Arhiva » Mai 2011 » 18 Mai 2011

Toate stirile publicate in data de 18 Mai 2011 | 54 de inregistrari

  • MDRT scoate iar la vanzare Vila Mamaia, dar si un complex hotelier pornind de la 3,2 milioane euro

    Societatea Mamaia SA scoate la vanzare prin licitatie publica cu strigare competitiva trei active din patrimoniul societatii, intre care si Complexul Hotelier Mamaia si terenul in suprafata de 2.329 mp, ce are un pret de pornire de 3,2 milioane euro, a anuntat Ministerul Dezvoltarii si Turismului.

  • Romania ar putea importa gaze naturale din Rusia la un pret mai scazut daca avanseaza o oferta

    Romania ar putea obtine gaz mai ieftin din Rusia daca vor fi importate cantitati mai mari, dar propunerea trebuie sa vina din partea Romaniei catre Gazprom, a declarat consilierul economic al Ambasadei Rusiei, Igor Sidorov, care participa la Reuniunea OCEMN.

  • Vienna Insurance Group a afisat pierderi de 5 milioane euro in T1 pentru afacerile din Romania

    Grupul austriac de asigurari Vienna Insurance Group (VIG) a inregistrat in primul trimestru o pierdere de 5 milioane euro din afacerile din Romania, comparativ cu un profit brut de 7,4 milioane de euro in acelasi interval din 2010, iar primele brute subscrise au scazut cu 2%, la 144,5 milioane euro.

  • Salvarea dolarului ingroapa economia SUA

    "In niciun caz nu va mai fi ce a fost in trecut.(...) FED ar putea salva valoarea dolarului prin mijloace care nu-i convin. De pilda, FED ar trebui foarte repede sa creasca rata dobanzii, dar nu doreste sa faca acest lucru ,pentru ca ar insemna sa 'sugrume' economia", a declarat Dochia.

  • Evaziunea in industria bauturilor alcoolice s-a ridicat anul trecut la 700-750 mil. euro - Patronat

    Evaziunea fiscala in domeniul alcoolului si bauturilor alcoolice s-a ridicat anul trecut la 700-750 milioane euro, potrivit estimarilor Organizatiei Patronale a Industriei Alcoolului si Bauturilor Alcoolice GARANT, care cere autoritatilor sa ia masuri impotriva evazionistilor din domeniu.

  • Presiunile pentru demisia lui Dominique Strauss-Kahn se intensifica

    Presiunile pentru demisia lui Dominique Strauss-Kahn, seful FMI, se intensifica, relateaza BBC. Ministrul austriac de finante, Maria Fekter, i-a cerut acestuia sa-si reconsidere pozitia, in timp ce omologul spaniol, Elana Salgado, si-a exprimat sustinerea pentru victima.

  • Piata pensiilor facultative a sporit in aprilie cu 2,47%, la 372,3 milioane lei

    Volumul total de active nete administrate de fondurile de pensii facultative (pilon III) a ajuns la 372,3 milioane lei (91,38 milioane euro) la sfarsitul lui aprilie, in crestere cu 2,47% fata de martie 2011, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

  • Kelemen Hunor: Eliminarea predarii istoriei si geografiei in limbile minoritatilor pune sub semnul intrebarii Coalitia

    Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marti pentru AGERPRES ca adoptarea legii care elimina obligativitatea predarii invatamantului in limba materna pentru minoritatile nationale reprezinta un semnal prost si daca nu va fi corectat Coalitia de guvernare nu va mai exista.

  • George Soros si-a lichidat aproape toate plasamentele in aur

    Miliardarul George Soros si-a lichidat, in primele trei luni din 2011, aproape in totalitate plasamentele pe care le avea in aur, cifrate la aproximativ 800 milioane de dolari. In aceeasi perioada, Soros si-a redus participatia si la SPDR Gold Trust, cel mai mare fond de plasamente in aur, de la 655 de milioane de dolari, cat avea la sfarsitul anului trecut, pana la 6,9 milioane de dolari, informeaza Reuters.

