Arhiva » Aprilie 2011 » 19 Aprilie 2011

Toate stirile publicate in data de 19 Aprilie 2011 | 55 de inregistrari

  • Boagiu a anuntat rezilierea contractului pentru tronsonul de autostrada Moara Vlasiei-Ploiesti

    Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu, a declarat, luni, in cadrul unui forum, ca va fi reziliat contractul pentru tronsonul de autostrada Moara Vlasiei-Ploiesti deoarece constructorii au parasit santierul si au solicitat o crestere de pret de 47%.

  • Ministerul de Finante a atras 1,21 miliarde lei prin titluri de stat, la un randament mediu de 6,32%

    Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut luni certificate de trezorerie cu discont scadente la 5 luni in valoare de 1,214 miliarde lei (297 milioane euro), la un randament mediu de 6,32% pe an, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Valoarea anuntata initial a licitatiei era de un miliard de lei. Bancile au depus cereri de cumparare de 2,789 miliarde lei.

  • Amenzi de peste 650.000 de lei in urma controalelor in pietele bucurestene

    Serviciile publice cu atributii de control au aplicat, saptamana trecuta, 208 amenzi, in valoare totala de 652.000 de lei, la controalele efectuate in pietele bucurestene, care au vizat modul de comercializare a produselor alimentare specifice Pastelui, anunta reprezentantii Prefecturii Capitalei.

  • Guvernul si-a angajat raspunderea pe Codul de dialog social

    Guvernul si-a angajat raspunderea, luni, in fata Parlamentului pentru proiectul Codului de dialog social. Viitorul cod, elaborat de Ministerul Muncii, va reuni reglementarile privind patronatele, sindicatele, dialogul social, conflictele colective de munca, organizarea si functionarea Consiliului Economic si Social.

  • Cota unica si TVA nu se modifica. Contributiile sociale, DA!

    Contributiile sociale vor fi reduse cu doua puncte in partea a doua a acestui an, in schimb cota unica de impozitare si taxa pe valoarea adaugata vor fi mentinute la actualul nivel si in urmatorii trei ani, veniturile bugetare fiind deja calculate pana in 2014 inclusiv in raport cu actualele valori.

  • Erste: BNR va majora dobanda-cheie la 6,75% in prima jumatate din 2012

    BNR va trece anul viitor la majorarea dobanzii de politica monetara, urmand sa o creasca din doi pasi de cate un sfert de punct procentual, pana la 6,75% la jumatatea lui 2012, anticipeaza analistii Erste Group. Banca centrala ar putea decide sa contrabalanseze astfel efectele unor masuri fiscale potential populiste specifice anului electoral 2012, cu alegeri locale si parlamentare.

  • S&P a evaluat drept 'negativa' perspectiva ratingului SUA, dolarul a scazut in fata yenului

    "Consideram ca exista un risc material ca factorii de decizie politica din SUA sa nu ajunga la un acord privind abordarea provocarilor bugetare pe termen mediu si lung pana in 2013", se arata intr-un raport al S&P. In lipsa acestui acord, profilul fiscal al Statelor Unite va corespunde unui rating mai slab decat cel actual (AAA).

  • Vanzarile de autoturisme au scazut cu 17,7% in primul trimestru, la 14.751 unitati

    Vanzarile de autoturisme au scazut in primele trei luni cu 17,7% fata de aceeasi perioada din 2010, la 14.751 unitati, insa au crescut in luna martie cu 44,6% fata de luna anterioara, la 6.119 unitati, arata datele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).

  • Numarul tranzactiilor imobiliare a crescut in primele doua luni la aproape 50.000

    Numarul tranzactiilor imobiliare a totalizat in primele doua luni aproape 50.000, in usoara crestere fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Uniunii Nationale a Notarilor Publici (UNNPR).

  • Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de luni pe rosu

    Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au inchis pe rosu sedinta de tranzactionare de luni cu pierderi cuprinse intre 0,56% si 2,17%, cel mai afectat fiind indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare. Rulajul actiunilor listate la BVB era de 26,13 milioane lei (6,39 milioane euro) la finalul sedintei.

