 2,6% in 2010, remarcandu-se o crestere a interesului pentru investitii a jucatorilor de profil din China, Rusia si UE, potrivit unui studiu al firmei de cercetare poloneze PMR.

  • BRD mizeaza in acest an pe un profit net de cel putin 500,5 milioane de lei

    Conducerea BRD estimeaza pentru acest an un profit net "stabil sau in usoara crestere" fata de rezultatul din 2010, de 500 mil. lei, pe fondul unei plafonari sau "usoare scaderi" a costului riscului. Institutia isi propune mentinerea portofoliului pe segmentul persoanelor fizice si cresterea cu 5%-10% a celui de pe segmentul firmelor.

  • Basescu ar fi de acord sa fie presedinte cu un an mai putin

    Presedintele Traian Basescu a afirmat, la postul public de televiziune, in contextul discutiilor despre o eventuala modificare a Constitutiei, ca ar fi dispus sa-i fie scurtat mandatul prezidential chiar si cu un an daca rezultatul ar fi scaderea numarului de alegeri, prea mare in acest moment, in opinia sa.

  • 36 de branduri internationale, de la Subway la Burberry, anunta ca intra pe piata romaneasca in 2011. Care sunt orasele vizate

    Numai in cursul acestei luni trei retaileri spun ca vor deschide primele lor magazine in Romania. Cel mai recent anunt vine din partea Eponge Fashion Paris. Compania va inaugura marti o unitate, situata in centrul comercial Cocor, din Capitala, unde va vinde romanilor imbracaminte, genti, incaltaminte si palarii. Tot la inceputul lui martie retailerul italian de accesorii vestimentare Calzedonia a intrat pe piata locala cu un prim magazin pe bulevardul Magheru.

  • Lucrarile la metroul Raul Doamnei-Eroilor incep la sfarsitul lui aprilie si vor costa 215 mil.euro

    Ministrul Tranporturilor, Anca Boagiu, a declarat luni ca lucrarile la tronsonul de metrou Raul Doamnei-Eroilor, de pe Magistrala 5, Drumul Taberei-Pantelimon, au fost atribuite unui consortiu italiano-spaniolo-roman, valoarea contractului ridicandu-se la 215 mil. euro (919 mil.lei), plus TVA.

  • La refinantare, Banca Romaneasca a eliminat plafonul sumelor suplimentare

    Banca Romaneasca si-a imbunatatit oferta pentru creditul de consum cu garantii destinat refinantarii, eliminand plafonul de 15%, reprezentand ponderea sumelor suplimentare ce puteau fi utilizate in alte scopuri. Incepand cu data de 7 martie 2011, clientii pot opta pentru o refinantare a creditelor existente, cu posibilitatea obtinerii de sume suplimentare in limita capacitatii lor de rambursare.

  • Aviva: Evaluam optiunile pentru diviziile din Romania, Cehia si Ungaria

    Grupul britanic Aviva evalueaza in prezent optiunile pentru operatiunile din Romania, Cehia si Ungaria, insa orice speculatie este prematura, potrivit unei note interne semnata de Igal Mayer, CEO Aviva Europe.Contactati de Wall-Street.ro, reprezentantii Aviva Europe au spus ca in luna noiembrie a anului trecut a fost publicata o evaluare strategica de business care arata importanta a sapte piete in care grupul britanic se va concentra in continuare.

  • La Presse se pregateste sa lase printul pentru online

    Una dintre cele mai vechi si mai puternice publicatii canadiene planuieste sa renunte incetul cu incetul la varianta tiparita . Conducerea "La Presse" intentioneaza sa ofere iPaduri sau alta marci de tablete viitorilor abonati ai variantei digitale a publicatiei.

  • Datoria externa totala a Romaniei a crescut cu 1,4% in ianuarie, la 92,07 miliarde euro

    Romania inregistra la finalul primei luni a acestui an o datorie externa totala de 92,068 miliarde euro, in crestere cu 1,4% (1,3 miliarde euro) fata de finalul lui 2010, a anuntat luni Banca Nationala a Romaniei (BNR). La finalul lui 2010, datoria externa totala a Romaniei se cifra la 90,765 miliarde euro.

  • Dolarul a coborat sub pragul de 3 lei. Se afla la minimul ultimelor 12 luni

    Leul a consemnat ieri o apreciere pronuntata fata de moneda americana, cursul de schimb anuntat de Banca Nationala, de 2,9947 lei/dolar, coborand la minimul ultimelor aproape 12 luni. Un curs mai mic a fost afisat de banca centrala la 18 martie 2010, de 2,9817 lei/dolar.