  • Bursa de la Bucuresti, pe locul 7 in topul mondial al randamentelor, dupa o scadere cu 4% in mai

    Lipsa de incredere a investitorilor, oferta slaba de instrumente de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), precum si riscurile interne au fost cauze importante pentru scaderea cu aproape 4% a indicelui BET in numai doua saptamani. Statutul de piata de frontiera atribuit Romaniei - care denota un potential de crestere mai accentuat decat o bursa dezvoltata - si evolutia slaba din 2010 au determinat pozitionarea pe locul 7 in topul mondial al randamentelor bursiere din acest an.

  • Concedieri in masa la Evenimentul zilei

    Conducerea "Evenimentul zilei" a decis sa renunte la mai multi angajati. Astfel, publicatia a ramas fara departamentul corectura, fara secretarii de redactie si o parte dintre soferi. In plus, atat la "Evenimentul zilei", cat si la "Capital" functiile de redactor-sef adjunct si editori coordonatori au fost desfiintate, persoanele care ocupau aceste posturi urmand sa devina seniori editori.

  • BERD imprumuta cu 3,7 milioane euro un producator de solutii de ambalare din Romania

    Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) acorda un imprumut de 3,7 milioane euro producatorului si distribuitorului de solutii de ambalare Industrial Mecano, din Romania, banii urmand sa fie utilizati pentru extinderea portofoliului de produse si relocarea operatiunilor.

  • Depozitarul Central incepe joi distribuirea dividendelor aferente lui 2010 pentru Erste Group Bank

    Depozitarul Central informeaza investitorii ca, incepand de joi, 19 mai. va incepe distribuirea dividendelor aferente exercitiului financiar 2010 pentru actiunile emise de catre Erste Group Bank AG, valoarea bruta a dividendului fiind de 0,70 euro/actiune, potrivit unui comunicat transmis marti.

  • Merg ca pe roate: Cat castiga BMW la o masina vanduta, si cat castiga Dacia

    Producatorii de masini au avut profituri record in 2010. Desi pentru fiecare BMW vandut firma germana a castigat, in medie 4462 de euro, Dacia a obtinut 250 de euro per masina vanduta, la fel ca Fiat si mai mult decat renaul sau Peugeot-Citroen. Sumele nu se pot compara insa cu Ferrari, care castiga aproape 50.000 de euro la fiecare bolid vandut.

  • Site-urile de reduceri vor sustine in 2011 cresterea cu 50% a pietei de plati online cu carduri

    Piata platilor online cu cardul va creste in 2011 cu 50%, la circa 3,6 milioane, evolutie sustinuta de activitatea site-urilor de reduceri care inregistreaza un ritm de crestere a tranzactiilor de 10% de la o luna la alta, a declarat CEO-ul Netopia Sistem, Antonio Eram.

  • Nimeni nu stie exact cand se reia Prima casa

    Momentul reluarii programului "Prima casa", in care statul mai asigura garantii doar de 50% pentru vanzarea de credite ipotecare, ramane in ceata chiar si dupa ce Ministerul Finantelor a organizat vinerea trecuta o intalnire la care au participat bancherii, reprezentantii Bancii Nationale si ai Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, institutia care gestioneaza plafonul de garantii.

  • Marile banci vor sa ajute investitorii sa parieze pe moartea pensionarilor prin instrumente derivate

    Goldman Sachs, Deutsche Bank si JP Morgan Chase vor sa ajute investitorii sa parieze pe moartea pensionarilor, prin vanzarea unor obligatiuni garantate prin asigurarile facute de fondurile de pensii fata de riscul ca clientii lor sa traiasca mai mult decat s-au asteptat, relateaza Bloomberg.

  • Piata muncii se dezmorteste. Vezi in ce domenii se fac angajari

    Piata muncii a inceput sa se dezghete in primele luni ale acestui an, sustin specialistii in resurse umane. Pe de o parte exista in continuare teama de a deschide noi posturi, iar pe de alta se inregistreaza deficit de personal calificat pe zona de IT, inginerie si vanzari.