  • Ce profituri poti scoate investind in arta

    Isi place arta si vrei sa investesti in artistii romani? Nu ai foarte multi bani pentru a-ti constitui propria colectie, dar iti doresti sa poti prezenta prietenilor un Grigorescu sau un Tonitza. Solutia ar fi sa participi la un fond de investitii in arta si apoi sa inchiriezi de la aceasta opere de arta, sau, daca devii membru fondator, poti primi in folosinta gratuita, o anumita perioada, operele de arta.

  • Portugalia incepe negocierile pentru ajutorul financiar de la UE si FMI

    Portugalia a inceput, luni, negocierile cu oficialii din Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, in vederea primirii ajutorului financiar, care ar putea ajunge la 80 de miliarde de euro. Discutiile sunt purtate cu ministrul de Finante portughez, Fernando Teixeira dos Santos, dupa ce, saptamana trecuta, reprezentantii celor doua institutii au desfasurat o misiune de informare, relateaza BBC News.

  • Totul despre referendumul din 19 iunie. Unde votezi, cum trebuie sa raspunzi, cati bani te costa si ce interese au politicienii

    Bucurestenii sunt chemati pe 19 iunie, intr-o duminica, la referendum. Ei vor trebui sa raspunda prin "da" sau "nu" la 7 intrebari despre care multi au spus ca sunt "ciudate". Raspunsurile lor vor decide daca Bucurestiul va fi in continuare administrat de un primar general si 6 primari de sectoare, sau daca de acum incolo intregul oras va fi gestionat doar de primarul general.

  • Basescu: Intrarea pe piata romaneasca a SOCAR va tine in frau preturile carburantilor

    Presedintele Traian Basescu a afirmat luni, dupa intalnirea cu omologul sau azer, ca implicarea Societatii Nationale de Petrol si Gaze din Azerbaidjan pe piata romaneasca duce la crearea unei concurente care va tine in frau preturile carburantilor si pentru populatie, si pentru industrie.

  • Comisia Europeana pregateste modificarea directivei privind pastrarea datelor din telecomunicatii

    Comisia Europeana a anuntat luni ca va pregati o propunere de modificare a directivei privind pastrarea datelor din telecomunicatii, dupa consultari cu autoritatile de aplicare a legii, cu sistemul judiciar, cu autoritatile de protectie a datelor, cu sectorul industrial si cu societatea civila.

  • Microsoft Windows e pe moarte

    Celebrul investitor Roger McNamee a declarat in cadrul unui interviu acordat postului de televiziune CNBC ca Windows este un produs pe moarte, iar vanzarile Microsoft ale acestui sistem de operare sunt un business mort.

  • Clientii Garanti pot achita facturile Romtelecom prin debit direct

    Turcii de la Garanti Bank au extins modalitatile de plata disponibile pentru facturile operatorului de telefonie fixa Romtelecom. Astfel, facturile pot fi achitate si prin serviciul de debit direct, reteaua de bancomate a bancii, serviciul de internet banking sau transfer intrabancar la agentiile bancii.

  • 5% discount pentru achitarea pachetelor turistice cu carduri MasterCard si Maestro

    Cumparatorii care vor plati online, utilizand carduri MasterCard si Maestro, pachetele turistice achizitionate in agentiile partenere care utilizeaza solutia ePayment vor primi pe loc o reducere de 5% din suma totala de plata in perioada 15 aprilie 2011 - 15 mai 2011.

  • Renault a adus in Romania pentru probe primele modele din gama Z.E., 100% electrice

    Renault a adus, in premiera, in Romania, modelele Fluence Z.E. si Kangoo Express Z.E, alimentate 100% electric, iar de la finele lui 2011, cele doua modele vor fi comercializate la preturi minime de 21.000 euro, pentru primul model, si de 15.000 euro pentru cel de-al doilea.