  • Ardaf a facut profit de 2,2 mil. lei, dar afacerile au scazut cu 33%

    Ardaf, companie de asigurari controlata de grupul Generali, a inregistrat anul trecut un profit net de 2,2 milioane lei, dar primele brute subscrise au scazut cu 33% si au insumat 217 milioane lei, potrivit datelor asiguratorului. Compania avusese in 2009 pierderi de 89 milioane lei si venituri din prime brute de 327 milioane lei.

  • Isarescu: Romania trebuie sa adopte euro cat mai aproape de 2015

    El a mentionat ca incepand cu februarie 2010 in BNR a fost infiintat Comitetul pentru Pregatirea Trecerii la Euro, iar din octombrie la lucrarile acestui comitet participa si reprezentanti ai MFP, ceea ce reprezinta "o dovada relevanta" ca Romania este preocupata de viitorul in zona euro.

  • Grupul american Morgan Stanley si-a majorat participatia la Alpha Bank

    Grupul american Morgan Stanley, principalul consultant al bancii elene National Bank of Greece (NBG) pentru oferta de fuziune cu Alpha Bank, si-a majorat participatia la Alpha Bank de la 4,96% la 5,1%. Achizitia Morgan Stanley nu a fost anuntata sau solicitata, cum se obisnuieste in cazul investitorilor institutionali, se arata intr-un comunicat remis de Alpha Bank bursei de la Atena.

  • Cele mai riscante 18 tari. Romania - pe locul 14

    Intr-un clasament al celor mai riscante tari, in Top 5 se regasesc trei tari membre de la periferia euro, afectate de criza datoriilor suverane, si doua din America Latina, care nu prea au parasit acest clasament in ultimii ani. Recentele proteste si tensiuni politice din Orientul Mijlociu au scumpit prima de risc pentru Dubai, Egipt, Bahrein si Liban, pozitionandu-le astfel printre cele mai riscante tari.

  • UniCredit Tiriac Bank a inregistrat un profit net de 171,2 milioane lei in 2010, in scadere cu 47,9%

    UniCredit Tiriac Bank a obtinut un profit net de 171,2 milioane lei (41 milioane euro) in 2010, potrivit standardelor de raportare financiara internationale (IFRS), in scadere cu 47,9% fata de 2009, pe fondul cresterii costului de risc, a anuntat luni banca.

  • E.ON Romania: Pretul gazelor va exploda la iarna

    Gazele naturale se vor scumpi foarte mult pe pietele internationale spre finalul acestui an, din cauza cotatiilor ridicate de acum ale petrolului, spune Frank Hajdinjak, CEO al E.ON Romania, intr-un interviu acordat ziarului "Adevarul". Populatia ar trebui sa primeasca un procent mai mare de gaze de productie interna pentru a putea suporta pretul, sustine oficialul companiei germane.

  • Lazea: Bancile care au beneficiat de sprijin bugetar nu ar trebui sa acorde bonusuri si dividende

    Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat luni ca nu este o idee buna taxarea tuturor bancilor, la nivel european, pentru ca nu toate au primit sprijin de la stat, iar celor ajutate financiar ar trebui sa li se interzica sa mai acorde bonusuri, dividende si majorari salariale.

  • Leul prinde forta si pe piata creditelor

    Dupa ce romanii cu imprumuturi in valuta au fost loviti de scumpirea euro, bancile vin cu oferte avantajoase de refinantare in lei . Daca pana nu de mult creditele in lei erau complet dezavantajoase comparativ cu cele in euro din cauza costurilor, in prezent, situatia se schimba.

  • EURIBOR tot urca. Se scumpesc creditele in euro

    Indicatorul EURIBOR, cel in functie de care se stabilesc dobanzile imprumuturilor in euro, continua sa urce, iar acest lucru va duce la scumpirea creditelor contractate de romani. Indicele EURIBOR la trei luni a ajuns la o valoare aproape dubla, fata de cea pe care o avea in urma cu jumatate de an. Cauza? Teama de majorare a dobanzii-cheie!

  • Loteria Romana lanseaza din 3 aprilie doua jocuri noi si o optiune de joc

    Loteria Romana lanseaza pe piata, din 3 aprlie, doua jocuri noi, Noroc Plus si Super Noroc, similare jocului Noroc de la Loto 6/49, impreuna cu optiunea de joc Quick Pick, a anuntat luni compania. Astfel, jucatorii care vor alege sa joace la Joker, pot opta pentru un castig suplimentar jucand si la Noroc Plus, in timp ce jocul Loto 5/40 ofera si el un castig suplimentar pentru jucatorii care vor opta sa joace si la Super Noroc.

  • Bursa de la Bucuresti a deschis sedinta de marti pe rosu

    Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a deschis sedinta de marti pe rosu, iar dupa prima jumatate de ora de tranzactionare toti indicii inregistrau scaderi, cuprinse intre 0,96% si 1,86%. Rulajul actiunilor listate la BVB era de 6.066.003,10 lei (1.449.705,59 euro) dupa prima jumatate de ora de tranzactionare.