  • Gudenus (Bank Gutmann): Pentru 2012 estimam dublarea numarului de clienti din Romania

    Bank Gutmann estimeaza pentru anul viitor dublarea numarului de clienti din Romania, de la aproximativ 50 in prezent, a declarat marti Gordian Gudenus, partener in cadrul bancii. Bank Gutmann a intrat pe piata din Romania in prima parte a anului 2010 si dupa primul an de activitate a ajuns la aproximativ 50 de clienti.

  • Rompetrol a scumpit benzina cu 9 bani/litru, de marti

    Compania Rompetrol Downstream, care face parte din Grupul Rompetrol, a majorat marti preturile de referinta la benzina cu 9 bani/litru, in timp ce preturile la motorina au ramas neschimbate, potrivit site-ului companiei, downstream.ro. Astfel, litrul de benzina Efix 95 costa 5,42 lei/litru, iar benzina Alto 101 este 6,09 lei/litru. Motorina Efix Diesel costa 5,26 lei/litru, iar motorina Diesel Alto 55 este 5,57 lei/litru.

  • Moody's a pus sub supraveghere ratingurile UniCredit, pentru o posibila retrogradare

    Moody's a plasat sub supraveghere, marti, ratingul "C" al UniCredit pentru soliditate financiara si "Aa3" pentru depozite pe termen lung si datorii cu prioritate la plata, in vederea unei posibile retrogradari, in urma unor probleme precum cele legate de creditele neperformante pe piata italiana.

  • Fondul Proprietatea s-ar fi aratat interesat sa cumpere pachete de actiuni la Romtelecom

    Fondul Proprietatea s-ar fi aratat interesat sa cumpere pachete de actiuni la cel mai mare operator de telefonie fixa din Romania, compania Romtelecom, potrivit unor surse ministeriale. "In afara de Fondul Proprietatea, au mai existat si alte companii interesate, insa acestea vroiau doar 5-10% din actiunile detinute de statul roman la Romtelecom", spun sursele citate.

  • Romania, locul cinci in UE la rezervele de valuta si aur

    Rezervele de valuta si aur ale Bancii Nationale a Romaniei aveau o valoare, in luna martie, de peste 51 de miliarde de dolari (circa 36 de miliarde de euro). Aceste rezerve (90% in valuta si 10% in aur) plasau tara noastra pe locul cinci in Uniunea Europeana, la egalitate cu Suedia, conform Capital.

  • Restantierii pot obtine un nou imprumut. Care sunt conditiile

    Exista speranta si pentru restantieri daca si-au platit datoriile. Pot obtine un alt imprumut, lucru imposibil pana acum.E drept ca pentru asta trebuie sa puna o casa garantie, iar dobanda e cu cateva procente mai mare decat in cazul unui client "curat".

  • Cum functioneaza aplicatia care te anunta cat si unde trebuie sa dai spaga

    Bribespot este o aplicatie pentru dispozitive Android si, in curand, pentru telefoane iPhone, prin intermediul careia poti raporta locurile vizitate in care ai fost pus in situatia de a da spaga. Harta generata prin contributia utilizatorilor te poate ajuta sa vezi unde sunt locatiile in care s-a dat mita recent, cat au fost nevoiti sa plateasca cei implicati si de ce.

  • Dupa ce au inselat mai multe banci cu milioane de euro, 12 persoane au fost trimise in judecata

    12 persoane au fost trimise in judecata pentru inselaciune, dupa ce au indus in eroare mai multe societati bancare, de la care au obtinut credite in valoare de doua milioane de euro si peste patru milioane de lei, informeaza Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti.

  • Cardul de credit risca sa ajunga obiect de muzeu

    Numarul cardurilor de credit active in Romania a scazut in primele trei luni ale acestui an la aproximativ 10,5 milioane, nivel aproape similar cu cel din 2008. Declinul vine integral din zona cardurilor de credit care au atins cel mai mic nivel de cand exista pe piata din Romania.