  • EXECUTARILE SILITE: bancile isi prezinta oferta de apartamente luate de la cei care nu si-au mai putut plati ratele

    Un studiu de caz, realizat pe apartamentele scoase la vanzare de institutiile financiare in cartierul bucurestean Tineretului, arata ca bancile solicita preturi superioare celor cerute de proprietarii care vor sa vanda imobile similare

  • Referinta BNR a inregistrat cel mai redus nivel din martie 2010

    Moneda nationala s-a apreciat in prima parte a sesiunii interbancare de ieri, cel mai probabil pe fondul vanzarilor de valuta realizate cu ocazia Sarbatorilor pascale, potrivit dealerilor, iar banca centrala a anuntat un curs de referinta de 4,0869 lei/euro, cel mai redus nivel din martie 2010.

  • Ministrul Muncii decide marti daca isi da demisia

    Ioan Nelu Botis a recunoscut, intr-o interventie telefonica de luni seara, in direct la Realitatea TV, ca o asociatie infiintata la initativa sa, Parteneriat Euractiv, in care sotia sa este consilier, iar sediul temporar al acesteia coincide cu adresa la care locuieste, primeste bani din fonduri europene - 500.000 de euro.

  • OTP Bank: Ordonanta 50 a pus ordine in contractele de credit

    Nu mai sunt asa multe tipuri de comisioane, iar clientilor le este mai usor sa compare ofertele de pe piata si sa aleaga una dintre ele. Se poate spune ca Ordonanta 50 a pus ordine in contractele de credit, afirma reprezentantii bancii OTP in cadrul unei conferinte de presa.

  • Cum ii vad sefii pe angajatii romani

    Peste 60% dintre managerii romani sustin ca lipsa de implicare si neasumarea responsabilitatilor sunt caracteristici dominante ale subordonatilor. In acelasi timp, 48% dintre sefi cred ca angajatii incurajeaza barfa si "sufera de scenaristica", potrivit unui studiu al companiei de training si consultanta Result Development.

  • Studentii nu pot lua credite pentru ca nu exista o evaluare a facultatilor din Romania

    Studentii romani nu-si pot lua credite pentru studii deoarece in Romania nu exista o evaluare a facultatilor si nici siguranta ca la absolvire vor fi suficient de pregatiti pentru a aplica pentru un loc de munca in domeniul studiat, sustine directorul de retea si vanzari al OTP Bank, Gabriel Cretu.

  • De ce creditul ipotecar in euro este de neinlaturat

    Creditul ipotecar in euro este inevitabil pentru piata bancara din Romania, in conditiile in care nu exista resurse pe termen lung in lei, considera Vladimir Kalinov, bancherul care a preluat conducerea operatiunilor de retail din cadrul Raiffeisen Bank Romania.

  • Cat a fost salariul mediu net in februarie

    Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun (3.790 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (855 lei). In luna februarie 2011, nivelul salarial mediu net a crescut in sectorul economic, ca urmare a acordarii a primelor ocazionale, majorarilor salariale, dar si a realizarilor de productii ori incasarilor mai mari.

  • Germania trebuie sa-si deschida piata muncii, la 1 mai, pentru tarile care au aderat in 2004

    Germania si alte tari care si-au restrictionat piata muncii pentru cetatenii statelor central si est-europene care au aderat la UE in 2004 trebuie sa ridice toate restrictiile la 1 mai, cand expira perioada de sapte ani in care se puteau preleva de o clauza prevazuta in tratatele de aderare.

  • Premii Pulitzer pentru New York Times si Los Angeles Times

    New York Times, care se numara de altfel printre castigatorii traditionali ai premiului, si-a adjudecat de aceasta data mai putine decat in 2010 - cand a primit trei - si in 2009, cand a primit cinci. Din cele doua care i-au fost atribuite luni, unul le revine jurnalistilor Clifford Levy si Ellen Barry, la categoria 'reportaj international', pentru seria de articole referitoare la sistemul judiciar din Rusia, iar al doilea lui David Leonhardt, la categoria 'comentariu', pentru articolele sale economice, privind bugetul federal si reforma in sanatate.