  • Bursa din Tokyo s-a prabusit in urma agravarii crizei nucleare din Japonia

    Indicele Nikkei, al Bursei din Tokyo, s-a prabusit marti cu 18%, pe fondul panicii care i-a cuprins pe investitori in urma agravarii crizei nucleare din Japonia, dar a reusit sa incheie sedinta de tranzactionare la valoarea de 8.605,15 puncte, in scadere cu 10,55%, relateaza Le Figaro.

  • Participatia MFP la Fondul Proprietatea a scazut la 36,79% la 28 februarie

    Numarul actiunilor detinute de catre Ministerul Finantelor Publice (MFP) la Fondul Proprietatea (FP) a scazut la 28 februarie la 5,069 miliarde actiuni, reprezentand 36,79% din capitalul social, potrivit unui comunicat al Fondului transmis marti Bursei de Valori Bucuresti

  • BRD vede profit 'stabil sau in usoara crestere'

    Conducerea BRD-Groupe Societe Generale estimeaza pentru acest an un profit net "stabil sau in usoara crestere" fata de rezultatul (consolidat la nivel de grup) de 533 mil. lei din 2010, potrivit proiectului de buget pe 2011 care va fi supus aprobarii actionarilor in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) din 14 aprilie.

  • UniCredit: Populatia va continua sa isi reduca datoriile

    Cheltuielile cu provizioanele pentru creditele cu probleme, care au muscat puternic din castigurile bancilor in ultimii doi ani si chiar au impins multi jucatori pe pierdere, vor atinge varful in 2011, iar cererea pentru imprumuturi noi va ramane limitata, spune Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank.

  • Interes ridicat pentru certificatele pe 6 luni

    Trezoreria a reusit ieri sa vanda integral o emisiune de certificate cu maturitatea de sase luni in valoare de un miliard de lei (239 mil. euro), in conditiile in care a acceptat sa plateasca un randament maxim de 6,85% pe an. Titlurile au fost plasate la un randament mediu de 6,82% pe an, in crestere cu 0,27 puncte procentuale peste nivelul de la licitatia din luna februarie.

  • Euro coboara la un nou minim al anului, dolarul revine sub 3 lei

    Leul a lasat in urma turbulentele provocate de catastrofa din Japonia si a atins ieri noi maxime in fata euro si a dolarului, revenind astfel la nivelurile din primavara trecuta. BNR a calculat un curs de 4,1843 lei pentru un euro, cu 2,05 bani sau 0,49% sub nivelul precedent, stabilind astfel un nou minim al ultimelor noua luni.

  • Aproape 90% dintre angajati resping noul Cod al muncii

    Aproape 90% dintre angajatii romani resping Codul muncii in forma asumata de Guvernul Boc, iar peste jumatate dintre angajatorii chestionati cred ca schimbarile vor crea doar confuzie, o noua legislatie in domeniu nefiind necesara, releva cel mai recent studiu online propus de site-ul de recrutare Myjob.

  • Top 10 profesii care ii trimit pe tineri direct in somaj

    Economistii, contabilii si profesorii se afla pe lista ocupatiilor care dau cei mai multi someri din randul tinerilor, potrivit unei statistici a Ministerului Muncii. Cei mai multi tineri sub 25 de ani care se aflau in somaj la inceputul anului 2011 erau pregatiti ca tehnicieni si maistri mecanici (circa 2.100).

  • De ce se feresc romanii de chilipirurile imobiliare

    Creditorii au executat, anul trecut, casele a peste 1.000 de romani, insa licitatiile organizate pentru vanzarea imobilelor au avut rezultate lamentabile: doar 10-15% dintre acestea si-au gasit cumparatori. Diminuarea veniturilor de pe parcursul anului trecut va determina cel putin o dublare a numarului de executari in acest an, afirma consultantii din piata imobiliara.

  • Comisia Europeana cauta angajati. Cum devii functionar public in UE, cu un salariu de pornire de 2.500 de euro?

    Daca vrei sa urmezi o cariera de functionar public intr-una din institutiile europene, incepand din 16 martie Comisia lanseaza o noua sesiune de recrutari pentru joburi de administrator. In functie de domeniul in care te-ai format sau in care ai experienta, poti lucra in drept, economie sau elaborarea de politici.

  • Cum abuzeaza bancile de clienti? ANPC a dat 101 amenzi si te invata la ce sa fii atent

    Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a controlat in februarie 344 de sucursale bancare si a aplicat 101 amenzi contraventionale, in valoare totala de 1,664 milioane lei si a dat 103 avertismente. Totodata, ANPC a dispus remedierea deficientelor constatate si aducerea la conformitate a contractelor de credit, in termen de 15 zile. Ce probleme sunt?