  • Romania a avut in martie al cincilea declin lunar din UE al activitatii din constructii, de 1,8%

    Activitatea sectorului de constructii din Romania a scazut in martie cu 1,8% fata de luna precedenta, marcand cel de-al cincilea declin lunar din UE, in conditile in care in zona euro s-a inregistrat o scadere de 0,3%, iar la nivelul UE o crestere de 1,9%,arata datele publicate miercuri de Eurostat.

  • Mai mult de jumatate dintre francezi cred ca DSK este victima unui complot, arata un sondaj

    Circa 57% dintre francezi considera ca directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, arestat la New York pentru agresiune sexuala, tentativa de viol si sechestrare de persoane, este victima unui complot, arata un sondaj realizat de institutul CSA si dat publicitatii miercuri.

  • Reviriment la vanzarile de electrocasnice. Piata bunurilor de folosinta indelungata, in crestere timida dupa doi ani de scadere

    Piata bunurilor de folosinta indelungata a insumat 307 milioane de euro in primul trimestru al anului, cu 10,7% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut, inregistrand crestere pentru prima data in ultimii doi ani. Aproape toate sectoarele au fost pe plus, potrivit unui studiu GfK Temax.

  • Boris Schneider a fost inlocuit la conducerea Asirom

    "Domnul Schneider si-a prezentat demisia pentru a se orienta spre noi oportunitati de cariera, iar aceasta a fost acceptata de catre consiliul de supraveghere. Doamna Diaconescu a fost numita incepand de ieri (luni - n. red) in functia de presedinte al directoratului Asirom", au precizat reprezentantii companiei.

  • Pleaca unii ministri in locul lui Boc

    Democrat-liberali au ales, in cele din urma, varianta mai putin riscanta pentru PDL: va fi operata doar o remaniere, in locul schimbarii lui Emil Boc cu un tehnocrat. Cine va fi sacrificat din Cabinetul Boc depinde, in mare parte, de evaluarea pe care o va face Gheorghe Flutur.

  • Legea audiovizualului adoptata tacit

    Camera Deputatilor a adoptat propunerea legislativa privind modificarea Legii audiovizualului, initiata de deputatii PDL Raluca Turcan, Brandusa Novac, Doinita Chircu si Cezar Preda. Initiativa legislativa a fost adoptata tacit deoarece termenul de dezbatere si vot final, stabilit pentru 21 aprilie, a fost depasit. Camera Deputatilor este prima camera sesizata, iar Senatul este decizional, relateaza Adevarul.

  • Moneda nationala se depreciaza miercuri pana la un curs de referinta de 4,1184 lei/euro

    Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat miercuri un curs de referinta de 4,1184 lei/euro, cu 0,32% mai mare fata de sedinta precedenta, in vreme ce dolarul american a castigat teren in raport cu moneda nationala, ajungand la 2,8909 lei/dolar. Cursul BNR de marti a fost de 4,1051 lei/e

  • Datoriile Americii ar putea trage lumea intr-o a doua criza economica mondiala

    Statele Unite ar putea deveni, pentru a doua oara in mai putin de trei ani, piesa de domino care a pornit furtuna financiara pe plan mondial. De data aceasta, cauza este apropierea foarte mult de plafonul superior al datoriei publice pe care America o are - 14,3 trilioane de dolari.

  • Proiectul Guvernului privind reabilitarea fatadelor cladirilor de catre proprietari,respins in Senat

    Plenul Senatului a respins miercuri proiectul initiat de Guvern prin care proprietarii cladirilor a caror fatade prezinta "pericol public" prin gradul de degradare sunt obligati sa le reabiliteze din proprie initiativa si cu fonduri proprii. Proiectul a intrunit 31 de voturi "pentru" si 28 "impotriva", insa a fost respins, deoarece legile ordinare trebuie adoptate cu votul "majoritatii senatorilor prezenti" in sala, conditie neindeplinita in cazul acestui proiect.

  • Banca Mondiala: Dominatia dolarului va lua sfarsit pana in 2025. Urmeaza un sistem tripolar

    Un raport recent al Bancii Mondiale arata ca dominatia dolarului in sistemul monetar international va lua sfarsit pana in 2025. De asemenea, raportul mai arata ca sistemul actual va fi schimbat cu unul tripolar, format din moneda americana, euro si yuanul chinezesc, conform AFP.