  • BCR a revizuit estimarea de crestere a economiei romanesti din acest an, de la 1,2% la 2%

    Banca Comerciala Romana (BCR) a revizuit estimarea privind cresterea economica din 2011, de la 1,2% la 2%, precum si cea pentru 2012 , de la 2,3% la 3,9%, se arata in raportul "Romania - Revenirea pe crestere", publicat marti de banca. Anterior, in raportul din decembrie, BCR pastrase estimarea de crestere economica de 1,2% in 2011 si de 2,3% in 2012.

  • Ce ar trebui sa invete Bursa de la firme private: marketingul agresiv aduce clientii, nu scandalurile

    Daca intrebi 10 persoane la intamplare de pe strada ce este aia bursa, cinci nu or sa stie, iar patru or sa spuna ca este bursa de la scoala", a spus un broker de pe piata de capital, pentru a arata cat de putin cunoscuta este Bursa de la Bucuresti publicului larg. BVB si-a propus in mod constant in ultimii ani sa creasca nu-marul investitorilor pe piata de capital, dar a facut foarte putine in ceea ce priveste ajungerea la publicul larg.

  • Anuntul S&P privind perspectiva negativa a ratingului SUA continua sa influenteze bursele

    Bursele europene au dat, marti dimineata, semne slabe de revenire, dupa scaderea inregistrata luni, indicele FTSE 100 al Bursei din Londra crescand cu 0,5%, indicele DAX, al Bursei din Frankfurt urcand cu 0,3%, iar indicele CAC-40, al Bursei de la Paris castigand 0,5%, potrivit Wall Street Journal. Aceste cresteri nu garanteaza insa o revenire rapida, in cursul zilei de azi, comenteaza analistii citati de WSJ.

  • BCR Asigurari revine pe profit dupa doi ani de pierderi

    BCR Asigurari, a cincea companie de pe piata asigurarilor generale, a incheiat anul trecut cu un profit de 14,4 milioane lei (3,4 mil. euro), dupa ce timp de doi ani consecutiv cumulase pierderi de peste 61 milioane lei. Rezultatul este calculat dupa standardele internationale de raportare financiara (IFRS).

  • Cum isi schimba firmele mici contabilitatea

    Firmele care au o cifra de afaceri de pana in 35.000 de euro si active pana la 35.000 euro, date la 31 decembrie 2010, vor intocmi pentru bilantul contabil un numar mai mic de documente. Bilantul contabil va putea fi intocmit nu neaparat de un contabil autorizat, ci si de un absolvent al unei institutii de invatamant superior de profil economic. Modificarea Legii contabilitatii s-a facut printr-o ordonata de urgenta.

  • Dacia, locul 17 in UE dupa numarul inmatricularilor de automobile noi

    Conform statisticilor ACEA, Dacia ocupa locul 17 din 32 in Uniunea Europeana la numarul de inmatriculari de automobile noi realizate in primul trimestru din 2011. Cu 62.819 unitati inmatriculate, Dacia a inregistrat o scadere de 3,7% comparativ cu aceeasi perioada din 2010, insa a pastrat aceeasi pondere de 1,8% in totalul consemnat la nivel comunitar, unde inscrierile au scazut cu 2,3 procente.

  • Volksbanken crede ca va trece cu bine testele de stres

    Oesterreichische Volksbanken AG anticipeaza ca va trece testele de stres derulate in acest an de autoritatile europene si va vinde activele care nu privesc operatiunile de baza pentru a rambursa ajutorul de stat, a anuntat ieri al patrulea grup bancar austriac.

  • O treime din cei care au amanat achizitia unei locuinte din cauza crizei ar dori sa cumpere in 2011

    Aproape 80% din persoanele care cautau o locuinta in 2008 nu au facut o achizitie pana acum, asteptand scaderea preturilor, dar o treime dintre acestia vor sa cumpere un apartament in urmatoarele 3 luni, in timp ce restul amana decizia in speranta unor ieftiniri viitoare mai mari, potrivit Be Igloo.