  • Record pe piata bijuteriilor: 13 milioane de dolari pentru coroana sotiei imparatului Napoleon al III-lea

    O tiara (coroana regala, purtata de regii vechilor persi si de conducatorii altor popoare orientale) cu 11 smaralde si diamante, in forma de para, despre care se spune ca i-a apartinut Eugeniei, sotia imparatului Napoleon al III-lea, a fost achizitionata, ieri, pentru suma record de 12,76 milioane de dolari. Identitatea cumparatorului nu a fost insa dezvaluita, informeaza Reuters.

  • Romania alimentara, o mare bulina rosie

    Propunerea legislativa privind etichetarea produselor alimentare in functie de continutul aditivilor a trecut de plenul Senatului. Specialistii din piata spun ca daca s-ar eticheta alimentele, aproape toate vor avea bulina rosie sau portocalie. Din cauza veniturilor mici, majoritatea consumatorilor nu isi vor permite sa cumpere putinele produse cu bulina verde.

  • Cele mai tari joburi in vanzari

    Numarul joburilor vacante in vanzari depaseste 4.000 in momentul de fata, potrivit site-urilor de recrutare. Realitatea.net si specialistii in recrutare au alcatuit o lista a celor mai intersante joburi in vanzari. Gigantul Intel, cel mai mare producator de microprocesoare la nivel global, recruteaza pentru pozitia de business development manager si cauta personal cu minimum cinci ani de experienta in vanzari si marketing.

  • Senat: Persoanele care detin o locuinta de cel mult 50 mp vor putea accesa 'Prima casa'

    Programul ''Prima casa'' va putea fi accesat si de persoanele care detin o locuinta de cel mult 50 de metri patrati, cu conditia sa nu o fi dobandit in cadrul acestui program, au decis, miercuri, senatorii. Senatul a adoptat, miercuri, in calitate de prima camera legislativa sesizata, cu 35 de voturi pentru si 30 impotriva, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.33/2011 care vine cu serie de noi masuri pentru implementarea programului "Prima casa".

  • Sibex, condusa temporar de reprezentantul SIF3

    Dan Simionescu, reprezentantul SIF Transilvania (SIF3) in CA al Sibex, a fost numit luni provizoriu presedinte si director general al bursei de la Sibiu, dupa ce joi Tribunalul Sibiu a dispus suspendarea deciziilor AGA din aprilie cand actionarii l-au ales in functia de conducere pe Cristian Sima.

  • Viziteaza marile orase ale Europei cu bani putini! Cele mai bune oferte de city-break

    Se apropie vara si te gandesti la vacanta, soare si plimbare. Si daca inca nu poti sa pleci in mult-asteptatul concediu de doua saptamani, ai putea sa-ti faci incalzirea in iunie sau in iulie si sa optezi pentru un city-break intr-unul dintre marile orase ale Europei. Preturile sunt accesibile, iar trei sau patru zile sunt suficiente pentru a descoperi cateva dintre secretele unui mare oras.

  • Bucurestenii vor putea plati calatoriile pe mijloacele de transport in comun cu cardul de debit BCR

    BCR si Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) au lansat miercuri primul card de debit contactless cu aplicatie de transport inclusa, care permite plata calatoriilor pe mijloacele de transport in comun ale RATB dar si la metrou, a anuntat, miercuri, directorul regional retail BCR, Dindar Bactali, intr-o conferinta de presa.

  • Lista joburilor la Lidl, Rewe si miniMAX Discount

    Retailerul german Lidl continua seria angajarilor agresive la nivel national. Recrutorii cauta candidati rezistenti la stres, disponibili pentru munca in ture, care au cunostinte medii de operare PC si sunt absolventi de studii medii. Lidl oferteaza candidatii cu salarii peste media pietei. Grupul Rewe si lantul de magazine miniMAX Discount recruteaza candidati cu experienta si care vor sa lucreze in schimburi.

  • Expunerea bancilor pe datoria publica centrala a crescut cu 3 mld. lei

    La finalul trimestrului I, datoria publica totaliza aproximativ 199 mld. lei, in crestere cu 5 mld. lei fata de nivelul de la sfarsitul lunii decembrie. Comparativ, in perioada similara a anului trecut, avansul a fost de peste trei ori mai rapid, cu 17 mld. lei, datoria publica urcand, la 31 martie 2010, la 165 mld. lei.

  • Dell: tabletele nu vor inlocui computerele personale

    In pofida unei cresteri modeste inregistrata de piata computerelor personale, grupul american Dell (numarul doi mondial pe piata PC-urilor) sustine ca tabletele media nu vor inlocui computerele de tip desktop, in special la locul de munca, transmite CNBC.

  • Ne confruntam cu o inflatie ce are cauze structurale si nicidecum monetare

    Am publicat acum cateva zile, in "Curierul National", un comentariu pe marginea unui articol referitor la corelatia dintre numerarul in circulatie si inflatie. Intr-o convorbire telefonica, dupa aparitia comentariului, jurnalistul Adrian Panaite m-a invitat sa raspund la cateva intrebari pe care le-a desprins din corespondentele trimise redactiei de analistul financiar Calin Rechea si de profesorul de economie Bogdan Glavan.

  • Marile banci de investitii straine fac din nou pariuri de 4 lei pe euro

    De data aceasta optimismul lor este legat de perspectivele ca BNR ar putea favoriza o intarire in continuare a leului, care ar ajuta in lupta cu inflatia tot mai usturatoare. In plus, randamentele oferite de titlurile de stat romanesti, in special cele pe termene scurte, par atractive, pe fundalul unei imbuna-ta-tiri a imaginii generale a economiei. Traderii de la BNP Paribas sau JP Morgan le recomanda clientilor in discutii private sa parieze pe leu, avand in vizor tinta de 4 lei pentru un euro.

  • De ce scad afacerile asiguratorilor?

    Scaderea de 18,2% pe RCA a atras un declin de 6,6% pentru piata de asigurari in primul trimestru. Piata asigurarilor din Romania a incheiat primul trimestru din 2011 cu o scadere de 6,6% fata de T1/2010, pana la un volum de subscrieri de 2,14 mld. lei, potrivit datelor prezentate astazi de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

  • Cum sa faci bani din numerele de la loto fara sa joci bilete

    Dezamagiti ca sumele mari puse la bataie de loteria clasica sunt foarte greu de castigat, tot mai multi romani isi incearca norocul intr-un nou sistem, care se bazeaza tot pe numerele extrase la loto. Mai exact, este vorba despre casele de pariuri, care au introdus posibilitatea de a se paria pe rezultatele tragerilor loto din aproape toata lumea: Europa, Australia si America.

  • Coduri etice de administrare a fondurilor de pensii

    Guvernul va elabora "coduri etice" de administrare a fondurilor de pensii private sau facultative, pe care le va aplica pana in 2013 in incercarea de a creste gradul de incredere al populatiei in administratorii fondurilor si a asigura transparenta utilizarii banilor aflati in gestiunea acestora, informeaza Mediafax.

  • BCR scumpeste cu un punct creditele de consum in lei dupa ce a avut cerere peste asteptari

    BCR, cea mai mare banca locala dupa active, surprinde piata cu o majorare neasteptata a dobanzii la creditele de consum in lei, cu un punct procentual, la 14,5% pe an, semnaland astfel un punct de cotitura dupa o perioada in care promotiile dusesera in jos costurile finantarilor.

  • Basescu, audiat in instanta in procesul cu deputatul PSD Mugurel Surupaceanu

    Presedintele Traian Basescu a mers, miercuri, la Judecatoria Sectorului 5, unde a fost audiat in procesul de calomnie pe care i l-a intentat deputatului PSD Mugurel Surupaceanu. "Cuvantul rostit de politicieni este atat de lipsit de responsabilitate, incat cred ca justitia ar trebui sa faca ceva", a declarat presedintele Traian Basescu, inainte de inceperea audierilor.