  • Romania ar putea obtine numai 1,5 mld. euro, in loc de 3 mld. euro, pentru certificatele de emisii

    "Acum pretul acestora este de 5-6 euro pe certificat, fata de zece euro in 2009-2010. Ar fi bine ca acestea sa fie comercializate pana in 2012, pentru ca nu se stie daca vor fi raportate", a declarat marti, intr-o conferinta pe teme de mediu, directorul Directiei Schimbari Climatice din Ministerul Mediului si Padurilor, Florentina Manea.

  • Un hacker roman a spart serverele Agentiei Spatiale Europene

    Un hacker roman a spart serverele Agentiei Spatiale Europene (ESA) si a publicat o serie de conturi FTP si adrese de e-mail ale administratorilor site-ului. Hackerul roman care foloseste porecla TinKode a spart serverele Agentiei Spatiale Europene si a postat informatii privind conturile administratorilor pe blogul sau.

  • Pretul electricitatii se va dubla in urmatorii 7-8 ani, potrivit Asociatiei Furnizorilor de Energie

    Presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), Ion Lungu, a declarat marti ca pretul energiei va creste cu 40-60 euro pe MWh in urmatorii sapte-opt ani, din cauza schemelor de sprijin pentru energiile regenerabile si cresterea eficientei energetice.

  • VIG a raportat un profit de 17,73 milioane de euro

    Vienna Insurance Group (VIG) a inregistrat anul trecut un profit brut de 74,47 milioane de lei (17,73 milioane de euro) aferent operatiunilor din Romania, dupa ce in 2009 compania a raportat un rezultat net de 4,32 milioane de lei. VIG detine in Romania societatile BCR Asigurari, BCR Asigurari de Viata, Omniasig si Asirom. Profitul brut consolidat la nivel de grup a fost anul trecut de 507,8 milioane de euro, in crestere cu 15,1% comparativ cu 2009.

  • Grecia, vecina cu falimentul!

    Intrarea Greciei in incapacitate de plata este inevitabila, fapt ce va conduce la o restructurare iminenta a datoriei. Aceasta este informatia principala de astazi a cotidianului grec Eleftherotypia. Indoielile asupra solventei Greciei readuc probleme Spaniei pe piete, anunta marti cotidienele spaniole, dupa ce trezoreria a reusit cu greutate sa-si plaseze bonurile pe piete, la pretul cel mai mare inregistrat de la momentul intrarii tarii in zona euro

  • BCR le ofera marje de dobanda mai mici clientilor cu care are procese

    BCR, cea mai mare banca de pe piata, negociaza in prezent stingerea litigiilor cu clienti persoane fizice care au ca obiect contracte de creditare si aflate pe rol la tribunal, propunand modificarea clauzei de dobanda prin aplicarea unor marje mai mici, de exemplu de 5,5% peste EURIBOR la sase luni, in functie de mai multe criterii.

  • Radieri de firme pe banda rulanta

    Criza economica se simte tot mai mult in bugetul firmelor. Comparativ cu anul 2010 cand, in primele trei luni, s-au inregistrat 9.950 de radieri voluntare, la nivelul intregii tari, anul acesta, s-au inregistrat 10.656 de radieri voluntare, reprezentand o crestere de 7 %.

  • BRD are peste 15.000 de carduri contactless

    BRD, a doua banca locala dupa active, a emis din toamna trecuta si pana acum peste 15.000 de instrumente de carduri care permit plati rapide de mica valoare, fara sa fie necesara trecerea prin cititorul POS si tastarea codului PIN.

  • Topul tarilor expuse la o criza mondiala a alimentelor

    Combinatia dintre un procent mare din cheltuielile populatiei destinat hranei si importanta sporita a exporturilor alimentare pentru PIB fac din unele state adevarate victime ale unei posibile crize mondiale a alimentelor, potrivit unui raport al bancii de investitii Nomura, citat de Business Insider.

  • Moneda nationala se depreciaza marti pana la un curs de referinta de 4,0910 lei/euro

    Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat marti un curs de referinta de 4,0910 lei/euro, cu 0,10% mai mare fata de sedinta precedenta, in vreme ce dolarul american a castigat teren in raport cu moneda nationala, ajungand la 2,8656 lei/dolar. Cursul BNR de luni a fost de 4,0869 lei/euro.

  • Cresterea Euribor nu se va resimti imediat in costul creditelor noi, spun bancherii

    Scumpirea creditelor in valuta, anticipata in mod reflex de mai multi bancheri si analisti pe fondul cresterii cotatiei indicatorului Euribor (dobanda medie la care se imprumuta intre ele bancile de top din zona euro), ar putea sa mai intarzie, ultimele oferte aruncate pe piata dovedind ca bancile au de fapt spatiu pentru a reduce marjele de dobanda pe masura ce riscul de tara scade.

  • Romania, pe locul trei in lume dupa numarul de retaileri care au intrat pe piata in 2010 - studiu

    "India si Turcia se plaseaza inaintea Romaniei, in conditiile in care cererea interna din partea nou formatei clase de mijloc este in continua crestere. Tari precum Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Irlanda sau Belgia se plaseaza pe pozitii similare cu Romania", se arata in studiu.

  • Surse: Credit Suisse ar putea asigura pentru RCS o finantare de pana la 300 mil. dolari pentru achizitia UPC

    Banca de investitii Credit Suisse este interesata sa asigure un pachet de finantare pentru RCS & RDS, grupul de telecomunicatii controlat de Zoltan Teszari, pentru a acoperi o parte din pretul achizitiei UPC Romania, sustin surse de pe piata.

  • Unde ne tinem banii: Numarul clientilor de fonduri mutuale a crescut de 2,5 ori in doi ani

    Fondurile mutuale monetare au atras 64% dintre cei 35.000 de noi investitori care au sporit, numai in ultimele 10 luni, randurile celor care prefera fondurile mutuale in locul bancilor. Fondurile monetare plaseaza aproape toti banii lor in depozite bancare pe toate termenele. Cei peste 115.000 de investitori care isi tin banii in fondurile monetare au acolo o avere de peste 3,3 miliarde de lei (817 mil. euro), potrivit ultimului raport al Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

  • Apartamentele noi sunt la fel de scumpe in lei ca in 2008

    Preturile locuintelor din cinci dintre cele mai mari ansambluri rezidentiale din Capitala au scazut in lei cu doar 2-3% pe parcursul ultimilor trei ani, in ciuda perioadei de recesiune care a dus la blocarea tranzactiilor, potrivit unei analize a ZF. In euro, dezvoltatorii au redus preturile cu 15-17%, dar deprecierea cursului leu/euro cu circa 13% a anulat astfel discounturile operate de catre investitorii imobiliari.

  • Deutsche Telekom si France Telecom vor infiinta o societate mixta

    Deutsche Telekom si France Telecom au pus la punct o strategie comuna de achizitii de echipamente si infrastructura IT, prin crearea unei societati mixte, incepand din ultimul trimestru al acestui an, relateaza The Money Channel. Masura ar urma sa genereze economii de 400 de milioane de euro pentru Deutsche Telekom si de 900 de milioane de euro pentru France Telecom in urmatorii trei ani.

  • Vrei sa primesti dobanda imediat dupa constituirea depozitului? Vezi oferte

    Numarul bancilor care dau banii imediat dupa constituirea depozitelor a scazut in ultimul an, astfel ca in momentul de fata le putem numara pe degete. Majoritatea institutiilor de finantare care mai au astfel de oferte sunt banci mici sau medii. Cele care constituie economii in lei pentru persoane fizice sunt doar sase, dupa cum arata site-ul celor de la Conso. Am calculat dobanzile pentru o suma economisita de 2.000 de lei, pe o perioada de sase luni, cu plata dobanzii la constituirea depozitului.

  • LIDL face recrutari in toata tara. Cum te angajezi?

    Retailul este un domeniu care, in ciuda crizei economice, inca face angajari masive, ca urmare a intrarii in Romania a unor importante lanturi internationale. Dupa H&M, care a deschis mai multe magazine in Bucuresti luna trecuta si isi continua dezvoltarea in toata tara, retailerul german LIDL a inceput, de asemenea, sa angajeze masiv in mai multe orase ale tarii.